Lisa Vermeij
Lisa Vermeij Nieuws 23 nov 2017 / 17:27 uur

Toch Thanksgiving vieren? Hier moet je zijn

Miljoenen Amerikanen vieren donderdagavond Thanksgiving. Amerikanen staan al dagenlang in de keuken om de perfecte kalkoen te maken om deze vervolgens gezellig samen met vrienden en familie op te eten. Maar hoewel wij al heel wat Amerikaanse feestdagen zoals Halloween, Valentijnsdag en Kerstmis hebben overgenomen, lijkt het vieren van Thanksgiving in Nederland nog niet echt populair.

In Amerika en Canada is Thanksgiving een nationale feestdag. Hierop wordt – God – bedankt voor de oogst en voor allerlei andere goede dingen. In de Verenigde Staten wordt deze dag gevierd op de vierde donderdag in november. In Canada wordt het op de tweede maandag in oktober gevierd.

De laatste jaren staat Thanksgiving vooral in het teken van veel eten en tijd met familie en vrienden doorbrengen. Amerikaanse families bereiden gigantische traditionele maaltijden, want eten speelt een grote rol

Hungry Joey Tribbiani GIF - Find & Share on GIPHY

Al druk genoeg met Sinterklaas en Kerst

De Amerikanen gaan al dagen van tevoren de keuken in om de perfecte kalkoen met cranberrysaus, aardappelpuree en pompoentaart te bereiden. „Natuurlijk hebben we het de laatste dagen veel drukker gehad. Het zijn vooral Amerikaanse expats die bij ons inkopen doen,” zegt Mark, medewerker bij de Amerikaanse delicatessenzaak Eichholtz Delicatessen in Amsterdam aan Metro. Wat ze dan vooral kopen? „Taartbodems, ingeblikte pompoen, sweet corn mais en kalkoenvullingen.”

Mark begrijpt wel waarom Thanksgiving (nog) niet echt populair is in Nederland. „Thanksgiving wordt altijd gevierd rond Sinterklaas, een feest dat veel Nederlanders vieren. December is al een drukke maand. Ze gaan dan niet ook nog eens Thanksgiving vieren."

Tijdens Thanksgiving wordt er veel pompoentaart gegeten!

Extra moment om samen te zijn

Toch zijn er wel Nederlanders die met veel plezier Thanksgiving vieren. Zoals Cindy uit Amsterdam, die het feest al een aantal jaar viert. „Ik heb het al een aantal weken in mijn agenda staan", vertelt ze. „23 november vier ik Thanksgiving met mijn vrienden en familie."

Cindy vindt het best jammer dat Thanksgiving niet echt wordt gevierd in Nederland. „Thanksgiving is een mooi moment om samen te zijn met familie en vrienden. Het is een extra moment om even stil te staan bij alles en om het jaar af te sluiten."

Maar hebben we dan niet al genoeg feestdagen? ,,Nee hoor, we mogen best een beetje dankbaar zijn voor wat we hebben", zegt ze. „Ik zou het wel leuk vinden als Thanksgiving een feestdag gaat worden in Nederland. Ik hou gewoon van feestdagen en lekker eten! En een dagje extra vrij, wie wil dat nou niet?"

https://giphy.com/gifs/YtXrXiowZVrva

Waar moet je zijn in Nederland?

Alhoewel de Thanksgiving-trend nog niet echt is doorgevoerd in de Nederlandse huishoudens, zijn er toch een aantal restaurants die donderdag 23 november een speciaal Thanksgiving-diner organiseren. In Amsterdam kun je terecht bij het Hard Rock Cafe, Wyers Bar and Restaurant, Staring at Jacob en Café Belcampo. In de Rauwdouwer in Rotterdam kun je donderdagavond ook genieten van een Thankgiving maaltje. in Groningen moet je naar sportcafé de Grote Griet en in Utrecht kun je terecht bij Café Luden. Happy Turkey Day!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Toch Thanksgiving vieren? Hier moet je zijn
Sluiten