Jaar 1, Dag 28: “Het was geen penalty!”

Met lede ogen keek de destijds 20-jarige Mexicaan José toe hoe zijn land het in de laatste minuut moest afleggen tegen het Nederlands elftal. Hoewel Mexico na een redelijk tamme eerste helft dankzij Dos Santos prompt op voorsprong kwam, leek Sneijder Nederland naar een verlenging te schieten in de achtste finale van het WK 2014.
Maar het was Arjen Robben, die eerst langs zijn directe tegenstander spurtte, om vervolgens dankbaar gebruik te maken van het uitgestoken been van de ervaren Márquez. Tot verbazing van de hele voetbalwereld kreeg Nederland de penalty, welk feilloos werd benut door invaller Klaas-Jan Huntelaar.
Direct na het winnende doelpunt floot scheidsrechter Proença af en plaatste José zijn eerste in een reeks van vele tweets met de hashtag #NoEraPenal en de daarbij horende tag van de KNVB, FIFA, de Mexicaanse voetbalselectie. Dit concept wordt vervolgens aangevuld met het aantal verstreken dagen sinds de discutabele penalty.
De één verwijdert zijn tweet, terwijl de ander het laat staan. Slechts een enkeling, zoals de trotse Mexicaan José, blijft achter dergelijke tweets staan met het doel om een reactie uit te lokken vanuit de KNVB. Elke dag tweet hij handmatig(!) de frustraties van zich af.
De reactie kwam er. Zo’n pak ‘m beet 392 dagen en tweets later ontvangt José zijn gevatte reactie van de KNVB. Mexico stond in de nacht van zondag op maandag in de finale van de Amerikaanse Gold Cup. De beste landen van de CONCACAF (UEFA van Noord-Amerika) namen het in 3 poules van vier tegen elkaar op.
Na een makkelijke groepsfase werd Mexico op zijn wenken bediend, doordat het in de kwartfinale een omstreden penalty in haar voordeel kreeg.
De halve finale was des te absurder. Na een 1-0 achterstand tegen Panama kreeg Mexico in de 100e minuut van de reguliere speeltijd een makkelijke penalty, waardoor het ternauwernood een verlenging kon afdwingen. In die verlenging kreeg het land wederom een penalty in de slotseconde, waarmee de finaleplaats werd veiliggesteld.
In de finale kende José eindelijk weer zijn moment van vreugde. Mexico rekende in de finale af met Jamaica en mocht zich daarmee de beste van Noord-Amerika noemen.
Uitgerekend uit Zeist kreeg José één van de eerste felicitaties toegestuurd, van de KNVB welteverstaan. Wie echter dacht dat de Mexicaan nu stopt met het tweeten, heeft het mis. Precies vier uur na de felicitaties verscheen er weer een tweet van @Josesomor26: “1 año, 28 dias, @KNVB @FIFAcom @miseleccionmx no era penal.”