START: Werk & Inkomen

'Ik miste het avontuur op school'

Vicky was pas 17 jaar oud toen ze haar eerste bedrijf oprichtte. (Foto: Corine Zijerveld)

Foto van 'Merel Driessen'

4 NOV 2017

Zoek je op internet naar een jonge en succesvolle ondernemer, dan kom je vast en zeker de naam Vicky van der Zee tegen. Op haar 17e richtte ze haar eerste bedrijf op en vorig jaar verkocht ze haar tweede. En dat terwijl Vicky pas 24 jaar is.

Zondag is het precies een jaar geleden dat ze van de University of Oxford afstudeerde. In Nederland had ze op dat moment een succesvol bedrijf met ruim 25 medewerkers. Vanuit Oxford bestuurde ze dat bedrijf: „In het weekend vloog ik stiekem naar huis om dingen te regelen.”

By Vicky

Vicky was nog maar jong toen ze begon met ondernemen. Op haar 17e richtte ze haar eerste bedrijf op: By Vicky. „Ik vond school altijd wel leuk, maar het was eigenlijk te passief. Ik miste het avontuur.” Met haar bedrijf verkocht ze beautyboxen en die waren een succes. „Per maand verstuurde ik de beautyboxen naar zo’n 80 abonnees.”

Toen ze eenmaal studeerde, richtte Vicky nog een bedrijf op. Vanaf haar 15e gaf ze zelf bijles en ze merkte dat ze hier graag verder mee wilde. Ze richtte een bijlescentrum op. „Ondertussen merkte ik dat het met By Vicky niet meer zo goed ging. Ik kwam erachter dat hier mijn passie niet lag.” Ze besloot om het één te laten vallen en zich volledig te focussen op haar Victoria Studiecentrum.

Ondertussen moest Vicky zelf ook nog hard aan de studie. „Van jongs af aan had ik de droom om naar de Universiteit van Oxford te gaan. Om daar aangenomen te worden, moest ik heel goede cijfers halen”, vertelt ze. Als andere studenten nog lagen uit te brakken in hun bed tot ze naar college moesten, was Vicky al aan het werk voor haar bedrijf. „En als ik terugkwam van college ging ik weer verder werken. Het was niet makkelijk.”

Werk uit handen geven

Het ging zo goed met haar Studiecentrum dat ze werknemers kon aannemen. Ook toen was het nog steeds hard werken voor Vicky. „Tijdens tentamenweken gaf ik vijf dagen in de week bijles, terwijl ik zelf dus ook nog tentamens had.” Na een jaar merkte ze dat ze nauwelijks meer rust had en altijd in de weer was met haar bedrijf. „Ik besefte dat ik een manager moest aannemen, omdat ik eigenlijk tegen muren aanliep. Ik vond het heel moeilijk om alles uit handen te geven, maar het heeft me wel veel meer rust gegeven.”

Nadat ze een manager had aangenomen, kon Vicky zich richten op Oxford. Ze werd aangenomen en op haar 22e vertrok ze naar Engeland. Ondertussen groeide haar bedrijf in Nederland erg hard. „Mijn moeder heeft me in dat jaar ontzettend hard gesteund. Ze heeft me vaak uit de brand geholpen.” Ook haar manager kwam toen goed van pas. Zij hield het bedrijf onder controle.

‘Ik wist niet meer wat ik wilde’

Vicky studeerde af in Oxford. Terug in Nederland kwam ze erachter dat haar passie toch ergens anders lag. „Ik had een succesvol bedrijf en iets om voor te werken, maar was dit wel wat ik wilde?” Vicky kwam erachter dat ze graag zelf les wilde geven. Ze reageerde op een vacature voor docent op de Universiteit van Leiden en werd tegen alle verwachtingen in aangenomen.

In het begin combineerde ze haar baan als docent nog met het Studiecentrum. „Maar ik kwam erachter dat ik niet meer op mijn plek zat bij het Studiecentrum. Het bedrijf verdiende iemand die er volledig voor ging en er alle tijd in wilde stoppen. Dat kon ik gewoon niet.” In mei dit jaar verkocht Vicky haar Victoria Studiecentrum aan iemand die er wel volledig voor kon gaan. Ze kon in een keer haar studieschuld afbetalen en mooie reizen maken.

