START: Werk & Inkomen

Jonge ondernemers vertellen wat hun valkuilen zijn

Jonge ondernemers vertellen wat hun valkuilen zijn

De KvK heeft een meldpunt in het leven geroepen voor ondernemers Foto: Colourbox

Foto van 'Sofie Smulders'

23 NOV 2017

Facturen die maar niet betaald worden, niet weten wat een passend uurtarief is, geen garantie op nieuwe opdrachten en dus misschien wel niet genoeg brood op de plank. Als ondernemer kom je voor flink wat onzekerheden te staan. Metro sprak drie jonge ondernemers over de valkuilen in hun nog korte carrière.

Ben je bewust gaan ondernemen?

Echt ondernemen is niet voor iedereen weggelegd, is vastgoedondernemer Mark (33) van mening. “Je begint met ondernemen als je een plan in je hoofd heb. Ik heb een broertje dood aan mensen die zeggen: ik wil ondernemer worden. Het is meer een gevolg van.” In een eerdere baan ontdekte hij gaten in het werkveld die andere partijen lieten liggen. Hij besloot daar in te springen. Als zelfstandige.

Eva (29) werkt in de film- en televisiewereld en koos er na een tijdje in dienst te zijn geweest weer voor om te ondernemen. Dat kan goed in die branche en ze ziet er wel de voordelen van in. “Je kiest bijvoorbeeld zelf je vrije dagen. Daar kan ik wel van genieten en ik maak me er minder druk om dan in het begin. Het is helemaal niet erg om twee weken geen werk te hebben, maar je moet het wel incalculeren.”

Marinka (27) is eigenaresse van het kleding en sieradenmerk MOOST Wanted. Ze begon al als jonkie met ondernemen, maar had nooit bewust het idee dat ze zelf een bedrijf wilde starten. “Toen ik merkte dat mensen wilden hebben wat ik maakte, ben ik er iets mee gaan doen. Eerst maakte ik de sieraden zelf, ik had de blaren op mijn handen staan.”

Als ondernemer kom je een hoop valkuilen tegen Foto: Colourbox

Welke valkuilen kom jij als ondernemer tegen?

“Ik heb ontdekt dat ik een ontzettende Nederlander ben”, vertelt Mark. “Denken dat je het zelf allemaal wel kan of het even googled. Maar zo werkt het niet. De basiszaken lukken nog wel, maar als je wil groeien merk je dat je te weinig kennis hebt van bijvoorbeeld marketing of accounting. Denk niet: ik knal zelf wel even een brochure in elkaar. Ik zou anderen adviseren vanaf het begin advies te zoeken bij specialisten.

Eva heeft geleerd om niet overal ‘ja’ op te zeggen. “Die onrust: komt het wel goed, heb ik genoeg werk? Soms zeg je iets toe, omdat je denkt: ik moet alles aangrijpen. Terwijl je ook kritisch moet zijn. Is het wel uitdagend genoeg?” Marinka is het daarmee eens, ook vanwege de werkdruk. “Het kan behoorlijk ten koste van jezelf gaan. Op een gegeven moment heb ik bijvoorbeeld het productieproces uitbesteed.”

Ook uitbetaald worden gaat niet altijd van een leien dakje. Zo heeft Eva te maken met een opdrachtgever die keer op keer verzuimt haar facturen te betalen. “Je kunt het facturatieproces uitbesteden. Je staat dan 2 procent af, maar zij regelen alles. Ook herinneringen en aanmaningen. Los van het bedrijf in kwestie heb ik nog nooit problemen gehad met betalingen, daarom blijf ik de facturen toch zelf doen. Al denk ik dat het best een probleem kan worden als dit bedrijf failliet gaat.”

Hoe ga je om met mindere periodes?

Bijvoorbeeld een periode waarin de opdrachten niet bepaald binnenstromen. Eva: “De eerste vier maanden van het jaar had ik weinig zicht op werk. Toen dacht ik wel even: wat nu? Blijkbaar hadden meer mensen in mijn branche een dip. Nu heb ik bijvoorbeeld weer werk tot en met juni. En toch maak ik me dan druk dat ik vier weken nergens voor gebeld ben.”

Mark kwam op een punt dat hij niet meer wist hoe hij verder moest: “Ik wilde iets en mijn kantoor stond er op een bepaalde manier voor, maar dat matchte niet met elkaar. Wil ik het zo houden als het nu is of wil ik verandering. Is het groot genoeg of wil ik groeien? Toen heb ik voor mezelf goed gekeken waar de kansen en waar de gevaren liggen. Ook heb ik specialisten om hulp gevraagd.”

