Manners.nl
Manners.nl Televisie 21 sep 2020

Arjen Lubach fileert coronatestbeleid en Hugo de Jonge

Zondag met Lubach is terug op tv. In de eerste aflevering van het twaalfde seizoen gaat het vooral over het falende coronatestbeleid. Arjen Lubach is kritisch op de beslissingen die minister Hugo de Jonge en het Outbreak Management Team (OMT) hebben genomen.

Arjen Lubach is weer terug met een nieuw seizoen Zondag met Lubach. Het satirische nieuwsprogramma gaat door waar het vijf maanden geleden was gebleven. Corona was toen het belangrijkste nieuwsonderwerp, en daar is helaas nog geen verandering ingekomen. Toen ging het vooral om de eerste aanpak. Nu richt Arjen Lubach zijn pijlen op het testbeleid en minister van Volksgezondheid, Hugo de Jonge.

Testcapaciteit

Om de maatschappij weer aan het draaien te krijgen, is testen essentieel. Meer testen en snelle uitslagen zijn nu belangrijker dan ooit. Wanneer mensen snel weten dat ze het virus niet onder de leden hebben, kunnen ze ook direct hun leven weer oppakken. Zo verklein je de risico’s en voorkom je dat mensen onnodig (lang) in quarantaine zitten. Helaas scoort Nederland op dit gebied niet al te best.

Nederland blijft achter op landen zoals Duitsland. Dat kan gebeuren zou je denken, maar uit onderzoek van Nieuwsuur is gebleken dat dit onnodig is. Hugo de Jonge had al in maart de testcapaciteit flink op kunnen schalen. Dit is ook de redactie van Zondag met Lubach niet ontgaan en dus ging frontman Arjen Lubach los op het falen van de minister.

Commerciële laboratoria

Het beleid schiet in het verkeerde keelgat bij Arjen Lubach, en dat heeft vooral te maken met de reden waarom we achterlopen. De Jonge heeft besloten om kleinere ziekenhuislaboratoria te beschermen tegen concurrentie van grote commerciële labs. Een nobel streven, maar de consequenties zijn enorm. Als wij, net als Duitsland, in zee waren gegaan met grote commerciële laboratoria, hadden we er nu mogelijk veel beter voorgestaan.

Dit is natuurlijk al meer dan genoeg reden voor Lubach om het hele testbeleid te fileren, maar er is meer. Zoals je in onderstaande aflevering van Zondag met Lubach kan zien, is ook het OMT verantwoordelijk voor dit ‘falen’. De vrouw die de commerciële laboratoria buiten de deur heeft gehouden om zo de kleinere en langzamere labs te beschermen, is zelf vertegenwoordiger van diezelfde kleine laboratoriums.

Volgens de presentator zit Nederland door slecht beleid en belangenverstrengeling nu dus nog steeds met te weinig tests en moet de bevolking lang wachten op uitslagen. Het is dus maar goed dat Lubach weer terug is om journalistiek werk van anderen op begrijpelijke wijze en met een knipoog aan het grote publiek te tonen. Dat is in deze eerste aflevering van seizoen twaalf weer uitstekend gelukt.

Lees ook: Einde kijkcijferkanon in zicht: Arjen Lubach wil op hoogtepunt stoppen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Arjen Lubach fileert coronatestbeleid en Hugo de Jonge
Sluiten