De Olympische Spelen voor dummies: medailles en OAR

Zaterdag waren er nog geen medailles, maar knuffels/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

12 FEB 2018

Heb je doorgaans niet zoveel met sport, maar wil je tijdens de Olympische Spelen van Pyeongchang toch een aardig woordje mee kunnen praten? Geen punt. Metro zet een paar belangrijke dingen rondom het sportevenement op een rij.

Medaillespiegel

Nadat Sven Kramer zondag goud pakte op de 5 kilometer stond Nederland heel even bovenaan in het medailleklassement. De trotse sportchauvinist kwam in ons los en dus plaatste Metro een screenshot van de medaillespiegel op Facebook.

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

Al snel kregen we veel de vraag: waarom staat Noorwegen niet bovenaan? De Scandinaviërs hadden immers al acht plakken tegenover de vijf van 'ons'. Dat komt omdat bij de medaillespiegel altijd eerst naar het aantal goud gekeken wordt, dan pas naar het zilver en dan pas naar brons. Een land met één gouden plak staat dus zelfs nog boven een land dat maar liefst 15 keer zilver - maar geen goud - heeft.

Waar blijven die medailles?

Dat is allemaal leuk en aardig dat winnen, maar waarom kregen Kramer, Achtereekte, Wüst, Knegt en De Jong niet direct na afloop hun medaille om gehangen? Vooral tijdens de Winterspelen wordt er gebruik gemaakt van Medalplaza. Daar worden elke avond de medailles uitgereikt aan de winnaars. Dit is pas een gewoonte sinds de Spelen van Salt Lake City in 2002. De achterliggende gedachte ervan is het samenbrengen van de vreugde van de verschillende sporten en sporters.

Tijdens de Zomerspelen wordt er minder gebruik van gemaakt, in Londen was er in 2012 zelfs helemaal geen Medalplaza. Deze Spelen zijn simpelweg te groot om elke avond alle medailles op Medalplaza uit te delen. Met het volkslied en de fotoronde erbij ben je per huldiging toch al gauw een kleine tien minuten kwijt. Dat betekent dat ze dan per avond gemiddeld meer dan drie uur aan het huldigen zouden zijn.

OAR

In de uitslagen van de Olympische Spelen zal je dit jaar ook regelmatig de afkorting OAR terugvinden, waarbij dan geen nationale vlag staat, maar die van de organisatie IOC. De wel bekende vijf olympische ringen. Wat is OAR dan? Het staat voor Olympic Athletes from Russia.

OAR-vertegenwoordiger Semion Elistratov (rechts) stond zaterdag al op het podium met Sjinkie Knegt/ANP

OAR-vertegenwoordiger Semion Elistratov (rechts) stond zaterdag al op het podium met Sjinkie Knegt/ANP

Door het grootschalige door de Russische overheid gefinancierde dopingschandaal is het land niet welkom in Pyeongchang. Alleen Russische atleten die konden aantonen niks met doping te maken te hebben, mochten zich uiteindelijk onder de vlag van de OAR melden. Er zijn strikte voorwaarden aan hun deelname verbonden. Zo mogen ze geen uitingen van hun land met zich meedragen en zal bij een eventuele olympische titel het Russische volkslied achterwege blijven. Dit wordt dan vervangen door de olympische hymne.

Tijdens de Zomerspelen van Rio de Janeiro in 2016 waren er ook al strenge eisen voor de Russen, maar toen mochten ze nog wel als Rusland uitkomen.

Olympisch diploma

Bij het shorttrack en langebaanschaatsen zullen de commentatoren het normaal gesproken alleen maar over de medailles hebben. Maar misschien dat je na het skeleton of snowboarden wel eens hoort dat er toch maar mooi een olympisch diploma is bemachtigd door een Nederlandse.