Ook Marinka kent mindere periodes. “Natuurlijk zijn er momenten dat ik het niet meer zie zitten. In het begin heb ik een aanbetaling gedaan naar een leverancier en nooit meer iets gehoord. Of een levering van kleding die er totaal anders uitziet dan je had afgesproken. Dan denk ik weleens: kon ik de deur maar achter me dicht trekken en me niet verantwoordelijk hoeven voelen voor dit alles."

De Kamer van Koophandel in Amsterdam Foto: ANP

Tot slot: welke tips heb je voor beginnende ondernemers?

“Als ik me om me heen kijk, zie ik voornamelijk dat mensen niet weten wat hun waarde is. Ze pakken een prijs, die ze baseren op de concurrentie. Of ze die prijs ook waard zijn, weten ze niet”, aldus Mark. Oftewel: je moet uitkijken dat je jezelf niet te goedkoop verkoopt. “Je wilt heel graag nieuwe klussen hebben, maar je moet ook weer niet te eager zijn.” Eva is het hier volledig mee eens. “Je moet echt leren om je zakelijk op te stellen. Niet wachten totdat de opdrachtgever een prijs noemt en zeggen: ja, dat is wel goed zo. Noem zelf je dagprijs en zet hoog in. Ik ben daar wel harder in geworden.”

Acquisitie doen is ook een van de zaken die bij ondernemen hoort. Eva raadt andere ondernemers aan om in ieder geval een eigen website op te zetten. “Je ziet of je site een beetje bekeken wordt, of mensen zoeken naar je contactgegevens.” En: “Een boekhouder is een must.”

“Waar ik heel erg op vastliep”, vertelt Marinka, “is het continu vergelijken met anderen. Hoe doen zij het? Van de buitenkant lijkt het allemaal heel mooi, maar je hebt geen idee hoe het er echt uitziet. Ik zou zeggen: blijf bij jezelf, ken je eigen krachten en weet dat iedereen valkuilen en tegenslagen kent. Die maken je ook sterker als ondernemer.” Iets anders dat ze iedere startende ondernemer zou aanraden, is een businesscoach. “Zij heeft mij laten inzien waar mijn eigen kracht ligt en mijn valkuilen en hoe hier mee om te gaan. Tevens is het heel fijn om eens in de maand iemand om raad te vragen die er ervaring mee heeft, iemand uit jouw branche.”


Views

600+

‘Een beetje stress is okee’

‘Een beetje stress is oké’

Een beetje stress moet kunnen, maar veel werknemers overschrijden hun grenzen / Colourbox

Foto van 'Anne Kersten'

GISTEREN

We zijn met zijn allen een stelletje doordouwers. We geven niet op, zeker niet vanwege een beetje stress. Dat heeft echter wel tot gevolg dat bijna de helft van de Nederlanders continue last heeft van een opgejaagd gevoel door stress op zijn werk, blijkt uit onderzoek van Menzis onder duizend werknemers.

Houden van stress

De stress heeft Anna-Maria Giannattasio (50) zeker wel ervaren in haar werk. Ze runt het evenementenbureau Puur Events dat goed is voor 4900 evenementen per jaar. „Begrijp me niet verkeerd: ik houd van stress", vertelt ze. „Wanneer er iets misgaat, ben ik op mijn best. Dan groei ik drie meter en kan ik de hele wereld aan.”


Views

400+

Beter omgaan met stress? Efficiënter werken?

Foto van 'Metro'

27 SEP 2018

Waar wil jij jezelf in ontwikkelen? Laat het ons weten door onderstaande vragenlijst in te vullen. Dan kunnen wij je verder helpen in Metro START.


Views

2k+

Knappe sollicitant mag vaker op gesprek

Knappe sollicitant mag vaker op gesprek komen

Een knappe sollicitant (zowel man als vrouw) krijgt beduidend meer positieve reacties van recruiters. Foto: Unsplash.

Foto van 'Amarins de Boer'

19 OKT 2018

Een sollicitant met een knap uiterlijk maakt tijdens een sollicitatieproces meer kans dan iemand met een minder mooi uiterlijk. Dat blijkt uit een onderzoek van CVster, een bedrijf waar je online je cv kunt opstellen.

Het bedrijf verstuurde bijna 300 sollicitaties vanuit fictieve sollicitanten; waarvan twee ‘knap’ en twee ‘minder mooi’. De cv’s waren, op de foto na dus, verder identiek. De mannen solliciteerden voor administratief medewerker en de vrouwen op vacatures voor accountmanager.

