Mark Hofman
Mark Hofman Lifestyle 18 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

Kun je je zonnebrand van vorig jaar nog gebruiken?

We zijn Nederlanders. De zon schijnt, de temperaturen zijn hoog en dus kunnen we de zin ‘wat is het heet, hè?’ weer voldoende uitspreken. Feest, al moet je wel aan een paar dingen denken. Bijvoorbeeld het insmeren van je lichaam met zonnebrand om vervelende, en vooral pijnlijke, situaties te voorkomen. Maar hoelang kun je het spul eigenlijk gebruiken?

Als het op eten aankomt, is menig mens al snel bezig met de houdbaarheidsdatum, maar op het gebied van zonnebrand hoor je er weinig over. Heeft de vloeibare bescherming überhaupt wel zo’n datum, en zo ja, hoelang kun je het na openen nog gebruiken?

Hoelang kun je zonnebrand gebruiken?

Wie denkt dat zijn flesje zonnebrand voor eeuwig houdbaar is, die heeft het mis. Hoewel hij gesloten nog best wel lang mee kan gaan, is het hek van de dam zodra je de dop eraf schroeft. De vraag is echter hoelang je dan nog hebt voordat die zonnebrand geen enkele zin meer heeft.

Niet veel mensen weten dat elk flesje zonnebrand dit netjes aangeeft. Er zijn zelfs verpakkingen die aangeven hoelang je het middeltje, na het openen, nog kunt gebruiken. In de meeste gevallen is dat een maandje of 12.

Mocht je persoonlijk niet van de cijfertjes zijn en het liever zelf ontdekken, dan is dat volgens Quest ook mogelijk. Je kunt al vrij snel ruiken, voelen en zien wanneer zonnebrand niet goed meer is. De geur is anders en het mengt niet meer zo goed wanneer je het flesje schudt.

De vraag of jij je zonnebrand van vorig jaar nog kunt gebruiken is dus volledig afhankelijk van wanneer je hem geopend hebt. Ziek zul je er overigens niet van worden, maar goed beschermen doet hij niet meer. Je kunt als de houdbaarheidsdatum is verstreken dus smeren wat je wilt, maar verbranden zul je.

Is het mogelijk om de houdbaarheid te rekken?

Hoewel we het niet aanraden, is het wel mogelijk om de houdbaarheid van je zonnebrand te rekken. Zo kun je hem in de zomer bijvoorbeeld beter in de schaduw bewaren dan in de zon, en moet je hem zeker niet in de koelkast leggen. Het spul blijft namelijk langer goed op het moment dat je het op kamertemperatuur bewaart.

Gezien de kosten van een flesje zonnebrand (laten we er niet over beginnen), snap ik zeker dat jij je flesje misschien nog een kans wilt geven. Ga gewoon af op je gevoel, maar weet dat er wel een risico is dat je alsnog als een kreeft van het strand komt. Een backup is dus zeker geen overbodige luxe.

Hartaanvallen komen meest op deze dag voor, en daar lijkt een verklaring voor te zijn

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.