Judith Tielemans
Judith Tielemans Televisie 18 okt 2021
Leestijd: 2 minuten

John van den Heuvel vindt Mocro Maffia geen geweldsverheerlijking, maar keiharde realiteit

John van den Heuvel is het niet eens met de kritiek op de populaire serie Mocro Maffia. Nadat de Videoland-serie was genomineerd voor een Gouden Televizier-Ring, lieten veel mensen zich er op sociale media over uit. Sommigen vonden dat de serie over voornamelijk Marokkaanse drugscriminelen geweld verheerlijkt.

„Ik ben het niet eens met die kritiek”, zei Van den Heuvel in het Radio 10-programma Ekdom in de Morgen. De serie laat volgens Van den Heuvel ook de negatieve kanten zien, namelijk dat leden van de Mocromaffia vaak „uiteindelijk in de cel belanden” of „hun familie kapotmaken”. „Ik kan me niet voorstellen dat als je enig gezond verstand hebt en je naar zo’n serie zit te kijken, dat je dan denkt: ‘Daar wil ik bij horen’ of ‘wat romantisch is het binnen die club’.”

Mocro Maffia niet te vergelijken met de Godfather

Volgens de misdaadverslaggever maakt de serie het geweld kenbaar en is alles zeer realistisch gefilmd. „Het is een keiharde, hele donkere serie die wel goed weergeeft wat er op dit moment gaande is. Als je het nou over de Godfather hebt, dat vind ik wel een serie waar geweld misschien wel enigszins wordt verheerlijkt en waar wordt gesuggereerd dat er erecodes zijn en dat er broederschap is en dergelijke. Niks is minder waar in de onderwereld en dat geldt zeker ook voor een serie als Mocro Maffia, die dat goed laat zien.”

Mocro Maffia, met onder anderen Achmed Akkabi, Robert de Hoog en Nasrdin Dchar in de hoofdrol, is al drie seizoenen lang een groot succes op Videoland. De serie werd dit jaar, als eerste programma dat niet op tv wordt uitgezonden, genomineerd voor de Gouden Televizier-Ring.

Negatieve aandacht

Het is niet de eerste keer dat Mocro Maffia negatieve aandacht krijgt. Eerder werd Akkabi al aangesproken door Angela de Jong over zijn houding rondom de nominatie van Mocro Maffia. Volgens de columnist van het AD zou de acteur een arrogante houding aanmeten. De Jong noemde het een „‘Ik weet hoe geweldig ik ben, deze nominatie doet me niks’-pose”. Akkabi reageerde subtiel op de sneer. Op zijn Instagram-story plaatste de acteur een foto van de betreffende column met een rijm: „Hoe hoger ik kom, hoe minder ze me accepteren” en „geen weg meer terug, want ik ben al binnen”.

Volgens De Jong is het dan ook niet gek dat de prijs naar de documentaireserie De Kinderen van Ruinerwold is gegaan. Als Akkabi zich „ietsje minder Luizenmoeder, een beetje meer Beau van Erven Dorens had aangemeten, zou de Televizier-kijker gek op hem zijn geweest”.

Nederland juicht om winnaars van de Televizier-Ring: ‘Respect en bewondering’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.