Het olympisch diploma wordt sinds 1948 (Londen) uitgedeeld. Eerst waren ze alleen voor de nummers vier, vijf en zes, maar sinds 1976 (Montréal) kregen ook de medaillewinnaars een papieren certificaat van hun geleverde prestatie. Acht jaar later werd besloten om ook de nummers zeven en acht hiermee te belonen.

Massastart

Aangezien we toch nog altijd vooral een land van het langebaanschaatsen zijn, is het goed om te weten dat er dit jaar een nieuw onderdeel is toegevoegd, namelijk de massastart. Hierbij starten alle schaatsers tegelijk in de baan voor zestien rondjes.

Op 24 februari worden bij zowel de mannen als de vrouwen de halve finales en finale gereden. Nederland wordt vertegenwoordigd door Sven Kramer, Koen Verweij, Irene Schouten en Annouk van der Weijden.

Foutje gezien? Mail ons, we zijn je dankbaar


Views

100+

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

Pyeongchang 2018: Nuis pakt goud op 1000 meter

Kjeld Nuis pakt na winst op 1500 meter ook olympisch goud op 1000 meter

Foto van 'metronieuws'

51 MIN

Na de winst op de 1500 meter heeft Kjeld Nuis ook goud gepakt op de 1000 meter bij de Olympische Winterspelen in Pyeonghang. Nuis versloeg zijn grootste concurrent Havard Lorentzen (Noorwegen) op vierhonderdste: 1.07,95 om 1.07,99. Het brons ging naar de Zuid-Koreaan Kim Tae-yun in 1.08,22.

Nuis is de eerste schaatser die als regerend wereldkampioen ook de olympische titel op de 1000 meter pakt. De 28-jarige inwoner van Emmen won anderhalve week geleden in Zuid-Korea olympisch goud op de 1500 meter. Kai Verbij (zesde in 1.08,61) en Koen Verweij (negende in 1.09,14) grepen naast een medaille.

Nuis is de derde schaatser die bij dezelfde Winterspelen zowel de 1000 meter als de 1500 meter wint. Eerder behaalden de Amerikaan Eric Heiden (1980) en de Canadees Gaétan Boucher (1984) zo'n zeldzame dubbel.

Nuis is de opvolger van Stefan Groothuis, die bij Sotsji 2014 de 1000 meter op zijn naam schreef. Hij stopte twee jaar later. Het is de tweede keer dat Nederland de olympische titel op de 1000 meter weet te prolongeren. Eerder deden Ids Postma (1998) en Gerard van Velde (2002) dat namens Oranje.

Zie hieronder ons liveblog.

12.22 uur: Nuis zet na een valse start een gouden race neer! Met 1.07,95 is hij de olympisch kampioen!

12.15 uur: Kai Verbij redt het niet, zijn 1.08.62 is de vijfde tijd. Alleen Nuis kan Nederland nog een medaille bezorgen.

  1. Lorentzen (Noorwegen) - 1.07.99
  2. Kim (Zuid-Korea) - 1.08.22
  3. Mantia (VS) - 1.08.56

12.12 uur: Verweij komt er totaal niet aan: 1.09.14. Lorentzen zet een geweldige nieuwe eerste tijd neer!

  1. Lorentzen (Noorwegen) - 1.07.99
  2. Kim (Zuid-Korea) - 1.08.22
  3. Mantia (VS) - 1.08.56

12.08 uur: De Zuid-Koreaan Kim zet een uitstekende 1000 meter neer: 1.08.22! Nu is het tijd voor de Nederlanders, te beginnen met Koen Verweij.

12.05 uur: David komt niet aan de tijd van Mantia, maar de Japanner Takuro Oda wel! Hij zet dezelfde tijd neer en dus gaan we kijken naar duizendsten. Daaruit blijkt dat Mantia 1.08.564 heeft neergezet, Oda is met 1.08.568 iets langzamer.

12.01 uur: En opnieuw een Amerikaan op kop. Joey Mantia finisht in 1.08.56.

