Anne Kersten
Anne Kersten Binnenland 21 sep 2020

Grote drukte bij afspraaknummer coronatest, politie wil ook voorrang

Niet alleen mensen die in het onderwijs en de zorg werken, maar ook politieagenten zouden voorrang moeten krijgen bij het afnemen van coronatesten. „Thuiswerken is geen optie.”

Dat zegt Mireille Beentjes van de landelijke korpsleiding op Radio 1. Beentjes is bang dat als de politie niet ook voorrang krijgt, het moeilijk wordt om alle diensten ingevuld te krijgen. „We hebben moeite met het vullen van roosters, thuiswerken is geen optie voor deze mensen. Agenten doen hun werk op straat, iedere dag dat ze thuis wachten op een test of uitslag, dat is een dag te veel. Linksom of rechtsom, als het maar sneller gaat dan nu”, zegt Beentjes.

Voorrang

Ook Jan Struijs, voorzitter van de Nederlandse Politie Bond (NPB) vindt dat agenten in aanmerking moeten kunnen komen voor de voorrangslijn van de GGD. „We hebben dagelijks aanhoudingen, 112 moet doorgaan, we hebben heel veel contact. Er is schaarste aan personeel en veel onzekerheid onder onze mensen omdat ze een contactberoep hebben en een privéleven.”

Grote drukte

Vanaf vandaag krijgen mensen die in het onderwijs en in de zorg werken voorrang bij coronatests. Vanmorgen was er grote drukte bij het aparte telefoonnummer: binnen 25 minuten hadden 1400 mensen gebeld voor een afspraak. „We vermoeden dat het deze ochtend nog wel even druk is. Je kunt aannemen dat er ook mensen bij zitten die al langer klachten hadden en nu bellen”, laat een woordvoerder weten.

De organisatie GGD GHOR Nederland waarschuwde dat het langer kan duren voor mensen iemand aan de lijn krijgen en zegt dat mensen het anders een halfuur later nogmaals moeten proberen. „Het helpt ook wanneer je – voordat je belt – de juiste documenten en gegevens hebt.”

Het speciale telefoonnummer is zeven dagen per week tussen 7.30 en 20.00 uur bereikbaar. Er wordt vooral in de ochtend getest, zodat mensen in de avond meteen de uitslag hebben.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste leestips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Grote drukte bij afspraaknummer coronatest, politie wil ook voorrang
Sluiten