Tessa Ham
Tessa Ham Geld & Carrière 18 okt 2021
Leestijd: 4 minuten

Kabinet compenseert stijgende energieprijzen: dit moet je weten

De energieprijzen stijgen en dat gaan we volgend jaar flink merken aan onze energierekening. De verwachting is dat een gemiddeld gezin in 2022 honderden euro’s extra moet betalen. Het kabinet komt daarom nu met maatregelen. Elk huishouden krijgt onder andere een gemiddelde compensatie van 400 euro.

Over wat voor maatregelen gaat het hier? En hoe komen we hiervoor in aanmerking?

Maatregelen tegen stijgende energieprijzen

Wil je weten waarom de gasprijzen momenteel eigenlijk zo hoog zijn? Lees dan eerst ons artikel waarin we vragen over de stijgende energieprijzen beantwoorden.

Het kabinet besloot vrijdag in een ministerraad dat er actie nodig is. Gemiddeld krijgen Nederlandse huishoudens daarom volgend jaar een compensatie van 400 euro. Dit wordt gerealiseerd door de energiebelasting te verminderen en de belastingvermindering juist hoger te maken.

Hoe gaat dit precies in z’n werk? Wat moet jij doen om voor deze compensatie in aanmerking te komen?

Het verlagen van de energiebelasting

Op elke energierekening zijn altijd de volgende drie onderdelen te vinden:

  • Energiekosten: de prijs die je betaalt voor de levering van elektriciteit en gas. Voor veel mensen zullen deze kosten vanaf 1 januari – wanneer energieleveranciers hun tarieven aanpassen – een stuk hoger worden. Mensen met een variabel contract ervaren nu al een prijsstijging.
  • Netbeheerkosten: deze kosten betaal je voor de aanleg en het onderhoud van gas- en elektriciteitsnetten.
  • Energiebelasting: de overheid heft belasting over het verbruik van elektriciteit en aardgas. Hierdoor word je energierekening dus hoger.

Het idee achter deze energiebelasting is dat een hogere energieprijs mensen stimuleert om minder energie te gebruiken. De overheid wil namelijk dat we zuiniger en efficiënter omgaan met energie.

Maar nu de gasprijzen de pan uit rijzen en de energierekening voor een gemiddeld huishouden met zo’n 900 tot 1.000 euro per jaar oploopt, grijpt het kabinet in. De energiebelasting gaat omlaag met 8,4 eurocent per kilowattuur (inclusief btw).

En de belastingvermindering?

Daarnaast gaat de belastingvermindering (belastingteruggave) juist omhoog. Hoe tegenstrijdig het misschien ook klinkt, je krijgt namelijk altijd een belastingvermindering op die energiebelasting. Dat komt omdat de Belastingdienst een deel van het energieverbruik als basisbehoefte ziet. Over dit deel hoef je geen belasting te betalen.

Hoeveel dat deel precies is, wordt elk jaar opnieuw bepaald. In 2021 was dit 558,56 euro (inclusief btw). Om Nederlandse huishoudens tegemoet te komen, wordt dit bedrag in 2022 verhoogd met 230 euro naar 788,56 euro.

Door de minder hoge energiebelasting en de hogere belastingvermindering, wordt een gemiddeld gezin volgens de overheid met ruim 400 euro gecompenseerd volgend jaar. Hoeveel dit bij jou precies zal zijn, hangt natuurlijk af van hoeveel energie je verbruikt.

Hoe kom je in aanmerking voor de compensatie?

Iedereen heeft recht op deze compensatie. Je hoeft je ook nergens aan te melden om in aanmerking te komen. De compensatie wordt automatisch geregeld op je energierekening. Jij betaalt namelijk altijd de energiebelasting (min de belastingvermindering) aan je energieleverancier, die het op zijn beurt weer afdraagt aan de Belastingdienst.

Andere maatregel van de overheid

Dat is niet de enige maatregel van het kabinet om de stijging van de energierekening te beperken. Naast de 2,7 miljard euro voor de compensatie van huishoudens, trekt het kabinet nog eens 150 miljoen euro uit om mensen te helpen met het isoleren van hun huizen. Hoe beter geïsoleerd je huis is, hoe minder energie je verbruikt en hoe minder je hoeft te betalen. Het is bovendien op de lange termijn ook nog eens goed voor het milieu.

Je kunt straks bij de gemeente steun vragen om bijvoorbeeld tochtstrips te kunnen aanbrengen. Hoe gemeenten dit aanpakken, mogen ze zelf weten. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je gemeente vouchers uitgeeft waarmee energiebesparende producten gekocht kunnen worden. Of dat ze langskomen om energieadvies te geven.

Je huis isoleren

De compensatie van 400 euro is waarschijnlijk niet genoeg om de stijgende energieprijzen te dekken. Op Milieu Centraal vind je daarom een hoop tips om energie te besparen. Vergis je niet: alle kleine beetjes helpen. Op het gebied van isolering kun je bijvoorbeeld al een verschil maken door de naden en kieren te dichten, de cv-leidingen in onverwarmde ruimten te isoleren en folie achter je radiatoren te plakken.

Wanneer je een beetje handig bent, kun je zelf bijvoorbeeld een voorzetwand plaatsen, zelf de vloer isoleren of dakisolatie aanbrengen. Dat zal nu extra geld kosten, maar helpt je volgend jaar te besparen. Je hebt er bovendien profijt van zolang je in dit huis woont. Naast de extra 150 miljoen die wordt uitgetrokken, bestaat er overigens ook een isolatiesubsidie die de verduurzaming helpt bekostigen. Als je twee of meer isolatiemaatregelen neemt, kun je ongeveer 20 procent van de kosten terugkrijgen.

5 vragen en antwoorden over de stijgende energieprijzen en wel of niet overstappen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.