11.59 uur: Met nog zes ritten te gaan neemt de spanning toe. Ihle pakt de koppositie door als eerste onder de 1.09 te duiken. De top 3 ziet er als volgt uit:

  1. Ihle (Duitsland) - 1.08.94
  2. Whitmore (VS) - 1.09.17
  3. Cha (Zuid-Korea) - 1.09.27

11.52 uur: Direct na de dweil gaat de tijd van Cha eraan. De Amerikaan Mitchell Whitmore komt in 1.09.17 over de finish.

11.26 uur: Voor de dweilpauze komt niemand aan Cha. De Zuid-Koreaan Chung komt met 1.09.43 het dichtst bij.

11.14 uur: De Zuid-Koreaan Cha zet een goede 1000 meter neer! Hij finisht in 1.09.27 en gaat voorlopig aan de leiding.

11.11 uur: Daar zijn de eerste tijden van 1.09! De Japanner Hasegawa finisht in 1.09.83. De Hongaar Nagy zet de tweede tijd neer: 1.09.92

11.08 uur: De Canadees Dubreuil slaagt er net niet in onder de 1.10 te duiken, maar hij zet wel de nieuwe snelste tijd neer met 1.10.03.

11.05 uur: De Chinees Tang zet met 1.10.11 de nieuwe snelste tijd neer. Wie duikt als eerste onder de 1.10?

11.01 uur: De kop is eraf! De eerste rit wordt gewonnen door de Noor Rukke in 1.10.25.

10.43 uur: In totaal krijgen we achttien ritten voorgeschoteld. In rit 16 schaatst Koen Verweij tegen de Noor Havard Lorentzen. De rit erna neemt Kai Verbij het op tegen Vincent De Haitre (Canada). De laatste rit gaat tussen Kjeld Nuis en de Fin Mika Poutala.

10.40 uur: Op de 1000 meter komen drie Nederlanders in actie. Het is tot het eind van de wedstrijd wachten voor zij in actie komen. In de laatste drie ritten proberen achtereenvolgens Koen Verweij, Kai Verbij en Kjeld Nuis een medaille in de wacht te slepen.


Views

45

Likeability of 5

Camera videoSchaatsbabe Schouten wil best met plak in de Playboy

Irene Schouten rijdt zaterdag de massastart. Foto: ANP

Foto van 'Johan van Boven'

VANDAAG, 07:54

Om de olympiërs beter te leren kennen duiken we in hun Instagram-account om ze aan de hand van enkele foto's te interviewen. Vandaag: de 25-jarige schaatsster Irene Schouten, die zaterdag een plak hoopt te veroveren op de massastart.

Dit is een van de eerste foto's die je in 2013 op Instagram zetten. Ben je in die vijf jaar veranderd?
Qua uiterlijk niet echt, zo te zien. Maar ik ben wel een stuk volwassener geworden. Ik kan beter met teleurstellingen omgaan. Als ik vroeger een marathonwedstrijd niet won, was ik pissig en chagrijnig. Dat was voor mij het eind van de wereld. Nu kan ik dat veel beter relativeren en zet ik de knop gelijk weer om.

Had je toen verwacht dat je in 2018 voor het eerst naar de Olympische Spelen zou gaan?
Ik wist wel dat ik het in mij had. Fysiek was ik al heel sterk, maar technisch en mentaal was ik er nog niet. Op deze leeftijd won ik marathons, maar ik wilde beter worden op de langebaan. Toen ik dat verbeterde ging ik internationale wedstrijden rijden en wist ik dat de Spelen mogelijk zouden moeten zijn.

Dit is een still van een video waarop te zien is hoe je hard onderuitging en zo het Nederlands kampioenschap marathonschaatsen misliep. 
Ik was de snelste, maar drie ronden voor het eind viel ik. Weg titel. Een paar dagen daarvoor was een goede vriend van mij, schaatser Sjoerd Huisman, overleden. Daardoor was ik niet heel erg bezig met die wedstrijd. Ik schaatste altijd met zijn zus en als ik de pijn in haar ogen zag, dacht ik echt niet aan het NK. Even balen, meer was het niet.