Het is niet altijd makkelijk geweest voor Vicky. Ze vertelt dat ze geen standaard studentenleven heeft gehad. En haar bedrijf heeft haar enorm op de proef gesteld. „Mijn leven is niet zoals dat van vele anderen van 24, maar mijn bedrijf is een heel grote mogelijkheid geweest om mij te ontplooien naast mijn studie. Het heeft me zo veel gebracht en ik heb er veel doorzettingsvermogen van gekregen.”


Views

400+

‘Een beetje stress is okee’

‘Een beetje stress is oké’

Een beetje stress moet kunnen, maar veel werknemers overschrijden hun grenzen / Colourbox

Foto van 'Anne Kersten'

GISTEREN

We zijn met zijn allen een stelletje doordouwers. We geven niet op, zeker niet vanwege een beetje stress. Dat heeft echter wel tot gevolg dat bijna de helft van de Nederlanders continue last heeft van een opgejaagd gevoel door stress op zijn werk, blijkt uit onderzoek van Menzis onder duizend werknemers.

Houden van stress

De stress heeft Anna-Maria Giannattasio (50) zeker wel ervaren in haar werk. Ze runt het evenementenbureau Puur Events dat goed is voor 4900 evenementen per jaar. „Begrijp me niet verkeerd: ik houd van stress", vertelt ze. „Wanneer er iets misgaat, ben ik op mijn best. Dan groei ik drie meter en kan ik de hele wereld aan.”


Views

400+

Beter omgaan met stress? Efficiënter werken?

Foto van 'Metro'

27 SEP 2018

Waar wil jij jezelf in ontwikkelen? Laat het ons weten door onderstaande vragenlijst in te vullen. Dan kunnen wij je verder helpen in Metro START.


Views

2k+

Knappe sollicitant mag vaker op gesprek

Knappe sollicitant mag vaker op gesprek komen

Een knappe sollicitant (zowel man als vrouw) krijgt beduidend meer positieve reacties van recruiters. Foto: Unsplash.

Foto van 'Amarins de Boer'

19 OKT 2018

Een sollicitant met een knap uiterlijk maakt tijdens een sollicitatieproces meer kans dan iemand met een minder mooi uiterlijk. Dat blijkt uit een onderzoek van CVster, een bedrijf waar je online je cv kunt opstellen.

Het bedrijf verstuurde bijna 300 sollicitaties vanuit fictieve sollicitanten; waarvan twee ‘knap’ en twee ‘minder mooi’. De cv’s waren, op de foto na dus, verder identiek. De mannen solliciteerden voor administratief medewerker en de vrouwen op vacatures voor accountmanager.

Minder uitnodigingen


Views

1k+

Deze drie werkgevers zijn 'echte bazen'

Deze drie werkgevers zijn 'echte bazen'

Deze baas gaf iedere werknemer een AED-apparaat. Foto: Dufor

Foto van 'Rosan de Vos'

17 OKT 2018

Kijk tegen je baas op, verafschuw je baas of koester je baas met heel je hart. Het liefst doen we natuurlijk het laatste. Gezien het vandaag 'dag van de baas' is, sprak metro met mensen die zo'n toffe werkgever hebben, dat het werk altijd een feestje is.

Werken aan het zwembad

Jessie Swinkels (28) werkt bij consultancy-organisatie Qhuba en spreekt vol lof over haar baas Wouter Hasekamp (50). „Hij geeft ons allemaal de ruimte en vrijheid om onszelf te ontwikkelen op zowel persoonlijk als professioneel vlak”, vertelt ze. „Dankzij zijn flexibele instelling rondom de tijden en locatie waar je wilt werken, zijn we allemaal in staat om nog een opleiding te volgen."


