Julia Osendarp
Julia Osendarp Televisie 6 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Jeroen Pauw legt bij Op1 uit wat Johan Remkes wel kan en Mark Rutte niet

Jeroen Pauw haakte gisteravond aan tafel bij Op1 in tijdens de discussie over het stikstofrapport van Johan Remkes. Die volgens hem in principe dezelfde boodschap bracht als het kabinet, maar dat net iets beter kan dan minister-president Mark Rutte.

Journalist Jeroen Pauw zit eigenlijk aan tafel om te vertellen over zijn nieuwste programma. Maar hij mengt zich ook in de tafeldiscussie over het stikstofrapport van bemiddelaar Remkes. En Pauw windt er geen doekjes om. Het kabinet heeft volgens hem helemaal gefaald met dit stikstofbeleid.

Jeroen Pauw benadrukt de kracht van bemiddelaar Johan Remkes

Dat premier Mark Rutte uiteindelijk bemiddelaar Johan Remkes inschakelde, noemt Pauw een slimme zet. „Vroeger heette zo’n man als Remkes de minister-president. Die deed dat. Die stond ergens en die zei: ‘Zo gaan we het doen’. Maar die hebben we niet. Dus wordt iemand gevraagd om het op te lossen.”

Dan begint Pauw over de toon van sommige politici, waarbij hij ook naar tafelgast en D66’er Tjeerd de Groot wijst, die volgens Pauw veelal polariserend werkt. „Nu zegt iemand precies hetzelfde, alleen op een andere toon”, waarmee hij naar de presentatie van Remkes verwijst. „Hij wordt nu door links en rechts geaccepteerd en zelfs omhelsd.” Een verhaal waar volgens Pauw het kabinet eigenlijk eerder ook mee naar buiten kwam. „Alleen de toon is anders. En de één geloof je dus wel en de ander, de minister-president, geloof je dus niet.”

‘Toon anders dan Mark Rutte’

D66 wil dat de veestapel in Nederland gehalveerd wordt, iets waarvan Remkes concludeerde dat het bijna als een geloofsartikel klonk en zelfs polariserend werkte. Volgens tafelgast De Groot was dit in 2019 nodig op de zaak op de agenda te zetten, maar Pauw benadrukt dat ook D66 hiervoor ook een andere toon had kunnen gebruiken. Bijvoorbeeld „halvering van de uitstoot en dat is net iets anders”. Tafelgast Sjaak van der Tak oppert dat De Groot Remkes in dit geval best gelijk zou kunnen geven. Net zoals BBB’er Caroline van der Plas dat deed na zijn de presentatie stikstofplan. Waarna de Op1-tafel wacht totdat De Groot een eventuele excuses maakt. Maar die komt er toch niet helemaal.

Je kijkt Op1 terug via NPO.

Jesse Klaver onder vuur na uitlekken video over stikstofadvies: ‘Alles waar ze boos over waren, blijft gewoon’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.