Is zo'n valpartij eigenlijk eng?
Nee, voor mij niet. Vroeger deed ik altijd aan skeeleren en viel ik áltijd. Dan lag ik echt helemaal open. Soms liep ik er als een mummie bij, omdat ik helemaal met verband was ingepakt. Daardoor ben ik hard geworden. Ik zal nooit blijven liggen, ga altijd door. Opgeven is geen optie. Er zijn wedstrijden geweest dat ik echt niet meer kon, maar dat ik toch nog doorging. Op die manier ben ik een keer Europees kampioen skeeleren geworden. En tijdens een World Cup massastart ben ik ook een keer onderuitgegaan, waarna ik uiteindelijk nog won. Terwijl iedereen dacht dat ik het niet meer zou redden. Daar ligt mijn kracht. Het zit een beetje in de familie. Mijn broer Simon heeft de zwaarste alternatieve Elfstedentocht ooit gewonnen. Altijd doorgaan!

Op Instagram heb je best veel modellenfoto's staan. Heb je vaak shoots?
Af en toe.

Je kijkt en klinkt alsof je het gênant vindt. 
Ik had laatst een shoot waarbij ik heel veel moest bewegen. Beweeg jij maar, wij maken wel foto's, zeiden ze. Dat is echt helemaal niets voor mij. Laat mij maar gewoon lekker schaatsen.

Maar als ik naar die foto's kijk, ziet het er erg professioneel uit.
Ik vind het heel leuk als ik mooi op de foto sta, maar de hele weg ernaar toe… Dat gedoe eromheen! Maar het hoort er blijkbaar bij. Ik krijg af en toe een verzoek en dan maak ik de afweging of ik het doe of niet. Ik heb niet veel tijd en wil geen tijd besteden aan een knullig foto'tje. Die ik zelf ook nog kan maken. Nu ik naar deze foto kijk, weet ik weer dat de shoot een dag na mijn wereldtitel op de massastart was. Ik was na de overwinning op stap gegaan in Heerenveen en toen besefte ik ineens: fuck, ik heb morgen die fotoshoot! Gelukkig doet make-up wonderen.

Als je een olympische medaille wint, zullen de aanvragen alleen maar toenemen.
Mijn zus helpt mij nu al af en toe als een soort manager. Zij bekijkt het als fan of leek en weet wat men wil zien. Bijvoorbeeld dat ik sexy op de foto moet, zodat ik meer volgers op Instagram krijg. Maar het moet wel echt bij mij passen, dus daar hebben we af en toe discussies over.

Vroeger riep je toch dat je ooit in de Playboy wilde?
Als ze goed betalen wil ik best met een medaille om mijn nek in de Playboy, haha. Maar het ligt er natuurlijk aan wat voor foto's het zijn. Ik wil er niet ordinair opstaan ofzo.

Wat zien we hier?
Zo, dit zijn allemaal foto's die ik al vergeten was joh! Hier ging ik met mijn zus naar de Toppers. Dat was een heel leuk sfeertje.

Dus het Holland Heineken House is echt iets voor jou?
Zeker. Mijn trainer Jillert Anema weet dat ik plezier moet hebben om het beste uit mezelf te halen. Het moet gezellig zijn en niet denken: ik wil nu naar huis. Ik moet natuurlijk wel op tijd naar bed, want ik heb een doel voor ogen. Maar een beetje lol moet kunnen.

Hier sta je met je moeder op de foto.
Vorig jaar kreeg ze een hersenbloeding en na drie maanden zou er vooruitgang te zien moeten zijn. Maar op een gegeven moment ging ze alleen maar achteruit. Op een gegeven moment kwam ter sprake dat we haar in 2018 beter zouden kunnen laten inslapen. Maar de laatste tijd gaat ze heel erg vooruit en praat ze zelfs weer af en toe. Dus we denken totaal niet meer aan dat het over zou kunnen zijn. Ze knikt ja en schudt nee. Als we een grapje maken, lacht ze. Zo mooi, daar ben ik erg blij mee.

