Nikki Veerbeek
Nikki Veerbeek Televisie 22 okt 2023
Leestijd: 2 minuten

The Jump valt niet in de smaak bij kijkers: ‘Tenenkrommend slecht’

Gisteravond kropen 888.000 kijkers voor de buis voor de aftrap van The Jump, een kennisquiz onder het toeziend oog van Marieke Elsinga. Een prima score dus, maar de kritieken zijn niet mals.

Elsinga is vooral bekend geworden als radio-dj en presentatrice bij Qmusic, maar ze is ook een bekend televisiegezicht. Eerder presenteerde ze RTL Boulevard en de spelshow Alles is Muziek. Ook dat programma werd overigens door kijkers met de grond gelijk gemaakt.

The Jump gebaseerd op Squid Game

In The Jump, dat wekelijks te zien is bij RTL 4, staan kandidaten op een metershoge brug. Op valluiken worden stellingen geprojecteerd, waarvan een kandidaat de juiste moet kiezen door hierop te springen. Kiest iemand juist, dan blijft diegene staan. Zo niet, dan klapt het luik open en valt diegene meters naar beneden. In elke ronde strijden vijf kandidaten om tien rijen van valluiken te overleven en zo de overkant van de brug te halen. Aan het einde van de brug kan 50.000 euro verdiend worden.

Het idee van Talpa Studios is gebaseerd op een aflevering van de populaire Netflix-serie Squid Game, waarin kandidaten ook een brug over moeten zien te komen zonder naar beneden te storten. Elsinga: „Alleen is dat fataal en The Jump niet.”

Vernietigende kritieken The Jump

Op X zijn kijkers niet al te enthousiast over het programma. Eén kijker spreekt zelfs van een „verschrikkelijk programma”. „Er zit totaal geen vaart in het programma. Vraag voor vraag en dan mogen ze springen. Wie heeft dit verzonnen? Laat Marieke lekker bij de radio blijven.”

Het Parool noemt het programma in de televisierubriek een „flinterdun format”. „Het zaterdag in première gegane The Jump zou een enerverende combinatie van een kennisquiz en een avonturenspel moeten zijn, maar is op z’n best een leuk tussendoorquizje voor kijkers die net als de kandidaten zonder gêne roepen nog nooit van Rutger Hauer of Gerard Reve te hebben gehoord.”

„Elsinga deed opnieuw manmoedig haar best om de spanning erin te houden, maar omdat je als kijker geen enkele band met de kandidaten kon opbouwen, riep de uitkomst van de finale uiteindelijk geen enkele emotie op. En dat is in de wereld der quizzen toch vrijwel het ergste dat je kunt overkomen.”

Je kunt The Jump terugkijken via Videoland.

Duncan Laurence en Mell stelen de show in Beste Zangers: ‘Betoverend’

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties