Emma Jansen
Emma Jansen Televisie 5 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

‘Gravinfluencer’ Eloise van Oranje grijpt in bij racistisch gesprek: ‘And the Oscar goes to…’

Eloise van Oranje (20), het nichtje van koning Willem-Alexander, staat de laatste tijd steeds meer in de spotlights. Eerst om het badpakschandaal en nu grijpt ze in bij een racistisch gesprek. Tijdens de opnames van In Your Face wordt er getest hoe ‘sociaal’ Nederland is. Er worden ethische dilemma’s onverwachts voorgelegd om te kijken of omstanders ingrijpen, maar wat ze niet weten is dat een camera het allemaal vastlegt. Eloise liet zich van haar beste kant zien en greep in bij een gesprek dat niet door de beugel kon op het terras. Toeval, zou je denken?

Het speelt zich allemaal af op een terras, waar twee acteurs een gesprek voeren over de nieuwe vriendin van één van hen: een getinte vrouw, die er overigens bij zit. Het gesprek wekt veel scheve gezichten op, omdat het er nogal hard aan toe gaat. De man, die niet in de relatie zit, is het niet eens met de keuze die de andere heeft gemaakt. Een van de acteurs neemt geen blad voor de mond en zegt: „Je gaat toch niet met een zwarte?” Met dit experiment hopen de makers van In Your Face dat mensen ingrijpen, wanneer dit ook daadwerkelijk gebeurt. Nu is het allemaal opgezet, maar racisme is nog steeds een groot probleem in ons land.

@npo3nl

Eloïse van Oranje in ons nieuwe programma ‘In Your Face’. Benieuwd hoe dit afloopt!? Check om 16:00 npo3.nl 👀 @everyprofilenameistaken @PowNed #InYourFace #EloïsevanOranje #Bondgenoten

♬ Original sound – NPO 3

 

Eloise van Oranje speelt een toneelstukje

Op een gegeven moment is de maat vol voor Van Oranje. „Ik ga er nu wat van zeggen”, zegt ze tegen haar tafelgenoot. Ze loopt naar de tafel toe en zegt: „What the fuck? Ben jij fucking racistisch? Doe even normaal, joh.” De jongen vraagt aan haar waarom ze zich met het gesprek bemoeit. „Schat, je moet mensen op hun plek zetten”, reageert ze. Waarna een andere terrasbezoeker zich ook in het gesprek mengt: „Je moet dit soort dingen niet op het terras zeggen.” Het gesprek gaat er verhit aan toe en je ziet dat Van Oranje het gesprek echt niet vindt kunnen.

Twitteraars geloven echter helemaal niks van dit toneelstukje. „Ik heb met de Rijksvoorlichtingsdienst samengewerkt. Je mag werkelijk niets doen zonder dat dit minutieus is voorbereid en goedgekeurd. Dus ja, deze toevallige ‘ingreep’ van de gravinfluencer Eloise van Oranje is van A tot Z gescript”, wordt er getwitterd. Ze vinden het fragment enorm ongeloofwaardig. „Alles wat de koninklijke familie doet, is van tevoren bedacht.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.