Ga je voor haar een medaille veroveren?
Ja. Ik merk aan alles dat ze er heel erg mee bezig is. Een tijdje terug was er een tante op bezoek en toen ik tegen haar zei dat het niet zo lekker ging met schaatsen, kneep mijn moeder keihard in mijn hand. Als ik mijn olympische race rijd, kijkt ze samen met de familie.

Je vertelt er nu vrij nuchter over. Dat zal in het begin anders zijn geweest.
Nogal. Zij was altijd degene die ik appte over de laatste stand van zaken. Toen het net was gebeurd ging ik op trainingskamp en kon ik ineens mijn moeder niet meer appen. Ik was ineens mijn maatje kwijt. Ze was er ook altijd voor me als het niet goed ging. Gelukkig gaat het nu weer beter met haar.

Dit is tijdens de presentatie van TeamNL. Heb je er lang wakker van gelegen dat je je had gekwalificeerd voor de Olympische Spelen?
Ik weet nog goed dat ik de belangrijkste massastartwedstrijd had gewonnen en alleen maar dacht aan dat de bondscoach niet om mij heen zou kunnen voor de Spelen. Mijn hartslag was de hele dag enorm hoog. De Olympische Spelen! Zo vet! Ik wilde me ook nog op de 3 en 5 kilometer kwalificeren, maar dat is helaas niet gelukt. Daarom ben ik blij dat de massastart olympisch is geworden. Ik weet dat ik al mijn tegenstanders kan verslaan, maar de massastart is een spel waarvan je nooit weet hoe het loopt. Hopelijk krijgen we na afloop het Wilhelmus te horen.

We speelden ook Metro's olympische Zuid-Korea-quiz met Irene Schouten:


like
user_fd862dcb32076c9991dcaceb1b0cb7b9f9bbc487_avatar

Views

100+

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow

Camera videoOlympische Zuid-Korea-quiz met schaatsbabe Schouten

Irene Schouten komt zaterdag uit op de massastart. Foto: ANP

Foto van 'Johan van Boven'

VANDAAG, 15:23

Wat weet Irene Schouten van Zuid-Korea? Voordat de schaatsster, die zaterdag uitkomt op het onderdeel massastart, naar Azië afreisde, deed ze mee aan Metro's olympische Zuid-Korea-quiz:

Vrijdag lees je in Metro een uitgebreid interview met Schouten op basis van haar foto's op Instagram. Ze vertelt op welke manier ze best in de Playboy zou willen staan...


Views

86

Goud voor Schulting op 1000 meter shorttrack
Likeability of 5

Goud voor Schulting op 1000 meter shorttrack

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Suzanne Schulting heeft op de Olympische Spelen in Pyeongchang een gouden medaille gepakt op de 1000 meter shorttrack.

De twintigjarige Friezin reed in de finale tegen Sukhee Shim, Minjeong Choi (allebei Zuid-Korea) Kim Boutin (Canada) en Arianna Fontana (Italië). Ze slaagde erin op kop te komen en gaf die voorsprong niet meer uit handen. De twee Koreanen deden in de laatste ronde een ultieme inhaalpoging, maar daarbij gingen ze onderuit. Het zilver ging daardoor naar de Canadese Boutin, de Italiaanse Fontana pakte brons.

De Nederlandse leek in de halve finale nog haar meerdere te moeten erkennen in de Koreanen Shim en Choi, maar met een knappe inhaalmanoeuvre wist ze te verrassen. In de finale nam ze brutaal het initiatief en stond ze de leiding niet meer af.

De gouden medaille van Schulting kwam redelijk onverwacht. Op de andere individuele afstanden wist de olympisch debutante niet te overtuigen in Gangneung. Op de 500 meter ging ze in de series onderuit en op de 1500 meter bleef de pupil van coach Jeroen Otter in de halve eindstrijd steken.

