Sport

Droomduel dammers Jan (18) en Roel (23) om wk-titel

Droomduel dammers Jan (18) en Roel (23) om wk-titel

Roel Boomstra (links) en Jan Groenendijk: vrienden en concurrenten. / Foto’s: Bart Jansen

Foto van 'Erik Jonk'

30 NOV 2016

Ze zijn 18 en 23 jaar en strijden in een tweekamp om de wereldtitel dammen. Wie zijn Jan Groenendijk en Roel Boomstra?

Nederland heeft half december na Harm Wiersma in 1984 weer wereldkampioen dammen. Wie denkt dat dat een oude slimmerik in een pak van ribstof is, zit er ver naast. Twee van de beste dammers ter wereld zijn 18 (Jan Groenendijk) en 23 jaar (Roel Boomstra). Twee doodnormale gasten met een uniek talent, zo bleek deze week bij een perspresentatie op de veertigste verdieping van de Haagse Toren in Den Haag.

Verdomde Russen

Wie zijn deze dammers die zaterdag aan een tweekamp over twaalf wedstrijden in Groningen, Wageningen en Den Haag beginnen? Wie zijn deze jongemannen die in een droomduel de hegemonie van ‘die verdomde Russen’ eindelijk doorbreken? Johan Krajenbrink, technisch directeur van dambond KNDB en oud-trainer van beide denksporters, kent de heren goed. Hij doorliep met de twee een nu tien jaar durend talententraject van de dambond.

Als je haar maar goed zit

Jan Groenendijk is de jongste en studeert natuur- en sterrenkunde. De Wageninger valt op door zijn perfect gekamde rode haardos en is fervent aanhanger van de slogan ‘als je haar maar goed zit’. 18 jaar dus, maar met drie wereld- en zeven Europese titels bij de jeugd draait hij al een tijdje mee.

Zijn ouders, biologen, waren verbaasd als hij weer eens een boek las met de titel Slagzetten in het Klassieke Middenspel. Een typische damnerd werd hij echter nooit. Groenendijk is ook voetballer, met een verdienstelijk linkerbeen in FC Wageningen A1. Door damdrukte traint hij er echter vaker voor zijn fitheid dan dat hij met zijn teamgenoten wedstrijden voetbalt. Jan Groenendijk maakt de damsport hip, zo wordt er in damkringen gezegd.

Droomduel dammers Jan (18) en Roel (23) om wk-titel

„Jan is een bijzondere jongen, die soms zingt bij het trainen”, zegt Johan Krajenbrink. „Hij heeft een goede stem! Ik heb later begrepen dat hij zingt als iets hem bevalt. Jan is creatief, zag op jonge leeftijd al mooie combinaties van zetten. Hij heeft enorm veel getraind en is fanatiek. Zijn aaibaarheidsfactor is bijzonder groot, maar voor tegenstanders is dat verneukeratief. In tijdnood is Jan een ijskonijn. Met nog tien seconden op de klok denkt hij nog negen seconden na en schuift dan achteloos een schijf. Daarmee drijft hij trainers, coaches en publiek tot wanhoop.”

Russisch mysterie

Roel Boomstra is ondanks zijn 23 jaar ook al een ervaren damrot. De Europees kampioen van 2014 studeert natuurkunde en damt sinds de basisschool. Als kind zou hij al hebben verklaard dat hij de allerbeste dammer van de wereld wil zijn. Door een gelukje werd de Groninger de uitdager van Jan Groenendijk. Negenvoudig wereldkampioen Alexander Georgiev besloot dat hij niet voor een tiende wk-titel ging. „Voor iedereen is de reden nog steeds een mysterie”, zegt Boomstra, die ook squash speelt. „Ik was geschokt, tot ik me opeens realiseerde dat ik nu weleens om het wereldkampioenschap zou mogen gaan spelen.”

