Redactie Metro
Redactie Metro Televisie 4 mrt 2022

Kritiek op vrachtwagenchauffeuses Meiden die Rijden: ‘Doe je gordel om’

De dames van het programma Meiden die Rijden kregen veelal positieve reacties om hun ongecensureerde uitspraken en ‘no nonsens’-mentaliteit. Maar nu klinkt er ook kritiek van kijkers en een verkeersorganisatie. Want de vrouwelijke chauffeuses houden zich niet altijd aan de verkeersregels.

In Meiden die Rijden volgt omroep Powned veertien vrouwelijke vrachtwagenchauffeurs die stad en land doorkruizen met hun truck. De vrouwen zijn nuchter, recht voor z’n raap en vertellen over het vrouwelijke truckersbestaan, voorzien van sarcastisch en droog commentaar van acteur Ton Kas. Maar naast vermakelijke televisie, blijkt niet iedereen even enthousiast over de dames die soms lak hebben aan de verkeersregels.

Kritiek op vrachtwagenchauffeuses Meiden die Rijden

Eerder klonk er op social media al kritiek van kijkers. De geïnterviewde vrachtwagenchauffeurs hielden zich niet steevast aan de regels en de autogordel was zeker niet altijd om op beeld. Zo koos bijvoorbeeld truckster Samantha voor een bijzondere rijhouding waarbij ze een been op het gaspedaal hield en de ander op het dashboard. Ook mist chauffeuse Anneke de tijd waarin ze nog niet overal een boete voor kreeg en van truckster Esmeralda klonk de uitspraak „oranje is het nieuwe groen”, over een stoplicht.

Verkeersorganisatie Veilig Verkeer Nederland (VVN) trekt nu aan de bel. In een interview met het AD waarschuwt de organisatie voor het onveilige rijgedrag van de dames. Want de bovengenoemde acties moeten we volgens de organisatie niet normaliseren.

Verkeersregels en gordel

Woordvoerder Rob Stophorst vindt sommige acties en uitspraken in het programma onverstandig. „Uitspraken als ‘Oranje is het nieuwe groen’ kunnen invloed hebben op notoire overtreders en dat gedrag normaliseren. En dat zou jammer zijn, want er gebeuren elk jaar al te veel ongelukken.”

Powned laat aan de krant weten dat zij de kritiek op het programma begrijpen. Zij beloven in eventuele nieuwe afleveringen scherper te zijn op het naleven van de verkeersregels.

Overigens is de laatste aflevering van Meiden die Rijden gisteravond op televisie geweest. Maar er volgt een nieuw programma met eenzelfde soort insteek. Volgende week is namelijk Vrouwen die Bouwen bij Powned op hetzelfde tijdstip te zien.

Jinek-kijkers verdeeld over Oekraïne-verhaal oud-minister Defensie Voorhoeve: ‘Srebrenica?’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Kritiek op vrachtwagenchauffeuses Meiden die Rijden: ‘Doe je gordel om’
Sluiten