Julia Osendarp
Julia Osendarp Televisie 12 feb 2022
Leestijd: 2 minuten

Kijkers schrikken van kledingbergen Ghana in De Prijsknaller: ‘Stil van’ en ‘ongelofelijk’

Heb je weleens oude kleding naar een kledingbak gebracht, om zo je kleren nog een tweede kans te geven? In de docu-reeks De Prijsknaller krijg je de pijnlijke realiteit onder ogen te zien. In Ghana liggen namelijk gigantische bergen met kleding. „Ongelofelijk”, reageren kijkers onder meer.

We kopen meer kleding dan ooit. Eén miljard kledingstukken belanden jaarlijks bij het afval. Presentatoren Eva Cleven en Ersin Kiris onderzoeken ons extreme consumentengedrag in hun docu-reeks De Prijsknaller. Metro-verslaggever Erik Jonk bekeek de beelden al en schreef zijn kijkervaring op in Blik op de Buis

https://twitter.com/roosvonk/status/1492230619274883074

Afgedankte kleding op grote bergen in Ghana

Op Twitter blijkt dat de aflevering grote indruk maakt op de kijkers van De Prijsknaller. Zo vertelt Marieke Eyskoot, die expert is op het gebied van duurzame mode, in de aflevering over de drastische cijfers van onze kledingkast. We kopen volgens haar gemiddeld 46 nieuwe kledingstukken per jaar. We hebben 173 kledingstukken in de kast, waarvan 50 ongedragen. „Daarnaast doen we ook nog eens veertig kledingstukken per jaar weg.”

https://twitter.com/c_everaardt/status/1492224856036978692

We betalen tegenwoordig een ‘prikkie’ voor kleding en we kopen graag. Zijn we het zat? Dan gooien we het weg, of brengen het naar de kledingbak. De mooiste kledingstukken worden eruit gepikt. Deze blijven in Nederland, de mindere items gaan naar Oost-Europa. En wat er met de echte afdankertjes gebeurt? Die belanden in Afrika.

https://twitter.com/RachelleEerhart/status/1492229821337845766

Kijkers schrikken van beelden De Prijsknaller

Ghana blijkt een gigantische verzamelplaats voor onze afgedankte kleding. Wekelijks komen daar 20 miljoen kledingstukken binnen. Maar waar laat je al die afgedankte kleding? Op straat, in het riool of op het strand. Letterlijk bergen aan kleding hopen zich op in het land.

En dat shockeert kijkers van de docu-reeks. Waar men dacht een ander plezier te doen met oude kleding, blijken ze bij te dragen aan gigantische vervuiling. Op Twitter reageren veel kijkers op de onthullingen en beelden. „Ongelofelijk”, „stil van”, „kapitalisme maakt de wereld kapot”, klinken sommige reacties.

https://twitter.com/DannyFietst/status/1492224725141102596

https://twitter.com/Steeffoon/status/1492221839434727428

De kledingbergen in Ghana waren onderdeel van de eerste aflevering van de docu-reeks. Maar er komen meer afleveringen over ons hysterische consumentengedrag. Zo duiken de makers dieper in de materie rondom elektronica, meubels, wijn, melk, koffie, kip en rozen.

Wil je de hele uitzending van De Prijsknaller bekijken? De aflevering van gisteravond vind je hier

BLØF-zanger Paskal Jakobsen nuanceert Marco Borsato-zaak: ‘Ik wil het toch zeggen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.