Minder uitnodigingen


Views

1k+

Deze drie werkgevers zijn 'echte bazen'

Deze drie werkgevers zijn 'echte bazen'

Deze baas gaf iedere werknemer een AED-apparaat. Foto: Dufor

Foto van 'Rosan de Vos'

17 OKT 2018

Kijk tegen je baas op, verafschuw je baas of koester je baas met heel je hart. Het liefst doen we natuurlijk het laatste. Gezien het vandaag 'dag van de baas' is, sprak metro met mensen die zo'n toffe werkgever hebben, dat het werk altijd een feestje is.

Werken aan het zwembad

Jessie Swinkels (28) werkt bij consultancy-organisatie Qhuba en spreekt vol lof over haar baas Wouter Hasekamp (50). „Hij geeft ons allemaal de ruimte en vrijheid om onszelf te ontwikkelen op zowel persoonlijk als professioneel vlak”, vertelt ze. „Dankzij zijn flexibele instelling rondom de tijden en locatie waar je wilt werken, zijn we allemaal in staat om nog een opleiding te volgen."


Views

3k+

Dit is het weeksalaris van een internationale top-dj

Dit is het weeksalaris van een internationale top-dj

Fedde le Grand. Foto: ANP

Foto van 'Rosan de Vos'

17 OKT 2018

Wil je echt veel verdienen? Oefen dan toch wat langer achter die draaitafel. Als internationale top-dj is de kans nameljk groot dat je flink wat duiten op de bank hebt staan. Het gemiddelde weeksalaris van een internationale top-dj is 571.000 euro. De top tien van best betaalde internationale dj’s verdient samen ruim 200 miljoen euro per jaar.

Dat blijkt uit het jaarlijkse dance-onderzoek van 538 Nieuws in samenwerking met ING dat woensdag, op de openingsdag van Amsterdam Dance Event (ADE), werd gepresenteerd.

Een carrière als dj?


Views

2k+

Paleis Soestdijk gaat werkplekken verhuren

Exterieur van Paleis Soestdijk. / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

16 OKT 2018

Op zoek naar een inspirerende werkplek met mooi uitzicht? Dan hebben wij wellicht een goede tip voor je. Paleis Soestdijk gaat namelijk werkruimtes verhuren aan nieuwe ondernemers. De nieuwe eigenaar van het landgoed wil onder meer de garage, de stallen en een statig herenhuis aan de Amsterdamsestraatweg in Baarn verhuren als studio, kantoor, of atelier.

Het paleis heeft een overeenkomst gesloten met De Stadstuin in Utrecht, dat in Utrecht al meerdere locaties verhuurt aan startende ondernemers en freelancers. Op de Parade, aan de overkant van het paleis, moet een 'levendige community' ontstaan, die een deel van Paleis Soestdijk toegankelijk voor het publiek maakt. De werkruimtes die te huur komen variëren van 15 tot 100 vierkante meter, meldt RTV Utrecht.

Koningin Juliana en Prins Bernhard


Views

800+

Een baaldag van je werk? Soms moet het kunnen

Foto: Unsplash

Foto van 'Bregje Simons'

15 OKT 2018

Wij, Nederlandse werknemers, zijn zeer plichtsgetrouw: we zijn dan ook minder geneigd om een dagje te spijbelen van werk dan veel andere Europeanen. Dat blijkt uit onderzoek van ADP.

Van de Nederlandse ondervraagden zei 15 procent geneigd te zijn om zich (onterecht) ziek te melden. In vergelijking tot bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk, waar dat percentage op 27 procent ligt, zijn Nederlanders dus meer toegewijd aan hun werkgever.

Braafste van de klas


Views

2k+

Verdien jij te weinig? Zo los je dat op met je baas

Foto van 'Claartje Vogel'

15 OKT 2018

Elke maandag helpt Metro je carrière op weg met verhalen over de arbeidsmarkt. Vandaag: wat doe je als je collega meer verdient dan jij? 

Weten jouw collega’s wat jij verdient? In de meeste bedrijven is praten over salarissen nog steeds taboe. In Nederland praat slechts 23 procent van de werknemers openlijk over salaris, blijkt uit onderzoek van vacaturesite Stepstone. De helft van de Nederlandse werkenden vertelt alleen aan familie wat hij verdient en een derde van de Europeanen verzwijgt het compleet. Praten over salaris voelt ongemakkelijk. Organisatiepsycholoog Kilian Wawoe van de Vrije Universiteit (VU) vertelde in het televisieprogramma Wat Verdien Je hoe dat komt: „Wie veel verdient schaamt zich vaak een beetje en wie weinig verdient, voelt zich niet genoeg gewaardeerd.”