Views

3k+

Dit is het weeksalaris van een internationale top-dj

Dit is het weeksalaris van een internationale top-dj

Fedde le Grand. Foto: ANP

Foto van 'Rosan de Vos'

17 OKT 2018

Wil je echt veel verdienen? Oefen dan toch wat langer achter die draaitafel. Als internationale top-dj is de kans nameljk groot dat je flink wat duiten op de bank hebt staan. Het gemiddelde weeksalaris van een internationale top-dj is 571.000 euro. De top tien van best betaalde internationale dj’s verdient samen ruim 200 miljoen euro per jaar.

Dat blijkt uit het jaarlijkse dance-onderzoek van 538 Nieuws in samenwerking met ING dat woensdag, op de openingsdag van Amsterdam Dance Event (ADE), werd gepresenteerd.

Een carrière als dj?


Views

2k+

Paleis Soestdijk gaat werkplekken verhuren

Exterieur van Paleis Soestdijk. / ANP

Foto van 'Dagblad Metro en ANP'

16 OKT 2018

Op zoek naar een inspirerende werkplek met mooi uitzicht? Dan hebben wij wellicht een goede tip voor je. Paleis Soestdijk gaat namelijk werkruimtes verhuren aan nieuwe ondernemers. De nieuwe eigenaar van het landgoed wil onder meer de garage, de stallen en een statig herenhuis aan de Amsterdamsestraatweg in Baarn verhuren als studio, kantoor, of atelier.

Het paleis heeft een overeenkomst gesloten met De Stadstuin in Utrecht, dat in Utrecht al meerdere locaties verhuurt aan startende ondernemers en freelancers. Op de Parade, aan de overkant van het paleis, moet een 'levendige community' ontstaan, die een deel van Paleis Soestdijk toegankelijk voor het publiek maakt. De werkruimtes die te huur komen variëren van 15 tot 100 vierkante meter, meldt RTV Utrecht.

Koningin Juliana en Prins Bernhard


Views

800+

Een baaldag van je werk? Soms moet het kunnen

Foto: Unsplash

Foto van 'Bregje Simons'

15 OKT 2018

Wij, Nederlandse werknemers, zijn zeer plichtsgetrouw: we zijn dan ook minder geneigd om een dagje te spijbelen van werk dan veel andere Europeanen. Dat blijkt uit onderzoek van ADP.

Van de Nederlandse ondervraagden zei 15 procent geneigd te zijn om zich (onterecht) ziek te melden. In vergelijking tot bijvoorbeeld het Verenigd Koninkrijk, waar dat percentage op 27 procent ligt, zijn Nederlanders dus meer toegewijd aan hun werkgever.

Braafste van de klas


Views

2k+

Verdien jij te weinig? Zo los je dat op met je baas

Foto van 'Claartje Vogel'

15 OKT 2018

Elke maandag helpt Metro je carrière op weg met verhalen over de arbeidsmarkt. Vandaag: wat doe je als je collega meer verdient dan jij? 

Weten jouw collega’s wat jij verdient? In de meeste bedrijven is praten over salarissen nog steeds taboe. In Nederland praat slechts 23 procent van de werknemers openlijk over salaris, blijkt uit onderzoek van vacaturesite Stepstone. De helft van de Nederlandse werkenden vertelt alleen aan familie wat hij verdient en een derde van de Europeanen verzwijgt het compleet. Praten over salaris voelt ongemakkelijk. Organisatiepsycholoog Kilian Wawoe van de Vrije Universiteit (VU) vertelde in het televisieprogramma Wat Verdien Je hoe dat komt: „Wie veel verdient schaamt zich vaak een beetje en wie weinig verdient, voelt zich niet genoeg gewaardeerd.”

Bovendien kan het zorgen voor ongemakkelijke situaties. Stel je voor: jij en een studiegenoot worden tegelijkertijd aangenomen voor een zelfde functie. Tijdens een vrijdagmiddagborrel vertelt je collega terloops dat hij 2.000 euro per maand verdient. Dat is 300 euro meer dan jij. Wat doe je?


Views

2k+

Gratis geld voor iedereen die vroeger bijbaantje had

Vulde jij vakken? Vul dan nu je zakken. ©ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

14 OKT 2018

Heb jij vroeger gewerkt als winkelmedewerker, dagbladbezorger of horecamedewerker? Dan bouwde je zonder het waarschijnlijk te weten een pensioen op.

