Julia Osendarp
Julia Osendarp Televisie 15 apr 2022
Leestijd: 3 minuten

Kritische Eva Jinek bevraagt Winston Gerschtanowitz: ‘Jij krijgt geen euro?’

Winston Gerschtanowitz ligt onder vuur vanwege zijn volgens Quote omstreden platform EarthToday. Gisteravond zat hij aan tafel in talkshow Jinek om zijn kant van het verhaal te doen. Volgens Gerschtanowitz is EarthToday geen goed doel, maar een bedrijf. Tafelgasten als Sander Schimmelpenninck en Eva Jinek zelf voelden hem aardig aan de tand.

Voor een donatie van 1,20 euro koop je via het platform van Gerschtanowitz een stukje natuur. Maar Quote ontdekte dat de oprichters daarnaast miljarden euro’s kunnen verdienen. Vorig jaar schoof Gerschtanowitz, samen met mede-ambassadeur Jan Terlouw, aan bij Beau om over het platform te vertellen. Maar over het verdienmodel sprak Gerschtanowitz niet.

Winston Gerschtanowitz vertelt over EarthToday bij Jinek

Gerschtanowitz ontving deze dagen bergen kritiek vanwege het commerciële en filantropische karakter van EarthToday. Aan tafel bij Jinek begint hij zijn pleidooi dat hij daar niet aanschoof om zichzelf te verdedigen. En noemt hij dat hij integer is en slecht tegen onrecht kan. „Wij hebben geconstateerd dat wij wellicht niet goed genoeg hebben uitgelegd hoe dit bedrijf is opgezet. Het is geen goededoelenplatform. Het is een bedrijf dat goed wil doen.”

Verschillende mensen, waaronder Sander Schimmelpenninck, die ook aan tafel zat, vergeleken Gerschtanowitz met Sywert van Lienden. Die berucht werd vanwege zijn omstreden mondkapjesdeal. „Ik vind dat nogal wat”, zegt Gerschtanowitz. „Dit is iemand die de boel heeft bedonderd om daar privé zelf beter van te worden. Ik heb daar niets mee te maken.”

Sander Schimmelpenninck en Eva Jinek kritisch

Schimmelpenninck reageert op de reactie van Gerschtanowitz. „Wat ze gemeen hebben is dat er aan de voorkant een ander verhaal vertelt wordt dan aan de achterkant.” Waarna Gerschtanowitz benadrukt dat die vergelijking niet klopt. „Je maakt het de verantwoordelijkheid van de mens om de kleine lettertjes te gaan lezen. Er hangt een soort ‘goededoelensausje’ omheen.”

Gerschtanowitz wil het uitleggen. Hij benadrukt dat het om een bedrijf gaat en dat EarthToday bestaat uit ondernemers die impact willen maken. „Terwijl wij geen goed doel zijn, hanteren wij de volledige regelgeving die de goede doelen ook hebben.” Hoewel van de gedoneerde 1,20 euro het grooste deel volgens hem naar de natuur gaat, waren ook investeerders nodig om het bedrijf te bekostigen. Dat zijn volgens hem „geen donateurs, maar investeerders”.

Geen goed doel, maar een bedrijf

Maar Jinek is kritisch. Zij haalt een fragment uit Beau aan van vorig jaar. „Als je een moreel appèl doet op mensen om geld te geven en de aarde te redden. Maar je vertelt niet, dat wat jij de upside noemt, potentieel miljarden zijn voor mensen die daarin investeren…” Daarna belicht Gerschtanowitz dat het niet om miljarden gaat, maar om miljoenen. Daarna noemt hij dat alle partners en goede doelen die samenwerken hier vanaf wisten. „Jan Terlouw wist niks”, reageert Jinek. Gerschtanowitz denkt echter zelf dat Terlouw hier wel vanaf wist.

Gerschtanowitz benadrukt dat hij zelf op geen enkele manier winst zal ontvangen uit dit initiatief. Jinek vat na het pleidooi van de presentator de boel nog even samen. „Het is een bedrijf dat winst maakt en goed doet. Vat ik het goed zo samen?”, zegt Jinek. „Nee, het is een bedrijf dat goed doet en als het allemaal lukt om dit master plan te volbrengen, dan kunnen investeerders daar geld aan verdienen. Ik niet”, sluit Gerschtanowitz af.

Wil je de hele uitzending van Jinek bekijken? De aflevering van gisteravond vind je hier. 

Johnny de Mol even niet te zien in talkshow HLF8, toevallige timing

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Kritische Eva Jinek bevraagt Winston Gerschtanowitz: ‘Jij krijgt geen euro?’
Sluiten