Bovendien kan het zorgen voor ongemakkelijke situaties. Stel je voor: jij en een studiegenoot worden tegelijkertijd aangenomen voor een zelfde functie. Tijdens een vrijdagmiddagborrel vertelt je collega terloops dat hij 2.000 euro per maand verdient. Dat is 300 euro meer dan jij. Wat doe je?


Views

2k+

Gratis geld voor iedereen die vroeger bijbaantje had

Vulde jij vakken? Vul dan nu je zakken. ©ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

14 OKT 2018

Heb jij vroeger gewerkt als winkelmedewerker, dagbladbezorger of horecamedewerker? Dan bouwde je zonder het waarschijnlijk te weten een pensioen op.

Prima, niks meer aan doen en wachten tot het wordt uitbetaald wanneer je eindelijk met pensioen mag? Nou nee, per 2019 verdwijnen de zogenaamde 'kleine pensioentjes' namelijk. En dit geld kan jij claimen. Vulde jij vakken? Vul dan nu je zakken.


Views

20k+

Geld nodig? Verkoop je urine!

Blijf jij van drugs af? Dan betalen mensen voor jouw plas! ©Colourbox

Foto van 'Jelmer Visser'

4 OKT 2018

Plassend rijk worden, dat klinkt tamelijk vreemd. Toch is er in Verenigd Koninkrijk een levendige handel ontstaan in potjes urine.

De reden? Bij steeds meer Britse bedrijven worden drugstests afgenomen onder het personeel. En om niet gesnapt te worden, leveren mensen massaal nuchtere plasjes van anderen in.

Het gele goud?


Views

6k+

Helft van de jongeren gaat belangeloos aan de bak

Bij de scouting wordt vaak vrijwilligerswerk gedaan door jongeren ©ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

4 OKT 2018

Het beeld van de luie millennial en generatie Z'er die alleen maar bezig is met zichzelf en zijn smartphone lijkt niet helemaal te kloppen.

Jongeren zetten zich juist wél graag belangeloos in voor de maatschappij, als we de cijfers van het CBS over vrijwilligerswerk moeten geloven. Ongeveer dan de helft van de jongeren onder de 25 draagt op een of andere manier zijn steentje bij zonder hiervoor betaald te worden.

Verenigingen


Views

1k+

Vaste lasten stijgen in 2019 met honderden euro's

Met vijfjes en tientjes ga je de prijsstijging niet betalen ©ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

2 OKT 2018

De vaste lasten van een gemiddeld Nederlands huishouden zullen in 2019 aanzienlijk gaan stijgen. Zorg, energie, verzekeringen alles wordt fors duurder volgend jaar.

Uit onderzoek van vergelijkingssite Pricewise blijkt dat de kosten van zaken als verzekeringen en contracten met ongeveer 13 procentpunt omhoog zullen gaan. Dit komt neer op een bedrag van tussen de 450 en 700 euro per jaar.

Prijsstijgingen


Views

5k+

'Journalisten hebben een zeer ongezonde levensstijl'

Een stressvolle en ongezonde job? ©GettyImages

Foto van 'Jelmer Visser'

28 SEP 2018

Ohjee. Het cliché van de kuchende kettingrokende journalist met overgewicht, dikke wallen en een slechte huid blijkt niet helemaal onjuist te zijn, zo blijkt uit onderzoek.

Een confronterend rapport toont aan dat onze collega's te weinig slapen, ongezond eten en overmatig veel alcohol drinken.


Views

2k+

Renée tekende rechtszaak Micheal P. en vele anderen

Renee werkt als rechtbanktekenaar ©Renee van den Kerkhof

Foto van 'Jelmer Visser'

27 SEP 2018

Het is een baan die je niet vaak voorbij zult horen komen tijdens een gesprek op een kringverjaardag. Toch heeft iedereen wel eens een tekening van een rechtszaak gezien.

In Nederland werken maximaal tien professionele rechtbanktekenaars, de 27-jarige Renée van den Kerkhof uit Dordrecht is een van hen. Ze is aanwezig bij de meest spraakmakende en heftigste strafzaken om daar voor media als Algemeen Dagblad, Hart van Nederland en een aantal regionale kranten het nieuws in beeld te brengen.

Schietpartij Tropicana ©Renee van den Kerkhof


Views

2k+

Likeability of 5

Uitgebreid eten op kosten van de zaak, mag dat?

