Redactie Metro
Redactie Metro Televisie 4 jan 2024
Leestijd: 3 minuten

Een Huis Vol-families geven inkijkje in huishoudboekje (en bespaartips): ‘Verwarming uit’

Eerlijk is eerlijk, het leven is best duur. Maar hoe bekostig je de boel als je heel wat kinderen hebt? De families van Een Huis Vol geven een inkijkje in hun financiën en delen wat bespaartips.

Deze week trapte Een Huis Vol af met een nieuw seizoen. Daarin zien we bij de familie Cudogham, Wildeman en Blom hoe je de boel draaiende houdt met een hele bups kinderen. Die laatste familie liet eerder zien dat een chaotische kampeervakantie met acht kinderen moeder Gerdien en vader Maarten niet van hun stuk brengt. Maar hoe betalen de gezinnen alles in een dure tijd? Op de website van KRO-NCRV geven de families een inkijkje in hun huishoudboekje.

Een Huis Vol-families geven inkijkje in financiën

Familie Wildeman

Familie Wildeman Een Huis Vol
De Rotterdamse familie Wildeman. Foto: KRO-NCRV

De Rotterdamse familie Wildeman leeft van het salaris van vader Lucas, die nachtdiensten draait als shiftleider. Het gezin doet voor zeven kinderen voor 250 euro wekelijks boodschappen. Voor de inflatie was dat nog een bedrag 200 euro per week. „We houden ons meestal aan het lijstje, tenzij de kinderen mee zijn. Dan wordt er nog weleens iets in het karretje gegooid wat we niet doorhebben”, aldus Priscilla en Lucas. Maar met zeven kinderen gaan er wekelijks wel 14 broden doorheen, waarvan zeven witte en zeven bruine.

Bespaartips van Lucas en Priscilla?

 1. Maak een benodigdhedenlijst voor supermarkt.
 2. Houd aanbiedingen in de gaten.
 3. Geen drinkpakjes, maar limonade.
 4. Een zwembad – „Als de kinderen het zwembad in zijn geweest, hoeven ze daarna niet meer onder de douche, want ze zijn in een groot bad gegaan. Het water wat in het zwembad gaat, besparen we weer met douchen met de kinderen. Douchen kost veel meer water dan dat er nu voor dertien weken water in het zwembad zit”, aldus moeder Priscilla.
 5. Verwarming niet aan (alleen als het heel koud is en elektrisch) en anders een fleecetrui of deken.
 6. Zonnepanelen.

Familie Cudogham

Families Een Huis Vol financiën bespaartips
De Amsterdamse familie Cudogham Foto: KRO-NCRV

Bij de Amsterdamse familie Cudogham is vader Iven docent, schrijver en presentator. Moeder Cynthia heeft een kinderkookstudio en een knuselatelier. Ze doen hun boodschappen voor hun gezin online en op zaterdag wordt er soms wat op de markt gekocht. De maaltijden die moeder Cynthia veelal maakt zijn vegan. Smoothies, boterhammen met avocado of humus en rauwkost.

Bespaartips van Iven en Cynthia?

 1. Eten nooit weggooien.
 2. Geen snoep of toetjes.

Familie Blom

Familie Blom
De familie Blom uit Bodegraven. Foto: KRO-NCRV

Ook de christelijke familie Blom uit Bodegraven moet, met acht kinderen en een weekendpleegkind, op de uitgaven letten. Vader Maarten is pastoor bij de internationale kerk en moeder Gerdien is psycholoog.

Bespaartips van Maarten en Gerdien?

 1. Kies bijvoorbeeld voor de Marokkaanse bakker en slager.
 2. Scoor brood vroeg in de ochtend bij de supermarkt. „Dan kun je het brood van de dag ervoor kopen voor weinig geld”, aldus moeder Gerdien.
 3. Vergelijk niet te veel met anderen, wees blij met wat je hebt.
 4. Zoek ook naar rijkdom in dingen die losstaan van geld.

Tranen vloeien rijkelijk in Steenrijk, Straatarm: ‘Ik vind het heel erg, ik vind het zielig’

Alexander Pechtold bestempelt verkiezingsuitslag als ‘extreemrechts’ en dat stuit tegen de borst van Oranjewinter-gasten

Dilemma: ‘Een goede vriend wil een groot geldbedrag lenen, maar ik twijfel’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties