Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Televisie 27 mrt 2022

Kijkers geërgerd door Twan Huys in Buitenhof: ‘Tenenkrommend’

Twan Huys kan het even niet goed doen met de presentatie van Buitenhof vandaag, lijken kijkers te vinden. Ze trekken immers bijna allemaal naar Twitter om hun onvrede te laten blijken. Volgens hen wil Huys te graag horen wat hij zelf wil en is zijn optreden in het programma zelfs „tenenkrommend”.

In Buitenhof was onder meer Jaap de Hoop Scheffer, voormalig secretaris-generaal van de NAVO, te gast om te praten over de situatie in Oekraïne. Zo hadden hij en Huys het over het instellen van een no fly-zone boven Oekraïne en het afstoten van Russisch gas en olie, waar De Hoop Scheffer allebei geen fan van is. Maar waar het bij kijkers vooral steekt, is de interviewtechniek van Huys.

Kritiek op Twan Huys

Twan Huys onderbreekt De Hoop Scheffer namelijk meerdere keren terwijl hij zijn verhaal vertelt. Terwijl de voormalig secretaris-generaal van de VN midden in zijn verhaal zit, stelt Huys zo nu en dan alweer een nieuwe vraag, of hij gooit er een opmerking middenin. Dat is soms nodig als interviewer, maar volgens kijkers gebeurt het hier op het irritante af. De algemene tendens op sociale media is dan ook: „Laat die man eens uitpraten”, en kijkers vinden Huys’ gedrag „onfatsoenlijk”. Daarnaast lijkt De Hoop Scheffer zelf ook enigszins geïrriteerd te worden wanneer Huys zegt dat hij zich „laat gijzelen, voor eeuwig” door Poetin, door niet in te grijpen.

Voor De Hoop Scheffer is overigens juist veel lof: kijkers prijzen zijn manier van redeneren en zijn het roerend met hem eens wat betreft het wel of juist niet ingrijpen in Oekraïne. Zo complimenteert een kijker hem voor het niet „meegaan in de emotionele rollercoaster van Twan Huys”.

Buitenhof

Alle kritiek op Twan Huys terzijde zijn er ook een aantal kijkers die deze uitzending juist prijzen. Dat komt dus deels door De Hoop Scheffer, die ook zijn mening op de ‘gascrisis’ bood. Moeten we stoppen met Russisch gas, of juist voor de eigen portemonnee kiezen? „Ik zou als bestuurder zeggen: ‘Mijn verantwoordelijkheid is ook naar de Nederlandse economie en burgers en naar het voorkomen van te grote pijn in onze nationale economie’. Ik begrijp wel dat er aarzelingen zijn om tot een volledige stop van olie- en gasimport te komen. Het is voor iemand als bijvoorbeeld de premier of minister van Financiën een minder makkelijk debat, zij kunnen niet zomaar zeggen: ‘We stoppen met gas en olie’.”

Daarnaast wees De Hoop Scheffer erop dat het inzetten van een no fly-zone zou leiden tot oorlog met de Russen. „Voordat je dat instelt, moet je eerst de Russische luchtverdediging uitschakelen. En die staat niet alleen in Oekraïne.” Daarnaast denkt de voormalig secretaris-generaal niet dat Putin boven land of in burgercentra nucleaire wapens zal inzetten.

Wil je Buitenhof terugkijken? Dat kan hier

Inlichtingenbaas: Rusland wil Oekraïne in tweeën delen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Kijkers geërgerd door Twan Huys in Buitenhof: ‘Tenenkrommend’
Sluiten