Julia Osendarp
Julia Osendarp Televisie 10 okt 2023
Leestijd: 3 minuten

VI-kijkers verdeeld over standpunt Johan Derksen Israël/Gazastrook: ‘Nederland kiest blind kant Israël’

Johan Derksen nam gisteravond in Vandaag Inside geen blad voor de mond over de situatie in Israël en de Gazastrook. Volgens hem lijden de Palestijnen net zo hard onder de situatie als Israël en vindt hij het gek dat Nederland blind achter de „Joden” gaat staan. Maar zijn pleidooi zorgde voor nogal wat reacties van kijkers.

„Ik vind dat we slaafs achter de Joodse gemeenschap aanlopen. Terwijl er in Nederland ook een hele grote Palestijnse gemeenschap is.” Volgens hem gaat het er in de Gazastrook net zo gruwelijk aan toe. „Ik vind dat Nederland wat ‘popie jopie’ er achteraan holt, met Joodse vlaggen halfstok.” Derksen vindt het erg wat zich momenteel in Israël en de Gazastrook afspeelt. „Maar we moeten ook niet vergeten dat de Joden er ook wel een beetje om gevraagd hebben. Die Palestijnen zijn echt als honden behandeld.”

Aanslagen Hamas in Israël

Inmiddels is de hele wereld opgeschud door de situatie in Israël en de terroristische daden van Hamas. Ook bij Vandaag Inside wordt de kwestie natuurlijk besproken. VI-gast en geopolitiek expert Arend Jan Boekestijn legt bij aanvang van programma uit dat „de wereld in de fik staat”.

Boekestijn sluit zich aan bij de woorden van Derksen. Volgens hem hebben we in Nederland een soort ‘Pavlov-reactie’, waarbij we alles wat Israël doet, goed vinden. „Daar zijn ook nog wel wat vraagtekens bij te plaatsen.” Hoewel hij uitlegt dat de daden van Hamas niet te rechtvaardigen zijn, stelt hij zich ook kritisch op tegen de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en de aanpak van Israël in deze kwestie.

Johan Derksen in de bres voor Palestijnen

Derksen benadrukt nogmaals dat hij zich stoort aan de reactie van veel Nederlanders. „Die voor de bühne meteen blind de kant van Israël kiezen.” Het VI-gezicht vindt de „beestachtige slachtpartij” van Hamas terrorisme. „Dat keurt iedereen af. Maar je moet wel even verder denken. Hoe dat tot stand gekomen is? Dat heeft Israël toch echt zelf op z’n geweten.”

Derksen legt uit dat Israël 2,3 miljoen mensen in Palestina heeft opgesloten. „De gemiddelde leeftijd is daar 18 jaar. Die hebben van hun ouders alleen ellende gezien. Angst dat er bommen vallen. Die zijn opstandig geworden, getraumatiseerd. Wat doen die kinderen? Die worden ouder en gaan acties voeren voor Hamas.” Volgens Derksen laat Israël de gewone burgerbevolking in de Gazastrook bloeden voor een terroristische organisatie, die toevallig daar z’n basis heeft.

Kijkers Vandaag Inside verdeeld over Derksen

Israël sluit na de acties van Hamas onder meer de elektriciteit-, voedsel- en medicijntoevoer richting het Gazagebied af. Humanitaire hulp waarvan veel Palestijnen afhankelijk zijn. En dat noemt Derksen eveneens een terroristische actie. „Ze straffen de verkeerde mensen. De gewone man wordt weer gestraft.”

De VI-kijkers zijn verdeeld over de uitspraken van Derksen. Sommigen vallen over het feit dat Derksen „Joden” noemt als mede-agressor in dit conflict. Daartegenover waarderen andere kijkers ook het feit dat Derksen opstaat voor de Palestijnse gemeenschap.

Je kijkt Vandaag Inside terug via KIJK 

Zaka vindt meer dan 250 lichamen op festivalterrein in Israël

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reacties