Nikki Veerbeek
Nikki Veerbeek Televisie 19 jun 2023
Leestijd: 3 minuten

André Hazes reageert in Renze op Zondag op kritiek op nieuwe muziekstijl: ‘Ben je dan fan?’

Rondom André Hazes is altijd wel iets te doen. Van een drank -en drugsverslaving tot eindeloze familieperikelen. Van die verslaving is hij af, maar dat laatste zal altijd wel zo blijven. De zanger schoof gisteravond aan bij talkshow Renze op Zondag om over zijn nieuwe leven te vertellen.

Hazes laat zich hier bij presentator Renze Klamer louter positief over uit. „Het went niet. Ik ben heel dankbaar. Het voelt fantastisch.” Volgende week staat hem een mijlpaal te wachten, want dan gaat hij voor het eerst op zichzelf wonen. Saillant: hij gaat dan ook voor het eerst zijn eigen was doen.

André Hazes bij Renze op Zondag

In zijn nieuwe lied Als Je Wil Dat Ik Je Man Ben, zegt hij onder andere: „Alles wat ik doe lijkt toch wel fout.” Dat went wél, zegt de zanger. „Ik besef me wel heel goed in wat voor tijd we leven. Hoe de media nu werken, hoe clickbait werkt, we hebben te maken met juicechannels. Het is een heel andere tijd dan bijvoorbeeld twee jaar geleden voordat ik die kliniek in ging.” Klamer haalt aan dat er nu minder juice is. „Iedereen is omgevallen, dus er is niet meer zoveel.”

Het comebackconcert van Hazes in Ahoy is nog steeds niet uitverkocht. Dat zou komen omdat de zanger afstand neemt van het volkse genre, tot teleurstelling van zijn fans. Hij is niet van plan om hier verandering in te brengen om meer kaartjes te verkopen. „Voordat ik die kliniek inging, heb ik eigenlijk alleen maar dingen gedaan die andere mensen van mij verwachten en ben ik volledig mezelf voorbijgelopen. Die fout ga ik nooit meer maken.”

Hazes waakt bewust voor een terugval. „Wat zorgt ervoor dat ik niet meer naar de fles en drug grijp? Alles kwam er eigenlijk op neer van: luister eens naar jezelf. En dat is wat ik nu aan het doen ben. En als Ahoy daardoor halfvol zit, dan maak ik met hen de beste avond die er is.”

‘Al mijn liedjes gaan over feest’

Volgens hem gaan dingen doen die je zelf niet leuk vindt, je uiteindelijk opbreken. „Dat houdt niemand vol. Ik heb ooit geroepen dat ik nooit meer de muziek wil maken die ik heb gemaakt. Dat is in mijn ogen ook logisch. Ik ben nu bijna twee jaar gestopt en al mijn liedjes gaan over feest. Een van mijn grootste hits gaat over wakker worden onder de dropshot en niet meer weten waar ik ben.”

Dat sommige fans verbolgen zijn, begrijpt hij dan ook niet. „Ben je dan fan? Ik ben groot fan van Robbie Williams en die heeft ook weleens liedjes gemaakt die ik niet snap. Maar ik blijf verdomd fan. Het is mensen hun goed recht als ze af willen haken. De manier hoe ik me nu voel en hoe blij ik met wat ik nu doe is me meer waard dan de meningen van anderen.”

Familieperikelen

Fans hoeven niet bang te zijn dat zijn liedjes saai worden. „Ik vind het juist heel fijn om te schrijven over kutdingen. Er is altijd wat, dan is er weer ruzie in de familie. Het is bij ons nooit rustig.” Hij denkt niet dat er op dit moment een verzoening tussen zus Roxeanne Hazes en moeder Rachel Hazes inzit. „De emoties zijn te hoog, er worden rechtszaken gehouden en ik denk dat dat nu geen zin heeft.”

Roxeanne brak vorig jaar met Holland Zingt Hazes, maar ze is wat de zanger betreft welkom om terug te keren. „Als ze het wil, zouden wij het heel tof vinden, maar zij heeft ervoor gekozen het niet meer te doen. De deuren zullen denk ik altijd voor haar open staan. Het is niet dat we haar hebben weggestuurd. Ze wilde zelf niet meer meedoen. Daar zal zij een reden voor hebben en dat moeten we respecteren.”

Je kunt Renze op Zondag terugkijken via RTL.

Kun je je zonnebrand van vorig jaar nog gebruiken?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.