Julia Osendarp
Julia Osendarp Televisie 5 apr 2022
Leestijd: 3 minuten

Werken voor wijn in Chateau Bijstand? ‘Don’t try this als je echt in de bijstand zit’

Wederom riep de nieuwste aflevering van Chateau Bijstand heel wat reacties op bij kijkers. Op social media klinkt namelijk opnieuw kritiek. Waarom? Werken voor wijn en borrelnootjes kan in de bijstand echt niet, volgens verontwaardigde kijkers.

Het programma Chateau Bijstand is veelbesproken. De Meilandjes kunnen de afgelopen weken rekenen op de nodige kritiek. De familie Meiland zou volgens kijkers een verkeerd beeld schetsen van de bijstand en ook het gedrag van het bekende gezin werd meerdere malen bekritiseerd. Erica reageerde eerder al op Twitter op sommige kritiek.

Werken voor wijn in de bijstand

Gisteravond verscheen de vierde aflevering op televisie en als snel draait Twitter overuren. Want kritiek leveren op de Meilandjes blijkt een wekelijks terugkerend thema.

Maxime oppert in de aflevering om op een creatieve manier wijn te charteren. Het gezin kreeg namelijk de opdracht om een buurtborrel te organiseren met hun bijstandsbudget. Bij de plaatselijke slijterij de ‘drinkhut’ biedt de Meiland-dochter dan ook aan te werken in ruil voor wijn. Ook ‘solliciteert’ ze bij een hotel en restaurant voor klusjes in ruil voor hapjes. En daarna regent het wederom kritiek. Want volgens twitteraars zijn bijverdiensten uit den boze in de bijstand en gaat solliciteren echt niet zo makkelijk tegenwoordig.

Typische Meilandjes-praktijken in Chateau Bijstand

Hoewel kijkers de Meilandjes bekritiseren, ontbreekt het ook dit programma niet aan de nodige hilariteit. Ruzies tussen Erica en Martien in de auto, Martien die door zijn nieuwe bed zakt en het ontbreken van het Japanse toilet. Het komt allemaal voorbij in de aflevering van gisteravond. Ook hield Martien het meerdere keren niet droog. Hij voelt mee met de gezinnen die het niet breed hebben en dat gaat hem zichtbaar aan het hart.

Overigens zijn er ook kijkers die wel positief reageren op de nieuwste aflevering. Want volgens sommigen krijgt Stichting Babyspullen op deze manier mooie aandacht. En anderen beleven toch wel veel plezier aan de chaotische taferelen van de Meilandjes.

Gezin Chateau Bijstand maakt indruk op kijkers

Later in de uitzending verschijnt het gezin van alleenstaande moeder Daisy, die van 14 euro per dag leeft met drie kinderen. Vooral haar tienerdochter maakt indruk op kijkers. Zij legt uit hoe schrijnend de situatie in de bijstand soms voor een jong iemand kan zijn. Maar ze heeft naar eigen zeggen de beste vriendinnen en daar is ze dankbaar voor. Ook legt ze uit dat ze ‘trots is op haar moeder’. De dochter vervolgt: „Ik ben hartstikke gelukkig. Ik hoef helemaal niet ongelukkig te zijn omdat ik niet veel geld heb.”

Daisy kaart ook aan dat het fruit zo prijzig is in de supermarkt, terwijl ze graag haar kinderen gezond eten wil geven. En daar zijn kijkers het mee eens. Vorige week kwam in de politiek het verlagen van de btw op groente en fruit nog ter sprake.

Wil je de hele aflevering van Chateau Bijstand bekijken? Je vindt die hier

Arjen Lubach haalt uit naar Meilandjes in Chateau Bijstand: ‘Sloebertje spelen is bullshit’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Werken voor wijn in Chateau Bijstand? ‘Don’t try this als je echt in de bijstand zit’
Sluiten