Thom Voogt
Thom Voogt Televisie 16 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Tim en Jorg doen heftig verhaal over zelfmoord twee vrienden: ‘In beide gevallen zag niemand het aankomen’

Een beladen gesprek gisteravond aan tafel in talkshow Jinek. Daar vertelden Tim en Jorg over het verlies van hun vrienden Ian en Martin die beiden zelfmoord pleegden. Ze besloten de stichting We zien mekaar op te richten om zo onder meer mentale problemen onder jonge mensen meer bespreekbaar te maken.

Onlangs maakte het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bekend dat er vorig jaar meer mensen zelfmoord pleegden dan het jaar ervoor. Bij jongeren is zelfdoding zelfs de belangrijkste doodsoorzaak.

‘Veel dat je niet ziet’

In zes jaar tijd verloren Tim en Jorg twee van hun vrienden, Ian en Martin. Vorige week plaatste Tim een bericht op LinkedIn en deelde daarin het verhaal. Dat werd vervolgens honderden keren gedeeld en er stroomden vele reacties op binnen.

„Martin en Ian waren eigenlijk hele lieve, spontane en sociale jongens. Allebei ook sportief en graag ook wel in het middelpunt van de belangstelling”, vertelt Tim aan tafel. In het bericht op LinkedIn plaatste hij een foto van de vier vrienden samen. Een op het eerste oog gezellige afbeelding, maar hij plaatste deze niet zonder reden. „Je ziet vier lachende jongens, maar er is heel veel wat je niet ziet. Dat maakt het heel verdrietig.”

https://twitter.com/Jinek_RTL/status/1658220130592071680

In shock na zelfmoord vrienden

Even later vertelt Jorg onder meer hoe ze het verlies hebben ervaren. In 2016 besloot Ian als eerste uit het leven te stappen. „Totaal in shock”, is Jorg geweest, laat hij weten. Het nieuws zorgde voor veel vragen. „Doordat niemand het ook maar aan zag komen, was er totale verbijstering. Daarna ga je je ook met zijn allen afvragen: hebben we iets gemist?”

Vorig jaar verloren ze ook hun vriend Martin aan zelfdoding. „Wat ik al zei: we proberen op elkaar te letten en willen graag dat iedereen alles met elkaar deelt. En het is gewoon heel verdrietig dat dat niet is gebeurd”, vertelt Tim. „Zeker nu ook dat het een tweede keer gebeurt zijn er zoveel verschillende emoties en zoveel wanhoop, dat we dachten: we moeten hier echt wat mee.”

Stichting We zien mekaar

Samen met een aantal anderen besloten ze een stichting op te richten, genaamd We zien mekaar. Met deze stichting willen de initiatiefnemers meer aandacht geven aan psychische problemen onder jongeren. Daarvoor is het volgens Jorg belangrijk dat zij hun eigen verhaal delen. „Aan de ene kant dus kijken hoe we dit probleem op de kaart kunnen zetten en aan de andere kant kijken hoe we initiatieven die hierbij helpen ondersteunen of zelf ontplooien. Dan moet je denken aan het laagdrempelig aanbieden van hulp op sport- of studentenverenigingen bijvoorbeeld.”

Denk je aan zelfmoord? Je kunt dan anoniem bellen met 113 via nummer 0800-0113 of chatten.

Man die eigen baby doodde en moeder de schuld gaf verkeerde in psychose

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.