Nederland heeft bij de Spelen in Zuid-Korea in totaal vier medailles behaald bij shorttrack. Naast het goud voor Schulting en brons voor de vrouwenrelayploeg verzekerden Sjinkie Knegt (1500 meter) en Yara van Kerkhof (500 meter) zich van zilver.


like
user_9bb4ffb13ad0e2aec290e0367ccfbe416612c858_avatar

Views

74

Schulting naar finale 1000 meter shorttrack

Schulting naar finale 1000 meter shorttrack

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

Shorttrackster Suzanne Schulting is erin geslaagd de finale van de 1000 meter te bereiken op de Olympische Spelen in Pyeongchang. In de halve finale leek Schulting verslagen, maar met een uitstekende inhaalmanoeuvre wist ze toch nog als eerste te finishen.

De Nederlandse nam het in de halve finale op tegen de Koreanen Sukhee Shim en Minjeong Choi en de Chinese Chunyu Qu. Op voorhand leken de Koreanen favoriet om zich te plaatsen voor de A-finale, maar Schulting wist te verrassen en finishte als eerste. Shim werd tweede, Choi werd achteraf aan de A-finale toegevoegd.

Brons op aflossing

Op de andere individuele afstanden wilde het tot dusverre niet lukken bij de twintigjarige Friezin, die met de aflossingsploeg al wel brons op zak heeft.

Eerder slaagden Yara van Kerkhof en Lara van Ruijven er niet in zich voor de halve finale te plaatsen.

De finale wordt later donderdag gereden. Daarin rijdt Schulting naast Shim en Choi tegen Kim Boutin (Canada) en Arianna Fontana (Italië).


Views

21

Lees verder na deze advertentieAdd Arrow
Likeability of 3

Koreanen boos op 'racistische' schaatser Blokhuijsen

Jan Blokhuijsen zijn opmerking over hondenvlees schoot bij veel Koreanen in het verkeerde keelgat. Foto: ANP

Foto van 'ANP'

GISTEREN

Jan Blokhuijsen heeft zijn lesje snel geleerd in Zuid-Korea. De Nederlandse schaatser zorgde voor de nodige commotie bij de Winterspelen met een losse opmerking tijdens een internationale persconferentie. „Behandel honden alstublieft beter in dit land”, tekende een verslaggever van The Korea Times woensdagavond op uit zijn mond na de finaledag op de achtervolging (brons voor Oranje).

Een dag later bood Blokhuijsen zowel op Twitter als in een officiële persverklaring van sportkoepel NOC*NSF haastig zijn excuses aan. „Mensen die mij kennen weten dat ik erg begaan met het welzijn van dieren. Ik had deze opmerking echter niet op dit moment en op deze plaats moeten maken. Het is een persoonlijke mening die ik niet moet uitdragen in een persconferentie tijdens de Olympische Spelen.”

Ophef

Blokhuijsen: „Het is me inmiddels duidelijk dat veel mensen in Korea zich door deze opmerking beledigd voelen. Het is nooit mijn bedoeling geweest de Koreaanse bevolking of de Koreaanse cultuur met mijn opmerking te beledigen. Het spijt mij dat door mijn opmerking mijn team en TeamNL ook last hebben van de ophef.”

Honden worden gered voordat ze worden gebruikt voor de vleesconsumptie in Zuid-Korea. Foto: AFP

Het eten van hondenvlees is een gevoelig onderwerp in het gastland van de Winterspelen. Veel jonge Koreanen wagen zich er niet meer aan. Maar anderen beschouwen hondenvlees nog steeds als een lekkernij. „Dat is wat we aten toen we arm waren en daarmee werd het een gewoonte”, legt een burger in de krant uit.

