Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Televisie 25 okt 2022
Leestijd: 3 minuten

HLF8 wilde Gideon van Meijeren uitnodigen, Dominee Gremdaat gaat los

Er is een hoop gaande rondom Gideon van Meijeren, de partij waar hij lid van is, FVD, en Merel Ek. De twee hadden een aanvaring tijdens een interview waarin het ging over de betekenis van de woorden ‘reptielen’ en ‘liquidatie’. Even later filmde Van Meijeren Ek stiekem en discussieerden ze over de betekenis van het woord ‘liquideren’, iets dat Ek volgens Van Meijeren fout had. Gisteren wilde talkshow HLF8 eigenlijk Van Meijeren uitnodigen, maar dat ging uiteindelijk niet door. Dominee Gremdaat, alter ego van Paul Haenen, gaat los wanneer presentatrice Hélène Hendriks zegt dat ze Van Meijeren in de studio wilde hebben.

Forum voor Democratie plaatste de video die stiekem genomen was overigens onder de naam ‘rioolratten ontmaskerd’. De fragmenten van beide video’s kwamen aan bod bij meerdere talkshows, zoals Humberto op Zondag. Niet veel later was daar een oproep tot een boycot van FVD, Van Meijeren en in het verlengde ook partijleider Thierry Baudet.

Dominee Gremdaat gaat bij HLF8 los over Gideon van Meijeren

„We hebben natuurlijk ook gevraagd of Gideon van Meijeren hier vandaag aanwezig wilde zijn, want wij nodigen iedereen uit aan deze tafel”, begint presentatrice Hendriks de discussie. Dominee Gremdaat valt meteen in: „Dat was helemaal erg geweest.” Maar daar is Hendriks het niet mee eens, want „iedereen heeft recht om te spreken”. „Weerzinwekkende mensen moet je niet in de uitzending vragen”, komt de reactie.

Sam Hagens, politiek verslaggever voor Hart van Nederland, is ook aanwezig in de studio en is van mening dat je zo iemand wel kunt uitnodigen, om kritische vragen te stellen. Maar dan begint Dominee Gremdaat zijn relaas: „Zij winnen dan. Als hij hier had gezeten, had hij iedereen bespeeld of kwaad weggelopen zoals Thierry Baudet, die loopt altijd kwaad weg. Dan krijgt ie weer de aandacht, komt weer het journaal. ‘Oh hij is kwaad’, zeggen ze dan, terwijl mensen niet weten dat het al gepland is. Thierry Baudet plant om op een bepaald moment om weg te lopen. Al dat geteisem van Forum voor Democratie doet dat ook, daar moet je geen aandacht aan schenken.”

‘Baudet gewoon uitlachen en verder gaan’

Het fragment waarin Paul Haenen losgaat over FVD, wordt ook bij Vandaag Inside getoond. Vaste gast Özcan Aykol, aka Eus, valt meteen over de ‘kritische vragen’: „Wat voor kritische vragen moet je iemand stellen die patiënt is? Moet je Baudet gaan vragen ‘jij zegt dat er reptielen zijn die ons besturen, wat betekent dat?'” Johan Derksen is het daar roerend mee eens: „Iets verbieden, daar heb ik een hekel aan. Maar je kunt die mensen het beste volledig negeren en wanneer ze weer gek doen, gewoon voor kennisgeving aannemen, niet op reageren. Is er iemand aan het woord, ga lekker even koffie drinken, laat ‘m de tering krijgen daarachter. Gewoon doodzwijgen.”

Eus: „Maar ‘kritische vragen stellen’ is de reflex. Baudet heeft ook gezegd dat witte mensen geen aids kunnen krijgen. Moet je hem dan daarover kritische vragen gaan stellen? Dan lach je ‘m toch gewoon uit en ga je verder?”

HLF8 kun je terugkijken via KIJK.

Dit is het beste moment om vandaag naar de zonsverduistering te kijken

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.