Planmatig afstellen

Krajenbrink: „Wel meer kinderen zeggen dat ze ergens wereldkampioen in willen worden, maar Roel meende het. Planmatig heeft hij daar alles op afgesteld. Bewonderenswaardig, want hij legde zichzelf veel druk op. Hij is krachtig geworden, ook na de nodige tegenslagen. Roel heeft zijn vader op jonge leeftijd verloren en haakte een tijdje af door verschijnselen van oververmoeidheid. Hij weet nu dondersgoed waar hij mee bezig is en dat bewonder ik enorm.”

Platenlabel sluit aan

Top Notch, het platenlabel van onder meer Opgezwolle, De Jeugd van Tegenwoordig en Gers Pardoel, heeft zich aan de wereldtitelstrijd dammen verbonden. Het label regelt bijvoorbeeld dat rapper Ronnie Flex met jonge talenten langs scholen gaat, om kinderen warm te maken voor de damsport. Kees Koning van Top Notch: „Ik raakte geprikkeld door het verhaal van Jan Groenendijk, die schijnbaar uit het niets ineens kans maakte om de jongste wereldkampioen dammen te worden. Dammen heeft misschien niet het stoerste imago, maar is ontzettend goed voor je ontwikkeling en brein. Het is een sport voor zij die het laatste gekozen werden bij gym, maar later misschien wel de grootste stappen maken.”

Meer info vind je op www.wereldtiteldammen.nl.


Views

0

Camera videoBarney gaat voor selfie met Messi en Suarez

Raymond van Barneveld na zijn winst op Michael van Gerwen. Foto: Lawrence Lustig/PDC

Foto van 'Johan van Boven'

GISTEREN

Raymond van Barneveld voelde zich donderdagavond de koning te rijk in Ahoy. Na zijn zege in de Premier League op Michael van Gerwen riep de Hagenaar zelfs dat hij de sfeer in het Rotterdamse sportpaleis misschien nog wel mooier vond dan het winnen van de wereldtitel.

„Een beker is ook maar een beker. Het is maar een stuk zilver of goud”, aldus Barney. „Natuurlijk hebben die prijzen mij ver gebracht, maar bij mij draait alles om gevoel. En ik vind het toch ook wel lekker dat ik op mijn 80e kan terugkijken op dit soort avonden. Het is waanzinnig om op het podium te staan terwijl iedereen je naam scandeert. Waar ik ook keek, ik zag overal oranje. Prachtig.”

Barcelona

Hij viert vrijdag 'pas' zijn 51e verjaardag en doet dat door met de familie in het vliegtuig naar Barcelona te stappen. Een dag later bezoekt Van Barneveld de bekerwedstrijd FC Barcelona-Sevilla. „Ik hoop een selfie te kunnen maken met Lionel Messi en Luis Suarez. Vermoedelijk weten ze niet al te veel over darts, maar dat leg ik ze nog wel uit, haha.”

Van Barneveld wilde niet zeggen op Barcelona zijn favoriete club in het buitenland is. „Toni Kroos van Real Madrid volgt mij goed en we chatten wel eens, dus laat ik daar maar niets over zeggen.”

Tijdens de Premier League was Ahoy twee avonden uitverkocht. Foto: ANP

Tijdens zijn bezoek aan Catalonië zal hij vaak terugdenken aan de derde keer dat hij met de Premier League in Ahoy stond. Woensdag versloeg hij eerst Simon Whitlock en donderdag moest Van Gerwen met de staart tussen zijn benen het podium verlaten.

„Dit voelt voor mij als een prijs. Het waren twee magische avonden. Ik had van tevoren gehoopt dat de zaal voor de helft op mijn hand zou zijn en voor de andere helft voor Michael. Maar ik hoorde de mensen alleen maar 'Barney Army' roepen. De waardering van de mensen is fantastisch.”

LEES OOK


Views

100+

Vooral toegezongen Ziyech uitblinker Ajax tegen VVV

Hakim Ziyech/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Het waren een paar roerige en tevens slechte dagen voor Ajax en met name Hakim Ziyech, maar tegen VVV-Venlo wisten de Amsterdammers de kater iets weg te spelen met een 4-1 overwinning. De veelbesproken Ziyech maakte een van de doelpunten.

