Pim Pauwels
Pim Pauwels Televisie 30 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Klimaatactivist beweert bij Op1 dat politieagent zei dat ze ‘het juiste doet’

Terwijl er bij de politie frustraties zijn over het feit dat klimaatactivisten na een aanhouding vaak niet worden vervolgd, beweerde een klimaatactivist in Op1 iets heel anders. Hannah Prins van Extinction Rebellion was zaterdag, net als duizenden anderen, aanwezig bij de demonstratie op de A12. Ze vertelde gisteravond in de talkshow dat een politieagent haar bemoedigende woorden influisterde na haar aanhouding.

„De hulpofficier van justitie zei: ‘Ik moet u aanhouden, maar daarvoor wil ik wel even zeggen dat u het juiste doet. Ik weet waarom u hier staat. U staat hier voor onze toekomst. U staat hier voor mijn kinderen, voor mijn kleinkinderen’”, aldus de klimaatactivist. Ook zei Hannah Prins bij Op1 dat de agent haar bedankte nadat ze was aangehouden. „Dank u wel voor wat u doet”, zou hij tegen haar gezegd hebben.

Een advocaat die meerdere verdachte klimaatactivisten van Extinction Rebellion bijstaat, zat ook bij Op1. Deze Willem Jebbink viel de klimaatactivist in de talkshow bij en kon zich wel vinden in haar verhaal. „Je ziet dat er een steeds bredere consensus is, ook bij wetsdienaren.”

Politieman herkent ‘paar van die geluiden’ van klimaatactivist

Voorzitter Jan Struijs van de Nederlandse Politiebond erkende dat hij ‘wel een paar van die geluiden’ kende. „Maar een heleboel geluiden ken ik ook niet. Want politiemensen zijn eigenlijk neutraal, ze doen dat zonder aanziens des persoon. Ze beoordelen op gedrag.”

Hij noemde als voorbeeld het optreden van de politie bij voetbalgerelateerde incidenten. „Ik ben dan toevallig voor Sparta, maar ik treed daardoor niet anders op. Ik kijk naar het gedrag, wat is de norm, wat hebben we afgesproken: geen rijkswegen blokkeren. De politiemensen doen daar gewoon hun werk.”

Telefoontjes en appjes van gefrustreerde agenten na niet vervolgen activisten

De voorzitter van de politiebond zei eerder al dat hij veel telefoontjes en appjes krijgt van gefrustreerde agenten. Dat de meer dan 1500 mensen die werden aangehouden tijdens de klimaatactie op de A12 van afgelopen weekend niet vervolgd worden, is bij de politie in het verkeerde keelgat geschoten.

„Politiemensen zeggen tegen mij: wij zijn massaal opgetrommeld, maar we hebben veel ander politiewerk te doen. Als je dan als politie massaal gaat aanhouden omdat er tal van strafbare feiten worden begaan, en daarna automatisch voor bijna alle zaken seponering volgt, is dat niet bepaald goed voor de motivatie.”

Kijk de aflevering van Op1 hier terug.

Zevende blokkade A12, waterkanon ingezet bij demonstratie Extinction Rebellion: ‘Schande!’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.