Erik Jonk
Erik Jonk Buitenland 6 jan 2022
Leestijd: 2 minuten

Frankrijk pakt keihard door: groen licht vaccinatiepas, vierde prik op komst

Frankrijk pakt voor Europese begrippen keihard door als het om de aanpak van corona gaat. Gisteren meldde president Macron al dat hij ongevaccineerden als strategie dwars wil zitten en zo kwaad wil maken. Zijn parlement heeft de coronapas nu goedgekeurd. Zonder de pas mag je de horeca niet meer in en ook geen lange treinreis meer maken. Ondertussen is er alweer een volgend discussiepunt: wel of geen vierde vaccinatie?

Het lagerhuis van het parlement in Frankrijk heeft vanmorgen meerdere coronamaatregelen goedgekeurd, waaronder een wet voor de genoemde vaccinatiepas. Dit is een van de laatste stappen richting het definitief aannemen van de pas, alleen de Senaat moet het nog goedkeuren. De wet verplicht een vaccinatiebewijs voor restaurant- en cafébezoek, evenementen en het openbaar vervoer over langere afstanden.

Veel verzet in Frankrijk

Het parlement heeft drie dagen gedebatteerd en ook afgelopen nacht zijn de volksvertegenwoordigers de hele nacht doorgegaan. Uiteindelijk was een ruime meerderheid van 214 parlementariërs voor, 93 waren tegen en 27 stemden niet.

Als ook het hogerhuis groen licht geeft, vervangt de vaccinatiepas vanaf 15 januari de coronapas (pass sanitaire), waar ook al veel verzet tegen bestaat. Een negatief testbewijs volstaat dan niet langer om op veel plekken binnen te komen.

De maatregel moet de vijf miljoen Fransen boven de 12 jaar die niet zijn gevaccineerd, overhalen toch een prik te halen.

Op de laatste dag van 2021 riep Macron op om ‘verenigd en welwillend’ te blijven.

Vervalste pas: vijf jaar cel en 75.000 euro boete

Ook speelt mee dat de huidige pas vaak wordt vervalst. De straffen hiervoor worden verhoogd als de wet wordt aangenomen. Een vervalste pas kan vijf jaar celstraf en een boete van 75.000 euro opleveren. Ondernemers die de pas niet controleren, staan ook fikse bekeuringen te wachten.

President Emmanuel Macron lag de afgelopen dagen onder vuur, nadat hij had gezegd dat hij ongevaccineerde mensen het leven zo moeilijk mogelijk wil maken. Zo wil hij dat Fransen zich alsnog laten inenten tegen het coronavirus. Macron zei ook dat ongevaccineerde mensen onverantwoordelijk zijn en onwaardig om Franse staatsburgers genoemd te worden. De president kreeg om zijn uitspraken veel kritiek te verduren.

Het aantal coronabesmettingen loopt de laatste weken flink op in Frankrijk. Gisteren werden er 332.000 besmettingen vastgesteld.

Frankrijk denkt na over vierde coronavaccinatie

Dat is nog niet alles. De Franse premier Jean Castex zegt dat Frankrijk onderzoekt of een vierde inenting tegen het coronavirus gegeven kan worden. Momenteel is de campagne voor een derde vaccinatie in volle gang in Frankrijk. „Als de gezondheidsautoriteiten een vierde prik goedkeuren, dan gaan we ervoor”, aldus Castex vanmorgen. Israël is vooralsnog het enige land dat een tweede booster heeft goedgekeurd voor mensen met gezondheidsrisico’s.

Castex zei ook dat hij een tegenstander is van gedwongen vaccinatie. „We hebben nu al moeite om de toegangspassen te controleren, dat wordt dan nog erger.” Het Franse Lagerhuis heeft de invoering van een vaccinatiepas dus wel goedgekeurd.

Nederland jaar in ban van vaccineren, maar overtuiging boosterprik ver te zoeken

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.