Geen rake strafschop

Ajax kon al vroeg op voorsprong komen via Lasse Schöne, maar de Deen miste - nadat hij zelf werd neergelegd - een strafschop. Vervolgens was het spel slecht en was het meest boeiende het conflict in de ArenA tussen de supporters. Een klein groepje floot de zondag bij de bus geduwde Ziyech uit, terwijl het overgrote deel hem begroette met applaus.

Ralf Seuntjens schoot VVV in de 43e minuut nog wel op voorsprong. Dankzij twee snelle doelpunten van Neres ging Ajax toch nog met een redelijk gevoel de rust in. Klaas-Jan Huntelaar scoorde in de 59e minuut op aangeven van Neres. De sterk spelende Ziyech tekende onder groot applaus voor de eindstand met een lekker schot.

Vijf punten

Ajax blijft tweede met een voorsprong van vijf punten op AZ. Beide clubs ontmoeten elkaar volgende week zondag in de ArenA, wanneer de ploeg van Erik ten Hag dus aan een punt genoeg heeft.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

50

Likeability of 5

Uniek: slaap in een luchtbel in de Keukenhof!

Wil je een keer wakker worden op een plek waar nog (bijna) nooit iemand heeft geslapen? Foto: Booking.com

In samenwerking met Booking.com

17 APR 2018

Zin om een nachtje de bloemetjes buiten te zetten en wil je een keer wakker worden op een plek waar (bijna) nooit iemand heeft geslapen? Mooi, want dat kan. Vanaf deze week kun je in een unieke doorzichtige tent slapen in de Keukenhof.

Nicolette Kluijver sliep dinsdagnacht als allereerste persoon ooit in de Keukenhof in de speciale 'Tulip-Pod'. Maar de originele locatie is niet alleen weggelegd voor de BN'ers onder ons: jij kunt straks ook je geliefde/beste vriendin/moeder verrassen met een speciaal nachtje weg tussen de iconische tulpenvelden.

Stiekem best wel leuk

De Keukenhof? Je denkt misschien dat het een plek is voor ouderen en toeristen. Die toeristen zijn echter zo gek nog niet, want de Keukenhof is stiekem best heel leuk. Wie wordt er niet vrolijk van bloemen? En deze week kun je er dus ook slapen in een buitengewone luchtbeltent.

Tulip-pod Foto: Booking.com

Romantiek & bloemenselfies

Goed, meer over die unieke overnachting. Je ontwaakt tussen de tulpen, middenin de natuur. Het thema van de Keukenhof is dit jaar romantiek. We kunnen je vertellen: met deze overnachting kun je het niet romantischer krijgen.

Booking.com heeft een speciale doorzichtige luchtbel opgesteld met panoramisch uitzicht over de tulpenvelden. Omdat je in de Keukenhof slaapt, kun je ’s ochtends gelijk het park in. Dat is een behoorlijk voordeel: in de ochtend is het een stuk rustiger dan overdag, dus heb je alle tijd om een perfecte bloemenselfie te maken.

Genoeg tijd en plek om leuke foto's te maken! Foto: ANP

Als eerste persoon ooit slapen op de Keukenhof

Presentatrice en reisfanaat Nicolette Kluijver heeft als eerste een nachtje mogen doorbrengen in de bijzondere tent. Als verrassing nam ze haar moeder en oudste dochter Isabelle mee.

Als presentatrice voor '3 Op Reis' is Nicolette al op heel veel verschillende plekken geweest, zo vertelt ze enthousiast. De Keukenhof blijkt echter hoog op het lijstje van gekste plekken ooit te staan: „Ik heb best wel op gekke plekken geslapen. Een keer in een boomhut in Afrika, een keer bij de nomaden in de woestijn... maar ik denk dat deze overnachting wel in de buurt komt inderdaad.”

