Nikki Veerbeek
Nikki Veerbeek Televisie 9 jun 2023
Leestijd: 3 minuten

Erik Dijkstra neemt het in Jinek op voor BNNVARA en haalt uit naar Fidan Ekiz: ‘Get over it’

BNNVARA-presentator Erik Dijkstra schoof gisteravond aan in talkshow Jinek om over voetballer Erling Haaland te praten, maar het gesteggel rondom zijn omroep was ook gespreksstof. Die soap draait om voormalig BNNVARA-presentatrice Fidan Ekiz. Dijkstra sprong bij de talkshow voor zijn werkgever in de bres.

Ekiz presenteerde bij BNNVARA De Vooravond (de voorganger van Khalid & Sophie), maar de omroep trok daar in 2021 ineens de stekker uit. In De doe-het-zelf Dictatuur stelt ze dat dit zou zijn omdat ze te ‘rechts’ zou zijn. „BNNVARA is sektarisch en woke”, vindt ze. In deze docureeks gaat Ekiz samen met Kees Schaap op zoek naar de relatie tussen de cancelcultuur en de toegenomen polarisatie. Zo gaan ze in op de vraag waarom mensen met afwijkende meningen en gedrag publiekelijk worden veroordeeld en uitgesloten.

BNNVARA besloot de documentaireserie uiteindelijk niet uit te zenden, omdat de omroep zelf inhoudelijk onderdeel was van die serie. De omroep liet weten dat tijdens het maakproces van de documentaire de regisseur „een grappig bedoeld kerstpakket” naar de eindverantwoordelijke bij BNNVARA heeft gestuurd. Daarin zat onder meer een doos chocozoenen met daarop een afbeelding geplakt van iemand met een zwart geschminkt gezicht, ook wel bekend als blackface.

Wel kregen de makers de ruimte om de serie bij een andere omroep onder te brengen. Omroep MAX liet zondag weten na overleg met BNNVARA de documentairereeks te gaan uitzenden.

Dijkstra: ‘Gewoon niet zo’n goed programma’

„Wat vind je van het verwijt dat Fidan maakt?”, vraagt Jinek aan Erik Dijkstra. „Ik vond De Vooravond gewoon niet zo’n goed programma”, sneert Dijkstra. „Dan kun je er ook mee stoppen, met zo’n talkshow. Om daar nu twee jaar later nog over te gaan janken… Get over it.”

Dijkstra vertelt dat hij de verhalen over de zogenaamde angstcultuur bij BNNVARA heeft gelezen. „Ik werk al vijftien jaar bij BNNVARA. Ik merk er niks van.” De presentator ontkent dat een onwelgevallige mening minder ruimte krijgt. „Iedereen mag toch zeggen wat hij wil in dit land? Ik ben er niet bij geweest, maar ik vind dat als er dingen intern gebeurd zijn… Dat verhaal over dat kerstpakket. Als een omroep het eruit wil en de makers niet, dan kom je in een discussie met elkaar. Ik vind dat niet zo’n interessant thema. Ik voel het niet zo en ik herken me niet in het verwijt. Als ik dingen over angstcultuur hoor, dan denk ik: waar gaat het over joh?”

‘Niet zo relevant’

Dijkstra is niet van plan om te kijken naar de docureeks van Ekiz. „Dan moet ik gaan kijken waarom een programma twee jaar geleden gestopt is, dat vind ik niet zo relevant eigenlijk.” Jinek zegt wel te gaan kijken. „Ik ben geïnteresseerd als zoiets speelt bij zo’n onderwerp. Ik ben er natuurlijk ook niet bij betrokken, dus ik kan het ook niet beoordelen, maar ik vraag het aan jou, omdat het inderdaad jouw omroep is en jij de enige aan tafel bent die er iets meer van zou kunnen weten.”

Dijkstra herhaalt dat hij het ‘niet interessant’ vindt. „Weet je wat ik er vervelend aan vind? Die serie is gemaakt door Fidan, samen met Kees Schaap. Ik heb met Kees Schaap samen die serie gemaakt over de staking in de Tweede Wereldoorlog. Daar was ik heel trots op. Was een prachtige serie. Ik had nog wel meer van dat soort series willen maken eigenlijk. Dat zijn onderwerpen die mij meer doen. Ik vind dit gezeur over een talkshow die twee jaar geleden van de buis is gehaald. Ik heb dat tegen hem gezegd en hij zei dat hij het belangrijk vindt. Nou ja, dan moet je het doen.”

Reacties op Erik Dijkstra

Op Twitter zijn veel mensen ‘team Ekiz’. „Deze man maakt een zeer onaangename en arrogante indruk”, klinkt er. „Wees geen Erik Dijkstra.”

Je kunt Jinek terugkijken via RTL XL

Schoonheidsideaal maakt ons té streng over ons lichaam en zo laat je dat los

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.