Emma Jansen
Emma Jansen Televisie 16 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Chateau Meiland-kijkers bedenken nieuwe titel voor boek Maxime: ‘Maxime Krijsland’

Het is onderhand wel duidelijk dat we in tv-reality Chateau Meiland nog veel gekrijs en gebonk gaan horen en dat dat al jaren zo is. Een nieuw pension moet in de tijdlijn van de serie over 2,5 maand klaar zijn, dus er is nog veel werk aan de winkel.

Toch heeft dochter Maxime de tijd gevonden om een boek uit te brengen (de paperback verscheen onlangs). Het boek gaat over wat er in haar roerige leven allemaal gebeurd is. Ze gaat haar ouders achterna. Echter, Erica Meiland komt niet veel in het boek voor en dat valt haar toch wel zwaar. Kijkers hebben een nieuwe naam verzonnen voor de autobiografie: Maxime Krijsland.

In de aflevering van gisteravond van Chateau Meiland krijgen Maxime en Erica de eerste drukproef in handen van schrijver Jan Dijkgraaf. Het programma loopt achter qua tijd, want het boek is dus al enige tijd uit. Het heet Maxime: Misbruikt, ontspoord en nu… gelukkig! Nu krijgen we te zien hoe de familie Meiland het boek toentertijd in elkaar heeft gezet. „Ik hoop dat er meiden zijn die er wat aan hebben”, zegt Erica tegen Maxime in de auto op weg naar Dijkgraaf. „Voor sommigen om het te voorkomen en voor anderen om te verwerken. Misbruik kan iedereen overkomen.” Volgens kijkers is het doel van het boek om gewoon geld te verdienen. „Daar is niets mis mee, maar doe niet net of het voor anderen is”, wordt er getwitterd.

Familie Meiland-boeken ‘discriminerend’

Dijkgraaf schreef eerder de boeken van Martien en Erica, en nu ook die van Maxime. Erica kreeg veel kritiek op haar boek. Er zouden discriminerende teksten in voorkomen. Maar nu gaat alle aandacht even naar de autobiografie van Maxime. Gisteravond in Chateau Meiland werd de cover van het boek uitgekozen. In het boek komen verschillende jeugdtrauma’s aan bod, zoals de plotselinge – destijds – scheiding met haar vader die uit huis vertrok en een naaktfilmpje dat rondging toen ze 14 jaar was. „Het was een hoop ellende”, zegt Maxime. „Als je bepaalde dingen meemaakt, kan je je heel alleen voelen. Ik hoop dat jongeren er steun uithalen.”

In Chateau Meiland krijgen we een glimp van het boek te zien. Kijkers zijn alleen niet heel erg onder de indruk. Ze vinden het maar een ‘dun boekie’. Bovendien laat Maxime in de aflevering van gisteravond een hoop over het boek los. Kijkers melden op social media dat het een hoop leeswerk scheelt nu ze de samenvatting al gehoord hebben. Het boek van Maxime heeft niet, zoals die van haar ouders, de eerste plek op De Bestsellerlijst gehaald. Ze stond eerst op plek vier, maar daalde daarna. Wellicht zal dat aan de titel hebben gelegen en zou ‘Maxime Krijsland’ meer aandacht hebben getrokken.

Kijk hier de hele aflevering van Chateau Meiland.

Docu Puinhoop over een moeder met borderline: ‘Maak je een film over iemand die langzaam gek wordt?’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.