Sien Boonen
Sien Boonen Televisie 5 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

Kijkers enthousiast over ‘vervanger’ van Lubachs Avondshow, maar ook kritisch geluid

Een week lang geen satirisch, actueel nieuws met Arjen Lubach, maar Nederlandse stand-upcomedians met hun visie op het nieuws. Gisteren was de eerste aflevering was het komische programma Avondshow Stand-ups te zien en dat trok 835.000 kijkers. Lubach heeft namelijk even pauze. Kijkers zijn enthousiast, maar sommigen zien eigenlijk het liefst ‘gewoon’ Lubach.

Met deze kijkcijfers is het programma iets minder populair dan de reguliere show, die tot nu toe steeds meer dan een miljoen kijkers trok – maar dat mag de pret niet drukken.

Comedians

Avondshow Stand-ups is een kennismaking met ‘de leukste comedians van het moment, in een mix van oude rotten en beloftes voor later’, aldus het programma. In de eerste show betraden cabaretiers Raoul Heertje en Alex Ploeg ieder een klein kwartier het podium. Waar Heertje voornamelijk de oorlog in Oekraïne luchtig probeerde te bekijken en grapjes maakte over Poetin, hield Ploeg een pleidooi over de crux van de machocultuur.

Radicaliseren met Raoul Heertje

„Ik denk dat ik langzaam radicaliseer”, grapte comedian Heertje. „Dat is wat ik nu merk met Oekraïne. Ik word er zó kwaad over. Ik ben voor het eerst in mijn leven voor geweld; er moeten gewoon bepaalde mensen dood worden geschoten”, al doet de comedian dat ‘liever niet zelf’. Heertje doelt hiermee op Poetin.

Kijkers zijn veelal enthousiast. „Wat was-ie góed!”, schrijft een twitteraar bijvoorbeeld. „Zowel gevoelig, wat in zijn stem zit, en inhoudelijke vondsten die mij zowel lieten lachen als aan het denken deden zetten.”

Liever Arjen Lubach?

Alex Ploeg hield zich op het podium even niet bezig met de oorlog en bracht de hoge verwachtingen van mannelijkheid op een hilarische wijze aan het licht. Dat je je moet bewijzen als man in de samenleving, maar hoe doe je dat? En waarom doen mannen dat eigelijk? Kijkers reageren enthousiast op Ploeg: „Je laten verbazen, je nieuwsgierig maken en dan ‘BAM!’, aankomen met iets totaal onverwachts.” Een ander: „Ik verheug me nu al op de volgende stand-up shows.”

Of we liever Nederlandse cabaretiers of Arjen Lubach op tv zien, daar blijven de meningen over verdeeld. De een kan ‘theater op tv niet waarderen’, de ander smult ervan en weer een ander mist gewoonweg de satirische Arjen Lubach.

Toch kunnen sommige mensen ook niet wachten om volgende week Lubach op tv te zien.

De Avondshow

Lubach en zijn team van De Avondshow nemen deze week pauze. Tot en met donderdag 7 april zijn er op NPO 1 optredens van verschillende Nederlandse stand-upcomedians te zien. Deze week komen onder anderen Pieter Derks, Hans Sibbel en Serine Ayari nog langs.

Arjen Lubach verovert met zijn beste item plekje in de Dikke Van Dale

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Kijkers enthousiast over ‘vervanger’ van Lubachs Avondshow, maar ook kritisch geluid
Sluiten