Is lesgeven nog leuk?

Vanaf 1 augustus 2018 gaat het lerarenregister in zijn werk. Dat duurt nog even, maar het is er gauw genoeg. Wat is het lerarenregister? In het lerarenregister wordt bijgehouden wat ervaringen van docenten zijn en wat zij doen om hun kennis e.d. op peil te houden, denk aan bijvoorbeeld naschoolse cursussen.
Waarom is het lerarenregister er? Het korte antwoord hierop is: de verbetering van het onderwijs.

Het lerarenregister is er dus voor de verbetering van het onderwijs. Nu hoor ik mensen inderdaad zeggen dat het onderwijs verbeterd is, want er zijn hogere resultaten. Gaat het dan alleen om de cijfers? Als ik mijn eindexamen wiskunde A (2013) vergelijk met dat van 2016 of 2017, is het niet verbeterd, maar versimpeld. Waar ik alles moest onthouden en moest leren toepassen, krijgt zelfs VWO nu een heel formuleblad voorgeschoteld, zodat ze die niet uit hun hoofd hoeven te leren. Ook zijn notaties erg versimpeld. Waar vier jaar geleden iets met haakjes een vermenigvuldiging betekende, staat er nu een vermenigvuldigingsymbool tussen, omdat het misschien onduidelijk is wat er staat. Ook voor leerlingen is dit overbodig heb ik gemerkt.

In allerlei nieuwsberichten en artikelen lees ik dat het lerarenregister niet de oplossing is waarnaar leraren op zoek zijn. Er wordt veel geklaagd over te volle klassen en te hoge werkdruk. Het lerarenregister zou ruimte moeten bieden voor zelfvorming van je onderwijs, maar verhoogt het niet juist de werkdruk, omdat je alles moet bijhouden in de administratie? Naschoolse cursussen worden een verplichting en je hebt nog minder tijd voor je gezin.
Nu vraagt de overheid zich erg af waarom er zo weinig leraren zijn. En maar smijten met geld. 10.000 euro welkomstbonus en Katwijk, 5.000 euro in Rotterdam, voor wiskundeleraren overigens. Leuk en aardig, maar wordt het er leuker op door die bonussen? Er gaan inderdaad meer studenten naar een lerarenopleiding, maar op mijn eigen opleiding merk ik al dat er heel veel mensen zitten voor het werk en geld. Verbetert daarmee het onderwijs? Nee. Er zijn gelukkig veel studenten die het voor het lesgeven en de toekomst doen, die studenten zullen later kwaliteit leveren. Niet de massa studenten die nu de opleiding gaat doen voor het werk en geld.

Met geld los je niet alles op. Misschien moet de overheid eens luisteren naar echte docenten en kijken of het lesgeven nog wel leuk is.