Johan van Boven
Johan van Boven Nieuws 12 feb 2018 / 09:39 uur

Zijlstra maakt sprongetje op de maan en bij Jezus

Nu Halbe Zijlstra in de Volkskrant heeft toegegeven dat hij een ontmoeting met Vladimir Poetin uit zijn duim heeft gezogen, leven ‘photoshoppers’ zich uit op de misstap van de minister van Buitenlandse Zaken.

Al snel dook er op social media een foto op van Zijlstra die op het Binnenhof over een hekje springt, tijdens de formatie van het huidige kabinet. „Dit geloof ik nu ook niet meer”, luidt het verse onderschrift, verwijzend naar de onthulling in de Volkskrant.

Berlijnse muur

Die foto werd vervolgens in afbeeldingen van belangrijke gebeurtenissen in de geschiedenis geshopt. Zo is te zien hoe Zijlstra over een stuk van de Berlijnse muur sprong, toen die in 1989 ten val kwam.

En wat te denken van de maanlanding van Neil Armstrong in 1969? Halbe Zijlstra was er uiteraard ook bij toen de mens voor het eerst voet op de maan zette.

https://twitter.com/HettyHaring/status/962982253633703936

Zelfs tijdens het laatste avondmaal van Jezus verscheen hij ten tonele:

https://twitter.com/bclaassen71/status/962983058612899841

Terwijl de grappenmakers los gingen op social media, probeerde premier Mark Rutte het brandje te blussen. Volgens hem heeft Zijlstra een ‘grote fout’ gemaakt. „Hij had niet moeten liegen. Maar hij is nog wel geloofwaardig en kan aanblijven op zijn post”, zei Rutte in een reactie.

Er is volgens de premier geen sprake van nepnieuws. „Er is alleen sprake van beschermen van een bron.” De vorm die hij hiervoor gekozen heeft is ‘onverstandig’. „De inhoud staat. We kennen de politiek van Rusland: expansief naar de omliggende staten.”

Openheid

Het is van belang dat als je een fout maakt dat je die rechtzet, aldus Rutte. Hij is een paar weken geleden door Zijlstra op de hoogte gebracht over de zaak. Zijlstra zei toen de waarheid te willen vertellen aan de Volkskrant. „Ik hecht zeer aan openheid”, aldus Rutte.

Voor de relatie met Rusland heeft de kwestie volgens de premier geen gevolgen. „Omdat de Russen heel goed weten dat de inhoud klopt.” Zijlstra gaat deze week naar Moskou. Hij heeft daar woensdag een gesprek met zijn Russische ambtgenoot Sergej Lavrov.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Zijlstra maakt sprongetje op de maan en bij Jezus
Sluiten