Maatje te klein?

oscar1970 2 nov 2017

Inmiddels zijn er vier van de zes wedstrijden gespeeld in de groepsfase van de Champions League. Feyenoord is nog puntloos en de eensluidende conclusie van de sportmedia is dat Feyenoord een maatje te klein is voor Europa. Ik denk dat Feyenoord een van de weinige Champions League deelnemers is bij wie de schoen precies past en dat de rest naast hun veel te grote schoenen loopt.

De huidige tegenstanders van Feyenoord zijn Manchester City, Napoli en Sjakthar Donetsk. Alle drie zijn ze aan de financiële doping. Weliswaar niet zo extreem als sommige andere voetbalfabrieken, maar toch. Een voetbalfabriek investeert een bedrag van 500 miljoen, met de belofte dat dat in een paar jaar tijd een miljard waard zal zijn. Met dat geld koopt een voetbalfabriek bijvoorbeeld de talenten uit de eredivisie weg zodra die boven het maaiveld uitsteken. Sommige van die voetbalfabrieken hebben spelers in dienst die in zijn eentje meer kosten dan de hele portefeuille van een eredivisionist. De UEFA staat erbij, kijkt ernaar en keurt het goed, zolang er maar naar de letter van de wet wordt gehandeld.

Feyenoord heeft echter de pech te resideren in een land dat naar de geest van de wet handelt. Een land waar het door de UEFA gepreekte Financial Fair Play al werd gepraktiseerd voordat de term bestond. De KNVB ziet liever een club met een gezonde bankrekening dan een met internationaal aansprekende sportprestaties. En terecht. Een club moet namelijk op eigen benen kunnen staan. Een fabriek wordt gered als die dreigt om te vallen. In dat opzicht is Feyenoord geen maatje te klein, maar is het vergelijken van Feyenoord met een voetbalfabriek meten met twee maten. Het doet denken aan de jaren 90, het wielrennen met twee snelheden, met of zonder epo.

Inmiddels is Feyenoord uitgeschakeld in de Champions League. Gelukkig maar. Want als iedereen aan de dope is terwijl je zelf NADA dope mag gebruiken, speel je bij voorbaat een verloren strijd. Van zo’n competitie wil je überhaupt geen maatje zijn. Aan de andere kant jammer. Want het menselijke voetbal van clubs als Feyenoord maakt plaats voor het machinale spel van de voetbalfabrieken. Natuurlijk prutst en klungelt Feyenoord op zijn tijd. Mag het?

Goed, het weekend komt eraan. Een echte competitie met volop amusementswaarde waar in principe iedereen van iedereen kan winnen. De eredivisie. ADO uit. Of VVV thuis. Altijd lastig. Maar het "hand in hand kameraden" zal er niet minder om zijn. Niks maatje te klein. Het wordt genieten met maten.