Roos Ravensbergen
Roos Ravensbergen Televisie 5 okt 2021

Ernst Kuipers bij Jinek over nieuw pasje: ‘Geen bloed van een gevaccineerde’

Steeds vaker komen mensen het ziekenhuis binnen met een pasje waarop staat ‘ik wil geen bloed van een gevaccineerd persoon’. Ernst Kuipers, voorzitter van het Landelijk Netwerk Acute Zorg, zei gisteravond bij Jinek dat ziekenhuizen inmiddels al „enkele tientallen” patiënten hebben gezien met dit pasje.

Volgens Kuipers zijn het mensen met verschillende aandoeningen die aangeven geen bloed te willen ontvangen van een gevaccineerd persoon. „Het is heel wisselend, mensen die voor een operatie komen, bijvoorbeeld voor kanker, of zwangere vrouwen. Het kan van alles zijn.” Eva Jinek verduidelijkt het even: „Dat zijn mensen die mogelijk een bloedtransfusie nodig hebben en nadrukkelijk zeggen ‘Dat wil ik niet, omdat ik niet wil dat het vaccin in mijn bloed terechtkomt’.”

Ernst Kuipers bij Jinek over nieuw pasje: ‘Geen bloed van een gevaccineerde’

Wel zet Kuipers een kanttekening bij het pasje. „Er staat ‘ik wil geen bloed van een gevaccineerd persoon’. Dat betekent in de praktijk: ‘Ik wil geen bloed’. Punt.” Dat komt omdat de bloedbank, als je gaat doneren, niet registreert of iemand gevaccineerd is of niet. Om de wens van de patiënt na te komen, mag er dus helemaal geen bloed toegediend worden. Bloed van donoren wordt namelijk niet uit elkaar gehaald. Het komt allemaal bij elkaar terecht.

Daar komt ook nog eens bij kijken dat in Nederland de overgrote meerderheid als kind is gevaccineerd. Weliswaar met andere vaccins, maar „dat bloed komt er ook bij”, aldus presentatrice Eva Jinek. Martien Meiland, eveneens aanwezig in de studio, doet ook een duit in het zakje: „Dus dat hele dingetje heb je helemaal niet nodig.” ‘Dat hele dingetje’ verwijst in dit geval dus naar het pasje.

‘Geen antistoffen bij bloedtransfusie’

Ernst Kuipers is het eens met Martien Meiland: „Dat hele dingetje heb je niet nodig.” Daarnaast legt de ziekenhuisbaas nog het een en ander uit over bloedtransfusies. „Het meest voorkomende bij bloedtransfusies zijn de rode bloedcellen. Die geef je aan iemand die ernstig bloedverlies heeft, maar daar zit nauwelijks verdere vloeistof in. De rode bloedcellen worden er geconcentreerd uitgehaald, dus er zitten geen antistoffen of iets dergelijks in.”

Op sociale media lopen de meningen, zoals gebruikelijk, weer eens uiteen. Er zijn erbij die alles wat Kuipers zegt het liefst meteen in de prullenbak gooien, maar ook mensen die juist vinden dat hij helder uitlegde wat niet klopt aan het pasje. „Het is zinloos en gevaarlijk.”

Wil je de hele uitzending van Jinek terugkijken? Dat kan hier.

Grappenmakers twitteren over urenlange storing Facebook: ‘Babyboom incoming’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Ernst Kuipers bij Jinek over nieuw pasje: ‘Geen bloed van een gevaccineerde’
Sluiten