Foto van 'Claartje Vogel'

24 SEP 2018

Elke maandag helpt Metro je carrière op weg met verhalen over de arbeidsmarkt. Vandaag: Wat mag je wel en niet declareren bij je baas?

Bijna iedereen maakt weleens kosten om zijn werk te kunnen doen. Denk aan een verkoper die koffie betaalt voor zijn klant, monteurs die onderweg moeten eten of een office manager die een cadeautje koopt voor een jarige werknemer. Terwijl de een regelmatig een uitgebreid driegangenmenu bestelt op kosten van de baas, durft de ander dat niet aan. Maar wat mag er nu precies wel en wat mag er absoluut niet gedeclareerd worden?

Laten we beginnen met de reiskostenvergoeding. Het is een fabel dat je „recht hebt” op 19 cent per kilometer reiskostenvergoeding. Bij sommige bedrijven is dat bedrag hoger, bij andere organisaties krijg je een vaste vergoeding. „Het hangt af van jouw afspraken met je werkgever”, vertelt expert wet- en regelgeving Dik van Leeuwerden van salarisverwerker ADP. „Er bestaat namelijk geen wet die zegt dat een werkgever jouw kosten moet vergoeden.”


like
user_cabd44e989932bb1755f7eced193aea8992454cb_avatar

Views

3k+

Zo benut je jouw vakantiedagen het best in 2019

Zo benut je jouw vakantiedagen het best in 2019

Zo benut je jouw vakantiedagen het best in 2019. Foto: Unsplash

Foto van 'metronieuws'

23 SEP 2018

Ga je graag naar de zon? Wie zijn vakantiedagen slim inplant, kan flink genieten van vakantie. Gemiddeld heeft een Nederlander 25 vakantiedagen per jaar, maar met een beetje tactiek, kun je gerust het dubbele aan dagen weg.

Goede start

Een goed begin is het halve werk. Nieuwjaarsdag valt in 2019 op een dinsdag. Neem de maandag, woensdag, donderdag en vrijdag vrij en je begint het jaar al met negen vrije dagen.


Views

3k+

Wil jij miljonair worden? Hier zijn acht tips!

Wil jij ook leven als Dagobert Duck? ©ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

12 SEP 2018

Nederland telt meer miljonairs dan ooit, zo blijkt uit de nieuwste cijfers van het CBS. Ons land telt 112.000 'miljonairshuishoudens', dit is slechts anderhalf procent. Van de overige 98,5 procent zou een groot deel miljonair willen worden. Hoe kan jij in de toekomst tot deze top anderhalf procent behoren; wat doen rijke mensen exact anders dan Jan Modaal? Hier zijn acht tips.

Lange termijn visie


Views

5k+

Likeability of 5

Twee ton voor Amsterdamse zolderkamer van 20m2

De prijzen voor woningen in Amsterdam stijgen hard ©Google Maps

Foto van 'Jelmer Visser'

10 SEP 2018

De prijzen voor woningen stijgen enorm hard de afgelopen jaren in Nederland. Maar nergens is de prijs voor een onderkomen zo hoog als in Amsterdam, de stad waar je zomaar 127.500 euro kwijt kan zijn voor een parkeerplaats. Op Funda wordt nu een 'knusse' zolderkamer van 20m2 aangeboden in het pittoreske buurtje De Pijp. Hoeveel moet deze woning kosten? Twee ton. Tweehonderdduizend euro.

Zolderkamer kopen? 200.000 euro! ©Funda

'Slim ingedeeld'


lol
user_04af0f5807548e07ebb4030760fb48c375d3473f_avatar

Views

4k+

Waar je op moet letten als je een contract tekent

Foto van 'Claartje Vogel'

10 SEP 2018

Elke maandag helpt Metro je carrière op weg met verhalen over de arbeidsmarkt. Vandaag: pas op deze punten voordat je een arbeidsovereenkomst tekent.

Wie zijn contract niet leest voor hij het tekent, kan flink in de problemen komen. Volgens arbeidsjuristen nemen werkgevers regelmatig bepalingen op in arbeidsovereenkomsten, die nadelig kunnen zijn voor jou als werknemer. Bovendien ’vergeten’ werknemer en werkgever afspraken op te nemen in een overeenkomst en dat kan op den duur voor vervelende situaties zorgen. Waar moet je op letten voordat je een overeenkomst tekent? Jurist Mirian Horstink uit Twello helpt zowel bedrijven als werknemers bij arbeidsconflicten. Ze vertelt waar jij op moet letten als je een contract tekent.

Opzegtermijn


Views

3k+