Ondanks dat Nicolette nu een gezin heeft met drie kinderen vliegt ze het liefst nog de hele wereld over. „Onze laatste vakantie zijn we naar Zanzibar gegaan. We proberen dan altijd unieke plekjes te vinden waar we kunnen watersporten.”

Tip voor de mooiste plek in Europa? „Corsica: dat is echt schitterend en je hebt helemaal niet het gevoel dat je in Europa bent”, aldus de presentatrice.

Nicolette Kluijver sliep als allereerste persoon ooit op de Keukenhof. Foto: Booking.com

Glamping

Hoewel de tent van Booking.com meer weg heeft van een mini-huisje blijft het toch een soort van kamperen, maar dan wel met een comfortabel bed in plaats van een matje. Nicolette vindt dat alleen maar leuk. „Ik ben namelijk helemaal geen luxepoes. Ik heb al even gekeken en ik zag in de tent een koelkastje en koffiezetapparaat staan, dus echt back-to-basic is het niet hoor!”

Waar de presentatrice het liefste voor kiest tijdens hun familievakantie? „Dat is altijd een beetje een strijd bij ons thuis. Joost houdt namelijk wel heel erg van luxe, ik ben er helemaal niet van. Ik voel me dan zelfs een beetje ongemakkelijk. Op vakantie laat ik mijn make-up tas het liefste thuis. Knot op mijn hoofd, bikini aan en gaan! En niet meer hoeven nadenken.”

Ze vervolgt: „Kamperen vind ik heel leuk. Ik heb vorige zomer met mijn oudste dochtertje nog gekampeerd. Gewoon in Nederland hoor. We sliepen toen op een camping gewoon bij de boer; echt te gek!”

De Keukenhof is leuker dan je denkt!

Ook jij kunt straks slapen als een roosje

Een overnachting in de Tulip-pod is perfect voor een uitstapje met je lover, verrassing voor je beste vriendin of leuk als vroeg moederdagcadeau.

Na het inchecken worden gasten begeleid naar de luchtbel, die is uitgerust met alle benodigdheden voor een onvergetelijke en sfeervolle overnachting. Ook heb je toegang tot het gehele park en krijg je een diner aangeboden in een van de restaurants van de Keukenhof. En de volgende ochtend krijg je een ontbijtje.

Wees er wel een beetje snel bij, want er zijn maar drie nachten beschikbaar en ‘wie het eerst komt, wie het eerst maalt'. Boeken kan alleen op 17, 18 en 19 april vanaf 10 uur s’ ochtends voor een overnachting voor twee personen op 20, 21 of 22 april.

Voor de prijs van 69 euro hoef je het ook niet te laten. Dit bedrag staat symbool voor het 69-jarig bestaan van Keukenhof. Een overnachting boeken in de Tulip Pod doe je hier.


love
user_b36acf7bf3fa2ba42fb5109419e560b1944b8c10_avatar

Views

400+

video icon
Likeability of 5
Foto van 'Johan van Boven'

GISTEREN

Juichen de dartsfans voor Barney of voor Van Gerwen?

Raymond van Barneveld en Michael van Gerwen staan donderdagavond in Ahoy tegenover elkaar op het podium van de Premier League. De clash zorgt voor een dilemma onder de Nederlandse dartsfans: juichen ze voor Barney of voor Mighty Mike?

Metro vroeg de liefhebbers bij het Rotterdamse sportpaleis voor wie zij donderdagavond uit hun dak gaan.

LEES OOK


love
user_20afbd9672dd2a1fff6fe2030416b6d9dad19453_avatar

Views

0

Bierquiz slaat aan, wat weet jij van speciaalbier?

Bierquiz slaat aan, wat weet jij van speciaalbier?

In samenwerking met Beer in a Box

GISTEREN

De Grote Bierquiz van Metro en Beer in a Box is een doorslaand succes.

Duizenden mensen hebben de afgelopen twee weken meegedaan aan de Grote Bierquiz. Omdat de quiz nog tot en met 1 mei te maken is, hebben Beer in a Box en Metro alvast een reeks interessante uitkomsten op een rijtje gezet. Doe uiterlijk 1 mei ook mee, want er zijn mooie prijzen te winnen. Ga naar www.beerinabox.nl/quiz.

