Nikki Veerbeek
Nikki Veerbeek Televisie 29 sep 2022
Leestijd: 3 minuten

VVD-Kamerlid woedend op energiebedrijven die tarieven tóch verhogen: ‘ACM moet fors ingrijpen’

Gisteren werd bekend dat meerdere energiebedrijven niet van plan zijn om af te zien van hun tariefverhoging per 1 oktober. Hiermee lappen ze de geldende regels aan hun laars. VVD-Kamerlid Silvio Erkens en MAX-ombudsman Jeanine Janssen schoven aan bij Op1 om hierover te praten. Beiden zijn flink geïrriteerd over de gang van zaken. „Dit mag gewoon niet.”

De energiebedrijven Eneco, Vattenfall en Greenchoice houden vast aan de tariefverhoging, ondanks dat dit volgens de wet te snel is. Die zegt dat de bedrijven de nieuwe tarieven dertig dagen van tevoren aan huishoudens moeten zijn doorgeven. Minister Rob Jetten voor Klimaat en Energie riep de energiemaatschappijen eergisteren nog op om zich aan de regels te houden. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) laat weten een onderzoek te starten.

Energiebedrijven moeten verantwoording afleggen

Erkens vertelt bij Op1 dat hij goed kwaad is. „Ik zit anderhalf jaar in de kamer en ik ben niet een Kamerlid dat vaak boos wordt of ophef ergens van spreekt. Maar ik merk bij mezelf dat ik hier ontzettend boos van wordt. Omdat de minister ontzettend helder was op dinsdag. De ACM was ook helder. Dit mag gewoon niet, dit zijn de regels.” Volgens de VVD’er moet je minstens dertig van tevoren aankondigen wat de tarieven worden, zodat mensen hier mensen rekening mee kunnen houden in hun budget. „En dan zeggen de energieleveranciers: ‘Die regels lezen wij toch net wat anders.’ Volgens mij werkt het niet zo.”

Volgens Erkens kunnen de klanten van de energiebedrijven geen kant op, omdat overstappen bijna niet mogelijk is. „Er worden bijna geen contracten aangeboden en de contracten die worden aangeboden zijn nog een stuk duurder dan de contracten die mensen hebben”, vertelt hij. „Dat betekent dat consumentenbescherming cruciaal is, want huishoudens zijn echt overgeleverd aan de grillen van hun energieleverancier. We zien dat er in het verleden te laks mee is omgegaan, want wat mij betreft gaat de ACM fors ingrijpen. En als de ACM onvoldoende bevoegdheden heeft, dan moeten we die misschien uitbreiden.”

De energiebedrijven worden volgende week op het matje geroepen. „We roepen de CEO’s van die leveranciers op naar de kamer en dan kunnen ze daar komen uitleggen waarom de regels voor hen niet gelden.”

MAX-ombudsman wil dat energiemaatschappijen worden beboet

Ook Janssen heeft geen goed woord voor de energiebedrijven over. „Die energiemaatschappijen, die lachen eigenlijk gewoon de overheid uit. Terwijl de regels heel duidelijk zijn, maar zij gaan dan een argument verzinnen waarom dat niet zo is. Dat de overheid de regels verkeerd interpreteert. Dat is gewoon niet zo”, zegt ze. „We zouden eigenlijk een autoriteit moeten hebben die zegt: ‘Je doet het nu zo. En anders krijg jij gewoon een boete.’ Maar wat doet onze autoriteit? Die gaat overleggen, die gaat eens een brief sturen, die gaat nog een keer praten. De mensen willen gewoon op 1 oktober duidelijkheid hebben.”

Je kunt de Op1-aflevering van gisteravond terugkijken via NPO Start.

Het Metro-panel over de stelling: ‘Oekraïne kan de oorlog winnen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.