Prima, niks meer aan doen en wachten tot het wordt uitbetaald wanneer je eindelijk met pensioen mag? Nou nee, per 2019 verdwijnen de zogenaamde 'kleine pensioentjes' namelijk. En dit geld kan jij claimen. Vulde jij vakken? Vul dan nu je zakken.


Views

20k+

Geld nodig? Verkoop je urine!

Blijf jij van drugs af? Dan betalen mensen voor jouw plas! ©Colourbox

Foto van 'Jelmer Visser'

4 OKT 2018

Plassend rijk worden, dat klinkt tamelijk vreemd. Toch is er in Verenigd Koninkrijk een levendige handel ontstaan in potjes urine.

De reden? Bij steeds meer Britse bedrijven worden drugstests afgenomen onder het personeel. En om niet gesnapt te worden, leveren mensen massaal nuchtere plasjes van anderen in.

Het gele goud?


Views

6k+

Helft van de jongeren gaat belangeloos aan de bak

Bij de scouting wordt vaak vrijwilligerswerk gedaan door jongeren ©ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

4 OKT 2018

Het beeld van de luie millennial en generatie Z'er die alleen maar bezig is met zichzelf en zijn smartphone lijkt niet helemaal te kloppen.

Jongeren zetten zich juist wél graag belangeloos in voor de maatschappij, als we de cijfers van het CBS over vrijwilligerswerk moeten geloven. Ongeveer dan de helft van de jongeren onder de 25 draagt op een of andere manier zijn steentje bij zonder hiervoor betaald te worden.

Verenigingen


Views

1k+

Vaste lasten stijgen in 2019 met honderden euro's

Met vijfjes en tientjes ga je de prijsstijging niet betalen ©ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

2 OKT 2018

De vaste lasten van een gemiddeld Nederlands huishouden zullen in 2019 aanzienlijk gaan stijgen. Zorg, energie, verzekeringen alles wordt fors duurder volgend jaar.

Uit onderzoek van vergelijkingssite Pricewise blijkt dat de kosten van zaken als verzekeringen en contracten met ongeveer 13 procentpunt omhoog zullen gaan. Dit komt neer op een bedrag van tussen de 450 en 700 euro per jaar.

Prijsstijgingen


Views

5k+

'Journalisten hebben een zeer ongezonde levensstijl'

Een stressvolle en ongezonde job? ©GettyImages

Foto van 'Jelmer Visser'

28 SEP 2018

Ohjee. Het cliché van de kuchende kettingrokende journalist met overgewicht, dikke wallen en een slechte huid blijkt niet helemaal onjuist te zijn, zo blijkt uit onderzoek.

Een confronterend rapport toont aan dat onze collega's te weinig slapen, ongezond eten en overmatig veel alcohol drinken.


Views

2k+

Renée tekende rechtszaak Micheal P. en vele anderen

Renee werkt als rechtbanktekenaar ©Renee van den Kerkhof

Foto van 'Jelmer Visser'

27 SEP 2018

Het is een baan die je niet vaak voorbij zult horen komen tijdens een gesprek op een kringverjaardag. Toch heeft iedereen wel eens een tekening van een rechtszaak gezien.

In Nederland werken maximaal tien professionele rechtbanktekenaars, de 27-jarige Renée van den Kerkhof uit Dordrecht is een van hen. Ze is aanwezig bij de meest spraakmakende en heftigste strafzaken om daar voor media als Algemeen Dagblad, Hart van Nederland en een aantal regionale kranten het nieuws in beeld te brengen.

Schietpartij Tropicana ©Renee van den Kerkhof


Views

2k+

Likeability of 5

Uitgebreid eten op kosten van de zaak, mag dat?

Foto van 'Claartje Vogel'

24 SEP 2018

Elke maandag helpt Metro je carrière op weg met verhalen over de arbeidsmarkt. Vandaag: Wat mag je wel en niet declareren bij je baas?

Bijna iedereen maakt weleens kosten om zijn werk te kunnen doen. Denk aan een verkoper die koffie betaalt voor zijn klant, monteurs die onderweg moeten eten of een office manager die een cadeautje koopt voor een jarige werknemer. Terwijl de een regelmatig een uitgebreid driegangenmenu bestelt op kosten van de baas, durft de ander dat niet aan. Maar wat mag er nu precies wel en wat mag er absoluut niet gedeclareerd worden?