Meer brouwerijen dan in 'bierland'

Je moet echt onder een steen geleefd hebben om niet te zien dat speciaalbier een trend is in Nederland. Het aantal nieuwe brouwerijen dat er jaarlijks bijkomt is duizelingwekkend te noemen (ons land heeft inmiddels meer dan vijfhonderd geregistreerde brouwers, dat zijn er meer dan in ‘bierland’ België). Maar waar krijgt speciaalbier nu zijn bijzondere smaak van? En hoe lang brouwen we eigenlijk al bier? Van hele simpele vragen tot supermoeilijke, je test je eigen kennis in een paar minuten op www.beerinabox.nl/quiz.

Bierquiz slaat aan, wat weet jij van speciaalbier?

„Of je nu net komt kijken of al heel veel weet, de Grote Bierquiz is bedoeld om je kennis te testen. Wij willen mensen vooral op een leuke manier meer leren over speciaalbier. Daarom krijgen alle deelnemers na 2 mei een persoonlijke pagina met alle informatie over de vragen die ze goed of fout hadden”, zegt Victor Kuppers, chef quiz bij Beer in a Box, de startup die op basis van jouw smaak de beste speciaalbieren voor je selecteert.

Feiten en getallen

Alles goed. Slechts 16 bierkenners hebben álle antwoorden goed. Dat is veel minder dan 1 procent. Er zijn 31 deelnemers die maar 1 fout hebben, 95 quizmakers hebben er 2 fout. „Dat is echt heel goed”, zegt de chef quiz. De gemiddelde score is 10 punten van de maximale 15.

Onze Belgische vrienden. Voorheen liep België mijlenver voorop in bierland. Maar die tijd is geweest. Van alle zuiderburen zit er geen één in de categorie die alles goed heeft.

Zuid-Holland nadrukkelijk aanwezig. Met 40 procent van de deelnemers heeft de provincie Zuid-Holland het hoogste aantal deelnemers (maar of zij ook het meeste van bier weten…). Noord-Holland komt op plaats 2 (30 procent), Noord-Brabant op plek 3 (24 procent van de quizmakers).

Bierquiz slaat aan, wat weet jij van speciaalbier?

Bierkennis omschrijven

Wat denken we van onszelf? Meer dan de helft van de mensen vulde bij de vraag ‘hoe zou jij je bierkennis omschrijven?’ met ‘best wel wat’. Slechts 2 procent van de deelnemers durfde het aan om ‘ik ben de beste speciaalbierkenner ever’ aan te klikken.

Meest gedronken drank. 95 procent van de deelnemers denkt dat bier na water (inclusief koffie en thee) de meest gedronken drank in Nederland is.

Waar staan de brouwerijen? 63 procent van de mensen die hun bierkennis testen, denkt dat Noord-Brabant de meeste brouwerijen heeft. 40 procent van hen denkt dat Nederland vorig jaar ongeveer 520 brouwerijen had.

Die middeleeuwers toch. 28 procent van de deelnemers denkt dat in de middeleeuwen jaarlijks makkelijk 800 liter bier per persoon naar binnen geklokt werd. En jawel – wat een kenners zijn we toch met z’n allen -  66 procent van hen denkt te weten wat cenosillicafobie is.

Wat valt er te winnen?

Ben jij de beste bierkenner? Dan maak je kans op een verrassingspakket van Beer in a Box ter waarde van 250 euro (geen bier, want dat mag niet!). Onder alle deelnemers wordt een aantal kleinere prijzen verloot, zoals een workshop bierbrouwen, rondleidingen bij spraakmakende brouwerijen en allerhande bierdingen. Snel naar Beerinabox.nl/quiz dus. Ga je nog meedoen? Veel succes en proost!


