Emma Jansen
Emma Jansen Televisie 25 mei 2023
Leestijd: 3 minuten

Nadia-studiogast zet gasten die drugs verheerlijken op zijn plek: ‘Als je iemand verliest, praat je anders’

Drugs lijkt steeds normaler te worden onder de jongeren. Eén belletje of appje en het is al geregeld. Drugs, zoals xtcof MDMA, maar ook alcohol worden vaak gebruikt bij festivals of bij een huisfeestje. Sommige kinderen zijn eerlijk tegen hun ouders over drugsgebruik. Enkele ouders halen het zelfs voor hun kinderen, om er zeker van te zijn dat het goed is. Maar kun je een lijntje vergelijken met een wijntje? Dat werd gisteravond aan de gasten bij het programma Nadia gevraagd.

„Heeft er ooit iemand drugs gebruikt?”, vraagt presentatrice Nadia aan de zaal. Er gaan voorzichtig wat handen omhoog. „Ik heb het wel ooit gedaan, maar het viel niet goed bij mij. Dus sindsdien heb ik het niet meer gebruikt”, zegt een studiogast. Wanneer de vraag wordt gesteld wie er absoluut tegen drugs is, schieten er ook maar enkele handen omhoog. „Ik ben echt anti-drugs”, zegt een vrouw stellig. „Ik ben daarnaast ook bang dat er in de discotheek wat in het drankje van mijn dochter wordt gedaan.”

„Mijn eerste ervaring met drugs is zo’n leuk verhaal”, zegt gast Linda de Munck bij Nadia. Zij drinkt geen alcohol meer, maar neemt wel zo nu en dan een pilletje. „Ik zat met twee vriendinnen thuis en we namen alle drie een kwartje van een xtc-pil. Heel de avond lang hebben we lekker met zijn drieën zitten zoenen op de bank.” Kijkers van Nadia zijn echter niet echt te spreken over het ‘leuke verhaal’ van De Munck.

De Munck bij Nadia: ‘Een glas wijn per dag is erger’

„Ik irriteer mij dood aan de gasten die drugs zeker aan het verheerlijken zijn”, twittert een kijker. De Munck vertelt dat ze bij alcohol veel ergere katers heeft en ze zich ook minder fijn voelt. „Ik gebruik xtc en MDMA ongeveer vijf keer per jaar. Dus ik laat er netjes altijd twee tot drie maanden tussen”, legt ze uit. „Meestal doe ik het op een festival, maar thuis is het ook zeker aan te raden.” Je ziet de afkeurende gezichten van de ouders in de zaal. En op dat moment onderbreekt presentatrice Nadia haar meteen. De tweede gast is Loesje Drenth. Zij plant samen met haar vriendinnen wanneer ze drugs gebruiken.

Volgens criminoloog Ton Nabben is de drug cannabis nog steeds het populairst onder de illegale middelen. Daarnaast zijn xtc en cocaïne ook erg populair. „Meer dan een miljoen Nederlanders hebben ooit xtc of MDMA gebruikt”, zegt Nabben. Er zijn een aantal gasten van een gerespecteerde leeftijd in de zaal bij Nadia die drugs absoluut niet zouden proberen. Ze houden het toch liever bij een glas wijn. De Munck haakt daar meteen op in: „Ik weet niet wat erger is hoor. Als je elke dag een glas wijn drinkt, ben je écht verder van huis.” Twitteraars vinden het erg dat drugs genormaliseerd worden onder jongeren. Daarnaast vinden ze dat er meer educatie en voorlichting moet komen.

Mevrouw zet gasten op zijn plek

Een mevrouw in de zaal laat duidelijk haar mening horen over het gedrag van de drie gasten bij Nadia. „Ik vind dat jullie drie behoorlijk de drugs aan het verheerlijken zijn. Hebben jullie weleens iemand verloren aan drugs?”, vraagt de mevrouw aan de drie gasten. „Ik ben mijn 25-jarige zus verloren aan heroïne. Ze sprong uit het raam en ze was dood. En dan zijn jullie drugs aan het verheerlijken. Je zou het eens mee moeten maken van de andere kant, dan denk je wel twee keer na over het ‘verheerlijken van drugs.”

„Ik hoor geen van die ‘stoere’ jongeren over de gevolgen van hun drugsgebruik qua criminaliteit waar de maatschappij onder lijdt”, wordt er getwitterd. Het is dus duidelijk dat kijkers niet te spreken zijn over hoe het onderwerp werd aangepakt door de drie gasten. Drugs zijn een groot probleem in Nederland en het is volgens de kijkers hoogtijd om voorlichtingen te geven aan jongeren.

Kijk hier de hele aflevering van Nadia.

Maaike in Op1 over straatintimidatie: ‘Toen ik 10 of 11 was riep een man: wil je met me…’

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.