Laten we beginnen met de reiskostenvergoeding. Het is een fabel dat je „recht hebt” op 19 cent per kilometer reiskostenvergoeding. Bij sommige bedrijven is dat bedrag hoger, bij andere organisaties krijg je een vaste vergoeding. „Het hangt af van jouw afspraken met je werkgever”, vertelt expert wet- en regelgeving Dik van Leeuwerden van salarisverwerker ADP. „Er bestaat namelijk geen wet die zegt dat een werkgever jouw kosten moet vergoeden.”


like
user_cabd44e989932bb1755f7eced193aea8992454cb_avatar

Views

3k+

Zo benut je jouw vakantiedagen het best in 2019

Zo benut je jouw vakantiedagen het best in 2019

Zo benut je jouw vakantiedagen het best in 2019. Foto: Unsplash

Foto van 'metronieuws'

23 SEP 2018

Ga je graag naar de zon? Wie zijn vakantiedagen slim inplant, kan flink genieten van vakantie. Gemiddeld heeft een Nederlander 25 vakantiedagen per jaar, maar met een beetje tactiek, kun je gerust het dubbele aan dagen weg.

Goede start

Een goed begin is het halve werk. Nieuwjaarsdag valt in 2019 op een dinsdag. Neem de maandag, woensdag, donderdag en vrijdag vrij en je begint het jaar al met negen vrije dagen.


Views

3k+

Wil jij miljonair worden? Hier zijn acht tips!

Wil jij ook leven als Dagobert Duck? ©ANP

Foto van 'Jelmer Visser'

12 SEP 2018

Nederland telt meer miljonairs dan ooit, zo blijkt uit de nieuwste cijfers van het CBS. Ons land telt 112.000 'miljonairshuishoudens', dit is slechts anderhalf procent. Van de overige 98,5 procent zou een groot deel miljonair willen worden. Hoe kan jij in de toekomst tot deze top anderhalf procent behoren; wat doen rijke mensen exact anders dan Jan Modaal? Hier zijn acht tips.

Lange termijn visie


Views

5k+

Likeability of 5

Twee ton voor Amsterdamse zolderkamer van 20m2

De prijzen voor woningen in Amsterdam stijgen hard ©Google Maps

Foto van 'Jelmer Visser'

10 SEP 2018

De prijzen voor woningen stijgen enorm hard de afgelopen jaren in Nederland. Maar nergens is de prijs voor een onderkomen zo hoog als in Amsterdam, de stad waar je zomaar 127.500 euro kwijt kan zijn voor een parkeerplaats. Op Funda wordt nu een 'knusse' zolderkamer van 20m2 aangeboden in het pittoreske buurtje De Pijp. Hoeveel moet deze woning kosten? Twee ton. Tweehonderdduizend euro.

Zolderkamer kopen? 200.000 euro! ©Funda

'Slim ingedeeld'


lol
user_04af0f5807548e07ebb4030760fb48c375d3473f_avatar

Views

4k+

Waar je op moet letten als je een contract tekent

Foto van 'Claartje Vogel'

10 SEP 2018

Elke maandag helpt Metro je carrière op weg met verhalen over de arbeidsmarkt. Vandaag: pas op deze punten voordat je een arbeidsovereenkomst tekent.

Wie zijn contract niet leest voor hij het tekent, kan flink in de problemen komen. Volgens arbeidsjuristen nemen werkgevers regelmatig bepalingen op in arbeidsovereenkomsten, die nadelig kunnen zijn voor jou als werknemer. Bovendien ’vergeten’ werknemer en werkgever afspraken op te nemen in een overeenkomst en dat kan op den duur voor vervelende situaties zorgen. Waar moet je op letten voordat je een overeenkomst tekent? Jurist Mirian Horstink uit Twello helpt zowel bedrijven als werknemers bij arbeidsconflicten. Ze vertelt waar jij op moet letten als je een contract tekent.

Opzegtermijn


Views

3k+