Views

93

Wielrenner vanuit auto beschoten tijdens training

Colourbox

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

De achttienjarige Clément Delcros mikt nog altijd op een loopbaan als wielrenner. Alleen moet hij voorlopig rust houden vanwege een blessure. Op zich niets nieuws, behalve dat de Fransman deze opliep omdat hij tijdens de training beschoten werd.

„Ik reed op één kilometer van mijn huis, toen een auto in de tegenovergestelde richting kwam aangereden. Toen de auto mij passeerde, hoorde ik een knal. Ik voelde een klop op mijn linkerschouder en dacht eerst dat er een steentje naar mij was gegooid. Tot ik zag dat ik hevig aan het bloeden was. Gelukkig was ik dicht bij een ziekenhuis. Daar vonden ze een kogel in mijn schouder, gelukkig geen al te grote."

Kogel laten zitten

Gelukkig viel de verdere schade bij Delcros mee. „De kogel heeft niets van belang geraakt, maar is wel heel diep binnengedrongen. Daarom hebben ze beslist hem te laten zitten."

Mentaal valt het hem zwaarder. „Ik ben echt geschokt en ontgoocheld. Er lopen toch klootzakken rond op de wereld. Dit had slecht kunnen aflopen. Ik begrijp niet waarom dit is gebeurd. Niemand heeft het op mij gemunt. Dit is echt een daad van zinloos geweld." Stoppen met trainen gaat Delcros in ieder geval niet. „Ik ga ervan uit dat dit toch geen 2e keer zal gebeuren."

Niet voor het eerst

Precies een jaar geleden was er ook al een Franse profwielrenner die aangevallen werd tijdens zijn trainingsrondje. De inmiddels op doping betrapte Yoann Offredo werd met een honkbalknuppel in elkaar geslagen. Hij liep daarbij een gebroken neus op.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

100+

Verstappen heeft geleerd en kijkt vooruit

Max Verstappen in Zandvoort: kijk nu vooral vooruit

Max Verstappen gaat gecontroleerder racen / ANP

Foto van 'D. van Aken'

18 APR 2018

Max Verstappen was woensdag weer even in Nederland. De coureur was in Zandvoort en dat had trouwens niks met het heerlijke weer te maken.

Niet teruggekeken

De formule 1-coureur kwam langs voor de presentatie van het programma van de derde editie van de Jumbo Racedagen en gaf ook wat antwoorden op vragen over de voor hem zo teleurstellend verlopen Grote Prijs van China van afgelopen zondag.

,,Het was niet mijn beste race, maar we moeten er niet langer bij stilstaan. Ik heb ervan geleerd en kijk nu vooral vooruit’’, aldus Verstappen op circuit Zandvoort. ,,Ik heb de race ook niet teruggekeken.''

Minder agressief

Verstappen gaf zondag op het circuit van Shanghai een zekere podiumplek en misschien wel de overwinning uit handen door twee mislukte inhaalacties. Bij de tweede maakte hij een opzichtige fout en reed Sebastian Vettel van Ferrari aan. Het leverde hem tijdstraf op, mede waardoor hij slechts als vijfde finishte.

Na afloop zei Verstappen zelf dat hij zijn race verprutst had met zijn actie op Vettel. Hij bood de Duitser meteen zijn excuses aan en zei in de komende races toch wat gecontroleerder te zullen racen. ,,Niet minder agressief, maar wel de situatie beter overzien’’, zei hij.

Vader Jos

De twintigjarige coureur heeft wel met zijn vader Jos Verstappen en topman Helmut Marko van zijn team Red Bull over de gebeurtenissen in Shanghai gesproken. Beiden lieten zich na de race kritisch uit over de bewuste manoeuvre.

,,Zij zijn mensen die er verstand van hebben en snappen hoe het in elkaar zit. Ik heb geen psycholoog nodig. Ik had het anders moeten doen, maar dat is achteraf. Er was in ieder geval wel veel actie", aldus Verstappen.

De volgende F1-race is de Grand Prix van Azerbeidzjan in Baku op 29 april.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar

LEES OOK


Views

17