Women’s March on Washington

Jerry Straub 24 jan 2017

Alleen al in Washington gingen op 20 januari 2017 maar liefst 500.000 stoere vrouwen de straat op om te demonstreren tegen Trump. Hun nu al legendarische Women’s March on Washington, waar ook veel mannen en kinderen aan deelnamen, was de grootste ooit in de Amerikaanse regeringsstad.

Niemand had de omvang en reikwijdte van de demonstraties verwacht. Ook niet verwacht: Brexit en Trump’s uitverkiezing. Staan we inmiddels zover van elkaar af?

En ook zorgelijk: de vaak gehoorde uitspraak dat protesteren of stemmen toch geen zin heeft. Dat soort uitspraken van über-aangeleerde-hulpeloosheid vind ik raar.
Je stem laten horen, laten zien waar je voor staat, dat is één van onze grootste vrijheden die bij een democratie horen. De vrouwen van ‘Women’s March on Washington’ deden dat optimaal, maximaal, magistraal, fenomenaal.

Maar ‘Women’s March on Washington’ doet aan zoveel denken, bijvoorbeeld Vrouwendag.

Bijna honderd jaar geleden, op 8 maart 1908, staakten vrouwen voor het eerst in New York vanwege de slechte arbeidsomstandigheden in de textielindustrie. De staking is beroemd geworden doordat de vrouwen met "brood en rozen" hun eisen symbolisch weergaven.

Bijna honderd jaar na de staking, op 20 januari 2017, gingen wereldwijd miljoenen vrouwen de straat op. Nu protesteren vrouwen tegen een president die ongelijkheid, uitsluiting en seksueel geweld tegen vrouwen predikt en dat lichtzinnig af doet als dagelijkse mannenpraat. Dat deze president geen flauw benul heeft van wat zijn teksten voor effect hebben op individuen én groepen dat is ernstig en beangstigend.

Want zijn abjecte teksten kunnen als een vrijbrief worden gezien om straffeloos te beledigen of seksueel te intimideren of erger.

De president doet het toch ook!

Nu bijna honderd jaar later zijn we met deze president, zo lijkt het, weer terug bij af.

Maar gelukkig zijn de VS een democratie. En gelukkig beslist in een democratie de meerderheid. En gelukkig gelden in een democratie de meeste stemmen.

En gelukkig kreeg Clinton drie miljoen stemmen meer dan Trump.
En daarom is Trump nu de president van Amerika.

Dat is democratie, dus niet zeuren. ‬

Snappie?