Straffen

Volgens de dienstdoende verslaggever van The Korea Times kwam de oproep van Blokhuijsen uit het niets. Nadat zijn opmerking viral was gegaan, volgden legio boze reacties van Koreanen via sociale media. „Het IOC moet hem straffen voor het maken van een racistische opmerking, door onwetendheid vanuit een andere cultuur”, liet iemand weten. Een ander riep de Koreaanse overheid op om een klacht tegen de Nederlandse schaatser in te dienen.

Chef de mission Jeroen Bijl verontschuldigde zich donderdag eveneens voor de uitlating van Blokhuijsen. Hij benadrukte dat TeamNL de Koreaanse cultuur respecteert.


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Views

2k+

Excuses schaatsploeg voor incident medailletegel

Excuses schaatsploeg voor incident medailletegel

Foto van 'metronieuws'

GISTEREN

De Nederlandse schaatsers hebben hun excuses aangeboden voor het incident van woensdag in het Holland Heineken House. Sven Kramer, Koen Verweij, Jan Blokhuijsen en Patrick Roest lieten daar de zogenoemde medailletegel hard in het publiek vallen. Daarbij raakten twee mensen gewond.

Medailletegel

Medaillewinnaars geven de tegel normaal gesproken rustig aan de mensen in de zaal, die deze vervolgens met hun handen boven het hoofd doorgeven tot het einde van de zaal. Daar krijgt de plaquette een plaats aan de wand naast die van andere medaillewinnaars. De mannen besloten echter om hun medailletegel niet rustig aan te geven, maar in het publiek te gooien.

De ploeg bood via sportkoepel NOC*NSF excuses aan voor het incident. „We hebben direct na dit voorval contact gezocht met de beide dames die de grote medaille tegen hun hoofd hebben gekregen. Het gaat gelukkig naar omstandigheden goed met beide dames, die wel erg geschrokken waren. Het zal duidelijk zijn dat ook wij uiteraard nooit de bedoeling hebben gehad om dit te veroorzaken. Dat hebben we hen laten weten en willen we via deze weg ook aan het publiek laten weten.''

Excuses in Koreaans

Via Twitter bood Sven Kramer ook nog even zijn excuses aan in het Koreaans: „We willen onze oprechte excuses aanbieden voor de fans die gewond raakten. Jullie kwamen om me aan te moedigen. Ik wens jullie een goed herstel. Ik zal mijn best doen om in de toekomst beter voor de dag te komen”, zo schrijft hij daar.

Voor de huldiging voor de ploegachtervolging kreeg Kramer ook zijn medailletegel uitgereikt voor de winst van de 5 kilometer, aan het begin van het toernooi. Toen ergerde de Fries zich aan de luidruchtige mensen in de zaal. „Jongens, ik kan hier ook gewoon weg gaan hoor. Ik ben hier ook voor jullie'', zei hij vanaf het podium richting de zaal.

De Nederlandse ploeg slaagde er woensdag niet in de olympische titel op de ploegachtervolging te prolongeren. In de halve finale werd de ploeg verslagen door Noorwegen, de latere olympisch kampioen. In de B-finale was Nederland wel te sterk voor Nieuw-Zeeland, met een bronzen plak tot gevolg.

Ook persoonlijke excuses van Blokhuijsen

Verder moest ook Blokhuijsen zich persoonlijk verontschuldigen richting de Koreaanse fans. „Behandel honden alstublieft beter in dit land", zo liet hij na de finaledag van de ploegachtervolging optekenen tijdens een internationale persconferentie. Dat leidde tot onrust in Zuid-Korea, waar het eten van hondenvlees een gevoelig onderwerp is.

Een dag later bood Blokhuijsen daarom zijn excuses aan. „Het was niet mijn bedoeling om de Zuid-Koreanen en hun land te beledigen. Ik geef om het welzijn van dieren in het algemeen en ik hoop dat we deze wereld een betere plek voor ons allemaal kunnen maken. Ik geniet van deze Olympische Spelen en ik wil de Zuid-Koreanen bedanken voor hun gastvrijheid."


Views

60