Erik Jonk
Erik Jonk Televisie 14 jun 2023
Leestijd: 3 minuten

Rob Kemps (Snollebollekes) ook herkend op festival Oerol: ‘Fijnproevers’

Festival Oerol is in volle gang en dat zien we met Opium op Oerol ook op de buis. Rob Kemps, je weet wel: zanger Snollebollekes, was gisteravond de daggast van presentator Cornald Maas. En dat was de Terschellinggangers (het theaterfestival wordt op het Waddeneiland gehouden) niet ontgaan.

Voor sommigen is festival Oerol ‘moeilijk theatergedoe in een duinpan’, anderen vinden het jaarlijkse evenement fantastisch. Omroep AVROTROS vindt dat laatste ook en trekt er met Cornald Maas altijd op uit om de voorstellingen dagelijks vast te leggen voor NPO2.

Rob Kemps een onverwachte gast

Dat Rob Kemps een dag bij Maas aan tafel in de duinen zou aanschuiven (of eigenlijk staan), is misschien wat onverwacht als je alleen zijn feestelijke muziek kent. Snollebollekes is echter een behoorlijke fijnproever, zeker als het om het Franse lied gaat. Dat konden vele tv-kijkers al twee seizoenen zien in zijn programma Chansons met Matthijs van Nieuwkerk. De twee behandelen wandelend in Parijs de grote en wat kleinere Franse sterren. Dit jaar kwam de agenda van Rob Kemps opeens wekenlang vrij, omdat een nieuwe Chansons door Van Nieuwkerk-perikelen niet kon worden opgenomen. De reden kennen we natuurlijk allemaal.

Rob Kemps vertelde in Opium op Oerol dat hij deze tijd gebruikt heeft om de pen ter hand te nemen. Hij schrijft een boek over de verhalen van de mensen die liggen begraven op kerkhof Père-Lachaise. Snollebollekes kende er al velen, door zijn tijd als gids op de begraafplaats toen hij in Parijs woonde. „Het is schitterend. Dan kom je bijvoorbeeld langs een graf en dan blijkt dat die persoon de moonwalk heeft uitgevonden. Of dat hij Michael Jackson de moonwalk heeft geleerd. Dat schrijf ik dan op.” Toch niet helemaal gek dus, dat Rob Kemps op Terschelling verscheen. Dat deed ook S10 weer trouwens. De Songfestival-deelneemster zingt dagelijks live een lied, gisteren vergezeld door Froukje.

cornald maas opium op oerol
Cornald Maas op Oerol. Foto: AVROTROS

Rob Kemps voor het eerst op een Waddeneiland

Ook al werd Rob Kemps in januari 2021 op tv De Slimste Mens, kennis van de Waddeneilanden heeft hij tot nu toe alleen uit boekjes opgedaan. Hij was er nog nooit geweest. „De eerste keer, ik moet het echt opbiechten. Ik woon twintig minuutjes van de Belgische grens, dan is het echt een ‘end’. Sommige mensen zeggen ‘we gingen met de basisschool’. Ja, die komen uit Amsterdam. Dan is het een uurtje met de trein, maar voor ons is het gewoon 4,5 uur hè? Dat smoesje weggeschoven: ik schaam me diep. Ik ga zeker een keer terug.”

Veel tijd om naar het theater te gaan heeft Rob Kemps niet, al gaat hij een enkele keer. Hij is vooral druk. Cornald Maas komt daar ook op, want Rob Kemps is nogal populair. Maas: „Je hebt door Chansons een enorm nieuw publiek bereikt en ook doordat je De Slimste hebt gewonnen. Het onvermijdelijke gevolg is dat allerlei mensen wat van je gaan vinden en wat over je gaan schrijven. Dat er in je privéleven wordt gegrasduind. Verlang je weleens terug naar de onbevangen dagen van alleen Snollebollekes?”

Gezeik over tv

„Nee”, zegt Rob Kemps, wrijvend door z’n volle haardos. „Bij televisie heeft iedereen inderdaad een mening. Bij Snollebollekes is het makkelijk: je vindt het leuk of je vindt het niet leuk. Je blijft staan of je gaat van links naar rechts. Bij tv is het allemaal heel spannend. Maar ik moet toch zeggen: de dingen die ik op tv mág doen, die wegen echt op tegen het gezeik dat je af en toe hebt. Als je daar niet tegen kunt, dan moet je er mee stoppen.”

Cornald Maas daarop: „Hier op het eiland kun je vrijelijk rondlopen, of komen er ook hier allerlei mensen op je af?” Rob Kemps: „Zelfs door de Oerol-bezoeker word ik af en toe herkend. Dus dat zijn fijnproevers.”

Opium op Oerol is vanavond om 19.49 uur weer te zien. Terugkijken kan via NPO Start

Kijkers De Rijdende Rechter vallen over klagende buurvrouw: ‘Mag hopen dat ze schrikt als ze dit ziet’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.