Erik Jonk
Erik Jonk Televisie 20 sep 2020
Leestijd: 7 minuten

All Stars het voetbalveld weer op: ‘Alles wat je verwacht, loopt anders’

Tien weken lang zal NPO 3 vanaf vanavond bol staan van de typische – en botte – voetbalgrappen (en meer). All Stars is terug!

All Stars & Zonen, heet het nu. Metro sprak erover met de oude en de nieuwe garde: Danny de Munk en Alex Hendrickx.

Velen zullen vanavond handenwrijvend klaarzitten voor een nieuwe serie All Stars. Het wel maar vooral wee van een stel nogal talentloze voetballers van Swift Boys stamt alweer uit 1997, toen een inmiddels talloze malen herhaalde film uitkam – die in z’n bioscooptijd bijna 300.000 kijkers trok. Een hele generatie weet het vast nog: de witte broekjes en lichtblauwe shirts met reclame van Harry’s Tuincentrum (een kledingstuk waar veel Nederlanders daadwerkelijk in gingen lopen). De eeuwige schoppende rivaal Poldervogels, met voetballers die vooral niets van homo’s moesten hebben. En met de toen 22-jarige Katja Schuurman achter de bar.

Een foto van de jonge en oude garde van All Stars
De oude garde van All Stars, samen met de nieuwe ‘sterren’. Foto: Dinand van der Wal

Drie tv-seizoenen All Stars

In 2011 was er nog een vervolg, Old Stars geheten, tussen 1999 en 2001 drie tv-seizoenen en in 2018 een musical. De oude garde is nu grotendeels terug, te weten Thomas Acda, Daniël Boissevain, Raymi Sambo, Danny de Munk, Peter Paul Muller, Kasper van Kooten, Isa Hoes en Daphne Deckers. Mannen van 50 zijn de voetballers in het vervolg op die eerste film uit ’97, toen zij hun 500e wedstrijd speelden. Ze zijn nu echter barmannen, penningmeester en mopperende vaders langs de zijlijn. De voetballers van 2020 zijn hun zonen, schoonzonen en dochters, waaronder het Rundfunk-duo Tom van Kalmthout en Yannick van de Velde, Joes Brauers en Alex Hendrickx. Katja Schuurman is er als barvrouw niet meer bij, Soundos el Ahmadi als voetbalmoeder wel.

All Stars = voetbalhumor

Dat wordt dus weer tien zondagavonden lang lompe humor. Voetbalhumor dus mensen, humor om te lachen… Het is maar gezegd voordat mensen met kartonnetjes en teksten als #AllStars #MinderStars naar het Malieveld vertrekken en Harry’s Tuincentrum gaan bellen dat hij moet stoppen met die shirtreclame. Regisseur Jean van de Velde is er net als in de jaren negentig weer bij en heeft al aangegeven er op het gebied van humor het liefst met gestrekt been in te gaan. „Liever dat dan een kwartier voor de bocht op de rem trappen.” Maar goed, we gaan het zien: De Luizenmoeder werd met harde (schoolplein)grappen ook door het gros van de Nederlanders omarmd. En hoe.

danny de munk, seksueel grensoverschrijdend gedrag, Yvonne coldeweijer
Danny de Munk. Foto: Dinand van der Wal

Danny de Munk was er met alle liefde weer bij, daar op dat amateurveld van DRC Durgerdam onder de rook van Amsterdam. Ook dat is hetzelfde gebleven. „Al ligt er nu kunstgras. We speelden natuurlijk een potje voor de lol tegen die jonge gasten. Laten we het erop houden dat wij ze niet konden bijbenen”, geeft hij aan Metro toe.

Bram uit de kast

Over de verhaallijnen van deze All Stars is amper iets losgelaten. Iets met dat de club moet worden gered, maar wat maakt het ook uit. De Munk was in ’97 aanvoerder Bram, die nog uit de kast moest komen. In de nieuwe reeks heeft hij een relatie met Paul (Raymi Sambo) en een geadopteerde zoon Samuel, die uiteraard in Swift Boys voetbalt. Voor velen is De Munk dé Bram en zou je haast vergeten dat hij er in de tv-seizoenen niet bij was (toen was het eerst Roeland Fernhout en later Dirk Zeelenberg).

