Erik Jonk
Erik Jonk Televisie 20 sep 2022
Leestijd: 3 minuten

Harry Piekema held van Expeditie Robinson: ‘Harry the Beast, een held’

Die Harry Piekema, wat een bikkel. De acteur ontpopt zich langzamerhand, zeker na de uitzending van gisteravond, tot de krachtpatser van Expeditie Robinson. Kijkers weten dat wel te waarderen en noemen hem een absolute held.

Harry Piekema is met z’n 63 jaar de oudste deelnemer van het ‘overlevingsprogramma’ van RTL4. Voor eeuwig is hij de ‘man van de Albert Heijn-reclame’, waarin hij tien jaar lang de sukkelige supermarktmanager speelde. Eigenlijk wil hij daar nooit meer iemand over horen nu hij al acht jaar is afgezwaaid, maar hij snapt ook wel dat zijn kenmerkende gezicht nooit meer vergeten wordt. Wie weet kan Expeditie Robinson daar tóch verandering in brengen.

Harry Piekema viel meteen al op

Of Harry Piekema ‘die man van Expeditie Robinson‘ wordt, zal natuurlijk afhangen van het feit of hij nog wekenlang mag strijden. Tot nu toe lukt dat hem prima. En hoe. Tijdens de eerste aflevering viel de acteur al op. Toen omdat hij een vuurstick uit het openingsspel naar zijn eerste eiland probeerde mee te smokkelen. Betrapt door presentator Rick Brandsteder leverde ‘de valsspeler’ de smokkelwaar met beteuterd gezicht in. Maar eigenlijk vonden de tv-kijkers het wel een toffe actie, daar in het prachtige Maleisië.

Dit jongste seizoen van Expeditie RobinsonMetro interviewde eerder enkele deelnemers – kent een nieuw element. De drie teams moeten af en toe een nieuwe captain aanwijzen die een ‘voorduel’ spelen. De twee verliezers zadelen hun ploeg op met nog een spel – tegen elkaar – en een mogelijke gang naar de stemming om iemand naar huis te sturen (eilandraad). Harry Piekema werd gisteravond tot captain aangesteld. Hij moest het opnemen tegen twee collega-acteurs: Thijs Boermans (25) en Mike Weerts (40). Sta ja dan als zestiger, terwijl je een zak met 2,5 kilo zand boven je hoofd moet houden (en je een bak ijswater over je heen krijgt als je het niet meer volhoudt). Het bleef zelfs niet bij die 2,5 kilo, want Rick Brandsteder maakte het met 5 en later 7,5 kilo nog veel zwaarder.

Appeltje eitje in Expeditie Robinson?

Appeltje eitje, dacht twintiger Thijs Boermans als jongste. Al dacht hij in Mike Weerts, de ‘lachend’ een marathon en mudruns rent, een geduchte concurrent te hebben. Harry Piekema? Jammer dan. „Realistisch gezien is Mike de sterkste”, blikte hij vooruit. „Thijs moet ik misschien wel kunnen hebben. Hij is wat fragieler. En het kan ook zo zijn dat iemand een fout maakt.”

Maar wat bleek? Harry Piekema was gewoon de sterkste. En de slimste doordat hij de zak en later zakken zand meteen met een gestrekte arm omhoog hield. „Zo hoeven je spieren het zand niet te dragen, maar doet je skelet dat.” Piekema had ook nog eens het voordeel, zo vond hij zelf, dat hij in theaters en in het circus clown is geweest. „Balanceren is wel mijn ding.” Werd deze strijder ook winnaar? Nee, hij maakte een kapitale fout bij het wisselen van arm en liet zijn zakken zand daardoor één seconde eerder zakken dan winnaar Thijs Boermans. Toch schreeuwde de nieuwe tv-bikkel een gemeend ‘yes!’. En over zichzelf: „Dat heb ik knap gedaan.”

Beest Piekema met kokosnoten op z’n rug

Dat was nog niet alles. Harry Piekema en zijn ploeg moesten ook nog een beslissend spel tegen ‘team Mike Weerts’ spelen. Het bleek een loodzwaar parcours waarbij de deelnemers een net met kokosnoten moesten voortslepen en over obstakels moesten tillen. Het gewicht? 110 kilo schoon aan de haak. Bij een houten stellage met touwen moesten  de kokosnoten minutenlang omhoog worden gehouden. Wie dat vooral deed? Beest Piekema ‘natuurlijk’. Zittend op handen en knieën, met de loodzware last op zijn rug en schouders.

Wederom verloor team Harry. Maar of hij de eilandraad van Expeditie Robinson gisteravond ook heeft overleefd? Dat kun je natuurlijk nog terugzien als je benieuwd bent.

Een paar mooie reacties op het optreden van onze nieuwe tv-bikkel:

Tim Hofman fluit Arjen Lubach terug die ‘n-woord’-grap maakt

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.