Erik Jonk
Erik Jonk Televisie 6 jan 2022
Leestijd: 4 minuten

Kijkers weer diep onder de indruk van Over Mijn Lijk: ‘Als je nu nog over de lockdown zeikt…’

Tv-kijkers zijn meteen weer (diep) onder de indruk van het programma Over Mijn Lijk van Tim Hofman. De eerste aflevering over ongeneeslijk zieke jonge mensen hakte er gisteravond flink in. Er worden op sociale media vergelijkingen gemaakt met het gezeur over de huidige lockdown in ons land. De strekking: „Als je nu nog zeikt…”

Het negende seizoen van Over Mijn Lijk trapte af met ruim 1,2 miljoen kijkers. Dat is volgens Stichting Kijkonderzoek zo’n 200.000 meer dan de vorige start. Dat kan natuurlijk te maken hebben met het feit dat Over Mijn Lijk vorig jaar de Gouden Televizier-Ring door publieksstemmen in de wacht sleepte. Nog meer tv-kijkers hebben daardoor misschien op het knopje van NPO 1 op de afstandsbediening gedrukt.

Vergelijking Over Mijn Lijk met de coronamaatregelen

Wat ook meespeelt, is dat Tim Hofman met Over Mijn Lijk de kijker in staat stelt om de huidige lockdown in ons land even te relativeren. Wie de verhalen van de zieke jongeren hoort, kan bijna niet anders dan denken dat even niet naar de bioscoop mogen gaan niks voorstelt.

Zo zagen we gisteravond Patrick (31), die in 2019 met zijn grote liefde Tibby naar Aruba vertrok om een nieuw leven te beginnen. De droom wordt aan diggelen geslagen als blijkt dat hij een zeldzame vorm van darmkanker heeft. Met zijn vrienden en familie timmerde Patrick in de eerste aflevering zijn doodskist in elkaar. „En mensen maken zich druk dat zij niet naar de Primark kunnen…”, klinkt het op Twitter. Hoewel Patrick hoopt dat de kist nog heel lang in de schuur opgeborgen blijft – hoe lang hij nog te leven heeft is niet geheel duidelijk – vloeien er de nodige tranen. Als de deksel op de zelfgebouwde kist gaat: „Hier ben ik echt nog niet klaar voor.” Ook bijzonder is zijn houding ten opzichte van het coronavirus. Patrick knuffelt al heel lang liever nog even zijn naasten: „Als corona mij te pakken krijgt, heeft de kanker pech.”

https://twitter.com/DeniisedG/status/1479006456208928774

Sonde in de neus vs wattenstaafje

Alle zes verhalen in Over Mijn Lijk zijn uiteraard op z’n minst indrukwekkend (al zagen we gisteravond nog niet alle zes jongeren). Ga d’r maar aan staan als je op jonge leeftijd te horen krijgt dat artsen je niet meer kunnen redden. Zo zien we dit seizoen Kiki van 16, die op 14-jarige leeftijd het noodloot al te horen kreeg. Dat Kiki er met leverkanker die naar de longen is uitgezaaid, nog altijd is – op het moment van opnames in elk geval – noemt zij zelf al een klein wonder. Aangrijpend om te horen is ‘dat zij zich heel graag nog op tv terug wil zien’. Omdat de tiener niet goed kan eten, wordt zij gevoed via een maagsonde die zij elke zes weken zelf via de neus aanbrengt. Dat brengt kijkers wederom tot een vergelijking met ‘gezeur over corona’. Zoals deze:

De zes jongeren in Over Mijn Lijk seizoen 9

Behalve Kiki en Patrick zien we dit seizoen ook Jip (26), Roy (30), Francis (32) en Irene (28). Hoe leven ze met de gedachte dat ze niet lang meer te leven hebben? Welke dromen hebben ze nog? En hoe halen ze ondanks hun ziekte alles uit het leven? Dat laatste is een van de factoren waarom Over Mijn Lijk zo wordt gewaardeerd. De vaak nog aanwezige energie om nog iéts van de laatste levensfase te maken, is inspirerend voor kijkers en zet hen even met beide benen op de grond.

Zo heeft Roy een hersentumor, maar zagen we hem gisteravond trouwen met zijn grote liefde Annick. De twee hopen dat hun kinderwens, in de laatste tijd die Roy nog heeft, ze gegeven is. Het kersverse echtpaar geeft toe dat mensen ‘daar best iets van vinden’, maar de mening van anderen houdt ze niet tegen.

Meningen hebben kijkers van Over Mijn Lijk via sociale media ook, maar dan gaat het vooral om lof en liefde voor de jongeren die zich laten filmen. En voor Tim Hofman en zijn team. Een kort overzicht:

Over Mijn Lijk is op woensdagavond om 21.30 uur bij BNNVARA op NPO 1 te zien. Terugkijken? Dat kan hier.

Dit zijn de eerste acht bewoners en het huis van Big Brother 2022

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.