‘Ajax heeft met David Neres een goudhaantje in huis’

9 april 2017 om 08:38 door Jeroen Haverkort
‘Ajax heeft met David Neres een goudhaantje in huis’

Lorenzo Burnett leek na de wedstrijd tegen Ajax nog steeds duizelig. De linksback van NEC had zijn handen vol aan zijn directe tegenstander David Neres. „Pff, na tien minuten stonden we al met 0-2 achter”, zuchtte Burnett na de wedstrijd die zijn club met 1-5 verloor. „En bij beide keren was Neres betrokken. Ik had mijn handen vol aan hem. Veel aanvallen liepen via hem en terecht. Hij is onvoorspelbaar. Naar binnen, buitenom, het maakt hem niet uit. Hij passeert makkelijk, ik denk dat Ajax een goudhaantje in huis heeft gehaald.”

Onrustig

Ajax kocht Neres op de laatste dag van de winterse transferperiode. Zijn prijskaartje van 12 miljoen euro deed her en der de wenkbrauwen fronsen en het verwachtingspatroon was hoog. Eind februari gunde Ajax-coach Peter Bosz zijn Braziliaanse aankoop 18 minuten tegen Heracles. Daarna bleef het lang stil. Tot 2 april. In de wedstrijd tegen Feyenoord was daar opeens een basisplek voor de aanvaller. „De mensen werden wat onrustig toen hij niet speelde”, aldus Bosz. „Maar wij hebben hem de tijd gegund om aan zijn nieuwe leven hier in Nederland te wennen. Ik heb liever dat we hem goed voorbereiden – en dat hij vervolgens goed speelt – dan dat je zo’n jongen voor de leeuwen gooit en dat je de kans loopt dat hij afgemaakt wordt. Hij snapt nu hoe we spelen, ik vind dat hij het prima doet. Hij is rustig en erg leergierig.”

Lasse Schöne is het met zijn coach eens. „Hij speelt de laatste tijd uitstekend”, aldus de routinier. „David is een goede en interessante speler om in de gaten houden. Zijn sterke punt is zijn dribbel, hij verliest daarbij nooit het overzicht. Ajax gaat een hoop plezier aan hem beleven. Ik vind dat hij zich snel heeft aangepast. Zijn eerste basisplek was tegen Feyenoord, dat is normaal gesproken de moeilijkste wedstrijd van het jaar. Maar hij stond er meteen in De Klassieker. Erg knap. En tot nu toe trekt hij de lijn door.”

Branie

Ook Hakim Ziyech is te spreken over zijn talentvolle ploeggenoot. „Ik vind dat David goed in de combinatie is, hij durft acties te maken en hij is dreigend. Hij heeft nu twee keer gespeeld en heeft het in die duels heel aardig gedaan. Maar ik het te vroeg om nu te zeggen dat David zich al helemaal heeft aangepast. Ik weet uit ervaring dat zoiets wat langer duurt. Toen ik bij Ajax kwam, begon ik ook heel sterk. Daarna kreeg ik het wat lastiger en dat zal bij David ook gebeuren. Maar dat maakt niet uit, die tijd moeten wij hem gunnen.”

Zo goed als mogelijk proberen de Ajacieden Neres daarbij te helpen, maar af en toe is dat lastig. „David is een lieve jongen”, zegt Schöne. „Praten met hem gaat moeilijk, aangezien hij alleen Portugees spreekt. Maar hij lacht veel en dat is een goed teken. Op het veld gaat het communiceren beter, het blijkt maar weer dat de voetbaltaal universeel is. Weet je wat ik mooi vond? Die quote van hem na de wedstrijd tegen Feyenoord. Dat drie punten beter is dan zes. Daar was geen speld tussen te krijgen. Lekker bijdehand. Ik mag dat wel. Die branie past bij Ajax.”

Wil je op de hoogte blijven van de belangrijkste en leukste nieuwtjes?
Like ons dan even op Facebook. Dat is zo gepiept!