Cassandra Oostrom
Cassandra Oostrom Televisie 28 mrt 2023
Leestijd: 2 minuten

Kijkers lyrisch over speciale uitzending Van Kooten en De Bie: ‘Tranen van het lachen’

NPO stond gisteren stil bij het overlijden van Wim de Bie met de herhaling van de documentaire Van Kooten en De Bie Sloegen Weer Toe. In het drieluik praten Kees van Kooten en Wim de Bie met regisseur Coen Verbraak over hun bijzondere en omvangrijke carrière. Kijkers van de uitzending zijn dolenthousiast.

De herhaling van de documentaire trok maar liefst 982.000 kijkers, meldt Stichting KijkOnderzoek.

https://twitter.com/vpro/status/1640333842341830659?s=20

Van Kooten en De Bie werkten bijna veertig jaar samen

Gedurende bijna veertig jaar werkten Van Kooten en De Bie samen, waarin ze honderden uren televisie maakten. Ze begonnen met Hadimassa en Het Gat van Nederland en gingen later verder met het Simplisties Verbond. Voor jarenlang waren ze de standaard voor humor en satire op televisie.

Met hun tientallen zelfbedachte woorden – van doemdenken tot regelneef – hebben ze de taal verrijkt. Ze ontvingen twee keer de Zilveren Nipkowschijf en in 1985 kregen ze de Ere Nipkowschijf voor hun hele televisie-carrière. In de documentaire van Verbraak krijgen kijkers een unieke kijk op het werk van het televisieduo, met behulp van archiefmateriaal en interviews met Van Kooten en De Bie zelf.

‘Tranen van het lachen’

Op de documentaire komen mooie reacties. „Tranen van het lachen. Iconisch. Je zal er maar mee opgegroeid zijn. Nooit te vergeten”, schrijft een kijker op Twitter. „Na afloop ietwat melancholisch en me meer dan normaal bewust van de/mijn vergankelijkheid”, voegt een ander toe.

https://twitter.com/peterkremer/status/1640481938250055680?s=20

https://twitter.com/TwijfelBewaren/status/1640491267489423360?s=20

https://twitter.com/JohnAVermeulen/status/1640432882186330120?s=20

https://twitter.com/ellenrombout/status/1640454482533253122?s=20

De Bie kampte al jaren met gezondheidsklachten

De Bie overleed gisteren. Hij kampte al jaren met ernstige gezondheidsklachten, blijkt uit het bericht van de VPRO. „Hij was een satiricus en zijn observaties waren scherp, gevat en ironisch, maar nooit cynisch of grof. Wel vooruitziend”, omschrijft de omroep hem.

„Wat Wim de Bie voor onze omroep heeft betekend, als onderdeel van het duo Van Kooten en De Bie en als zelfstandig programmamaker, kan niet worden overschat.”

Je kunt de speciale uitzending over Van Kooten en De Bie terugkijken via NPO Start.

John Williams staat voor een dichte deur in Help Mijn Man is Klusser: ‘Hij gaat niet opendoen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.