Hij was er niet vanuit gegaan dat het nog doorging. „Door corona. Net als mijn optredens – ik had lekker wat staan – alles viel weg. Drie weken voor het draaien mocht het opeens weer en ging All Stars & Zonen toch door. Ik had wel wat overgewicht van een kilootje of acht en een dikke kop, haha.” Een collega-acteur uit een andere serie, Thom Hoffman, hoort het De Munk op de BNNVARA-persdag zeggen. „Altijd zeggen dat het voor je rol is, Danny.” De Munk weer: „Maar het draaien was fijn. Ik vond dat corona vooral een mentaal ding, geldzorgen heb ik niet. De schrijnende verhalen van ondernemers die naar de kloten gingen, vond ik heel erg. En zelf kan ik gewoon niet stil zitten, op een gegeven moment had ik het wel gehad.”

Acda leeft in All Stars weer

De Munk werd door Jean van de Velde gebeld of hij weer wilde meedoen. „Ik moest eigenlijk lachen, maar zei wel dat ik het erg leuk vond. Het kwam eigenlijk uit de hemel vallen. Jean vertelde er meer over en dat het met een jonge generatie erbij zou zijn, toen was ik wel om. Waarom ik wel en niet Roeland of Dirk, durf ik niet zo te zeggen. Maar Jean heeft gezegd dat hij de film uit 1997 als uitgangspunt neemt. Daarom kon ook Thomas Acda als keeper en Harry van het tuincentrum weer meedoen.” (Harry overleed in de tv-serie, red.)

„Links, rechts, onder boven, verdriet, vreugde, allemaal herkenbare dingen… het gaat weer alle kanten op”, wil de zanger eigenlijk alleen maar kwijt. „Laat ik het zo zeggen: als je iets verwacht hoe het gaan lopen, loopt het weer allemaal anders. De jonge garde is heel goed gevonden.”

Een foto van Alex Hendrickx
Alex Hendrickx. Foto: Dinand van der Wal

Een van die jongeren is Alex Hendrickx (Petticoat, Dertigers, Ik Weet Wie Je Bent én de musical All Stars). Opmerkelijk detail: Danny de Munk heeft geen idee dat Alex Bram in de musical was. „Echt waar? Dat heeft hij helemaal niet gezegd.”

Voetballen in de keuken

In die rol op de planken liet Hendrickx zien over flinke staaltjes voetbaltrucs te beschikken. Is hij zo’n goede voetballer? „Welnee! Ik zal je zeggen dat toen ik wist dat ik de musical All Stars ging doen, zo’n jaar van tevoren, ik een bal heb gekocht. Die heb ik in de keuken gelegd en elke keer als ik ging koken, ben ik er mee gaan voetballen. Ik werd steeds iets beter en op het toneel legde ik de bal elke avond in m’n nek. Na de musical is het wel een beetje een hobby geworden, ik schop nu wat vaker tegen een bal. Met vrienden op een veldje. Maar ja, in de serie All Stars mag je natuurlijk helemaal niet goed kunnen voetballen.”

Hendrickx is Ricky, de zoon van Peter Paul Muller en Isa Hoes. „Geen idee of ik al iets mag zeggen over Ricky eigenlijk, haha. Mijn personage is een gay die iets gaat overwinnen en een grote stap gaat zetten in de liefde. Laat ik het daar op houden.”

Een foto van het jonge voetbalteam van All Stars
Het jonge voetbalteam van All Stars. Foto: Dinand van der Wal

De acteur is 27 en te jong om de film ‘toen’ te hebben gezien. „Later wel natuurlijk, net als de serie. Ik bekeek het zelfs nog toen we deze reeks aan het draaien waren. Ook om de sfeer van toen te proeven.” Dat All Stars een fenomeen is, merkte Hendrickx snel. „Als ik tegen mijn ooms vertel dat ik erin speel, dan vinden ze het gaaf. Sowieso is dit voor iedereen geschikt. All Stars speelt zich dan wel af bij een voetbalclub, maar het gaat over veel meer dan voetbal. Over jongens en meiden met problemen en och, het is zo grappig.”

De hit van All Stars

Handen wrijven dus, ook voor wat scènes ‘van toen’. Beelden uit de film van 1997 komen namelijk in de serie van de komende weken voorbij. Legendarisch (of cult) werd de hit van Antonie Kamerling – hij speelde de wat excentrieke Hero – die de film voortbracht, Toen Ik Je Zag. Speelt Hero op een of andere manier een rol? Danny de Munk houdt het over de op 6 oktober tien jaar geleden overleden Kamerling op: „Antonie komt voorbij.”

All Stars & Zonen is vanaf vanavond tien zondagen bij BNNVARA te zien, 21.50 uur op NPO 3.

Lees ook: Jelka van Houten over Niks Te Melden, een hilarische serie over eh… niks

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.