Redactie Metro
Redactie Metro Buitenland 4 jan 2024
Leestijd: 1 minuut

IS claimt verantwoordelijkheid voor bomaanslag Iran

Terreurbeweging Islamitische Staat (IS) heeft de verantwoordelijkheid opgeëist voor de dubbele bomaanslag in de Iraanse stad Kerman. Dat deed de organisatie op Telegram. De Verenigde Staten vinden dat aannemelijk.

Door de aanslag in de Iraanse stad kwamen volgens de meest recente cijfers van de autoriteiten 84 mensen om het leven. Er gingen vermoedelijk twee bommen af bij de herdenking van generaal Qassem Soleimani, die vier jaar geleden werd gedood bij een Amerikaanse droneaanval. De Iraanse autoriteiten hebben wraak gezworen.

IS is een salafistische organisatie die de sjiitische Iraniërs als geloofsverzakers ziet. Volgens het Telegrambericht hebben twee zelfmoordterroristen zich met bomvesten opgeblazen in een „grote groep afvalligen, nabij het graf van hun leider”. Iraanse staatsmedia meldden ook al dat het vermoedelijk om een zelfmoordaanslag ging.

Geen twijfel

Het Witte Huis zegt geen reden te hebben om te twijfelen aan de claim van IS. Of dat ook betekent dat de tak die de verantwoordelijkheid opeiste nu sterker is dan voorheen, kunnen de VS volgens woordvoerder John Kirby niet zeggen. Islamitische Staat in de provincie Khorasan vormt volgens het kantoor van president Joe Biden „een aanhoudende, reële terreurdreiging”.

IS-woordvoerder Abu Hudhaifa al Ansari riep eerder donderdag ook op tot aanslagen als vergelding voor de oorlog in Gaza. „O, leeuwen van de islam, jaag op uw prooi van joden, christenen en hun bondgenoten in de straten en wegen van de VS, Europa en de wereld.” Er zou een religieuze strijd woeden. Als eerste moeten burgerdoelen en gebedshuizen aangevallen worden, vindt de beweging.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties