Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Televisie 12 jan 2024
Leestijd: 4 minuten

Heleen van Royen groot fan van luchtdrukvibrator, blijkt bij Op1, maar een psycholoog is kritisch

De luchtdrukvibrator is in ons land – en ver daarbuiten – flink populair. Met name de Satisfyer, in codetaal ook weleens de Airfryer genoemd, krijgt veel lof. Ook schrijfster Heleen van Royen ‘kan er geen genoeg van krijgen’. Maar volgens een psycholoog Nynke Nijman, die ook bij Op1 aanschoof, werkt ie misschien wel té goed.

„Ik heb ‘m niet gebruikt”, schuift Op1-presentator Jort Kelder de twee vibrators – een normale en een luchtdruk – richting Van Royen. „75 miljoen van die dingen zijn verkocht. Leg eens uit, wat is dit?”

Luchtdrukvibrator ter discussie bij Op1

Van Royen begint met de normale vibrator, die alleen trilt en een vrouw op haar clitoris zet. Van Royen: „Maar die is heel gevoelig, dus sommige vrouwen vinden het helemaal niet zo prettig als ie zo direct wordt gestimuleerd. Het kan super werken, prima, maar dit was lange tijd ook zo’n beetje het enige dat er was.”

Ze vertelt over de uitvinder van de Satisfyer, een Duitse man, Michael Lenk, die „de Nobelprijs voor de vrede in bed verdient”. „Hij heeft deze uitgevonden”, zegt ze, met de luchtdrukvibrator in haar hand. „Die is niet nieuw, ik schreef er in 2018 al over in mijn seksdagboek. Die uitvinder heeft net zo lang geprutst, met zijn vrouw als proefkonijn en een aquariumpomp, letterlijk, die was te hard, tot hij iets had ontdekt waarmee je met luchtdruk de clitoris kon stimuleren.”

Heleen van Royen groot fan, psycholoog zet er kanttekeningen bij

Van Royen noemt dat „99 procent van de vrouwen heel makkelijk een orgasme kunnen krijgen” door de luchtdrukvibrator. „Dat is fantastisch, want de orgasmekloof bestaat, helaas. Voor vrouwen is het toch lastig om een orgasme te krijgen.” Ze beschrijft ook dat ze weleens op seksbeurzen komt en dan vrouwen tegenkomt die zeggen dat ‘het’ hen nog nooit is gelukt. „Met deze is het bijna onmogelijk om níet een orgasme te krijgen. Het is moeilijker om niet een orgasme te krijgen dan wel.”

Psycholoog Nienke Nijman is echter niet net zo onverdeeld enthousiast als Van Royen, en Op1-presentatrice Welmoed Sijtsma en Van Royen zelf zijn daar erg verbaasd over. Nijman: „Ja, er zijn 75 miljoen exemplaren verkocht, maar dat betekent zeker niet 75 miljoen mensen er daadwerkelijk ook tevreden mee zijn. Dat vind ik opvallend bij die luchtdrukvibrators: je ziet heel grote verdeeldheid. Dat heeft alleen al te maken met het soort stimulatie dat het geeft, het is heel gericht op één plek in principe.”

Ze noemt dat de clitoris weliswaar heel gevoelig is, maar ook heel veel groter dan enkel en alleen het stukje dat gestimuleerd wordt. „Er zijn heel veel mensen met een clitoris die veel meer stimulatie nodig hebben dan enkel en alleen dit ene puntje”, legt de psycholoog uit. Op1-presentator Jort Kelder: „Wat maakt dat nou uit, als bijvoorbeeld de helft er iets aan heeft?” „Dat is ook zo, en ik zeg ook absoluut niet ‘het is verschrikkelijk, niemand moet eraan beginnen’, want als inderdaad de helft van die 75 miljoen merkt dat het een toevoeging is, dan zeg ik: ‘Alsjeblieft, doe het’.”

‘Dat is toch revolutionair?’

Toch is het volgens Nijman ook belangrijk hoe de luchtdrukvibrator gebruikt wordt. „Ga je liggen op je bed, pak je ‘m erbij, leg je ‘m erop en inderdaad, de meeste mensen die ‘m gebruiken kunnen binnen mum van tijd een orgasme bereiken. Dan heb ik het echt over binnen een halve minuut.” Van Royen: „Dat is toch al revolutionair? Dat gebeurt niet met deze vriend”, verwijst ze naar de standaard vibrator.

Nijman noemt dat mentale remmingen bij vrouwen het grootste probleem zijn, doorgaans, om een orgasme te bereiken. „Het feit dat het niet lukt is eigenlijk altijd een mentaal probleem, dan wel dat de stimulatie niet adequaat of niet lekker genoeg is. Bij de luchtdrukvibrator kun je je afvragen of het niet gewoon een fysieke reactie is op de vorm van stimulatie. In hoeverre heeft het dan echt te maken met seksuele opwinding of is het bijna een beetje te vergelijken met de dokter die op je knie slaat, en dat been gaat naar voren.”

„Ho, ho, ho, ho, ho. Nee, nee, nee, nee, nee”, reageert Van Royen. „Daar ben ik het niet mee eens. Sommige vrouwen hebben mentale remmingen, maar als het dan gewoon gebeurt, zonder al te veel moeite, dat geeft je natuurlijk een enorm zelfvertrouwen en kracht. Zo van ‘oké, mijn lichaam kan dit gewoon’. En dan kun je next level de hele wereld gaan ontdekken.” Nijman: „Dat ben ik met je eens. Maar het gaat heel erg om de manier waarop je het gebruikt.” Ze benadrukt dat als mensen mentale remmingen rond een orgasme ervaren, de luchtdrukvibrator een goede eerste stap is, maar ze daarna aan de slag moeten met hun zelfvertrouwen rond het onderwerp.

Je kunt Op1 terugkijken via NPO Start.

Hart van Winter Vol Liefde-kijkers breekt tijdens keuzemoment Guido: ‘Leukste vrouw van dit seizoen’

Verstopt gevoel? Deze dingen kunnen helpen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties