Pas op: de killer robots komen eraan!
Likeability of 5

Pas op: de killer robots komen eraan!

Foto: Colourbox

Foto van 'Anke Horstman'

Anke Horstman

5 DEC 2017

We hebben het eerder gezien: sommige films hebben een griezelig voorspellend vermogen. Denk aan Back to the Future (1989). Die film voorspelde dat we in 2015 vingerafdrukscanners zouden gebruiken en zie… het kwam uit. Hetzelfde geldt voor videobrillen en Augmented Reality. En wie had ooit gedacht dat Donald Trump president zou worden, zoals de Simpsons ooit schetsten? Toeval of niet… voorspelt de film I, Robot nu ook onze toekomst?

I, Robot

De in 2004 uitgebrachte film I, Robot laat de wereld zien zoals hij er in 2035 uit ziet. Robots maken ons leven makkelijker en helpen bijvoorbeeld in het huishouden. Plotseling escaleert de situatie, doordat de supervisor van alle computers de mens als vijand begint te zien. Robots worden gewelddadig en het lot van de mensheid ziet er niet meer zo rooskleurig uit.

Goed… natuurlijk komen niet alle films uit. Dat is maar goed ook. Punt is alleen dat we al veel dichter bij het scenario uit I, Robot zitten, dan je misschien zou verwachten. Ruim honderd robotexperts hebben de Verenigde Naties onlangs gewaarschuwd voor de opkomst van killer robots. Een van die experts was Elon Musk. Je weet wel, die succesvolle man achter Tesla en de Hyperloop bijvoorbeeld.

Situatie nu

De voorlopers van killer robots worden momenteel al ingezet door bijvoorbeeld het Amerikaanse leger. Killer robots bestaan nog niet daadwerkelijk, maar gezien de snelle ontwikkelingen op dit vlak, zou het niet lang meer moeten duren voor deze ingezet kunnen worden. Killer robots zijn zelf in staat om een doelwit te selecteren en het aan te vallen. Zonder tussenkomst van een mens dus. De robot denkt en bepaalt dankzij het gebruik van kunstmatige intelligentie.

Zorgen

Dat deskundigen zich zorgen maken, is niet voor niets. Wat voor wapenwedloop zou zich kunnen ontketenen als elk land zich zou voorzien van vele killer robots? Ze zouden niet kunnen onderscheiden wie wel of niet een doelwit is. En wat als het doelwit een witte vlag zwaait? Weet de killer robot dat dit een teken van overgave is?

Alles valt of staat bij het goed en ethisch programmeren van robots. Maar zelfs dan valt er veel tussen de regels door te lezen. Want wat in het ene land heel normaal is, wordt in een ander land als ‘not done’ beschouwd. En wat als de kunstmatige intelligentie er voor zorgt dat de gedachtegang van de robot verandert? Dan denk je hem in eerste instantie met een gerust hart te kunnen plaatsen, blijkt hij je later te willen vermoorden door voortschrijdend inzicht…

Humanoïd Sophia

Sophia is ook een robot die gebruikmaakt van kunstmatige intelligentie, maar ze is niet ontworpen als killer robot. Omdat ze ook in de vorm van een menselijk lichaam is gebouwd, wordt ze geschaard onder de noemer humanoïd.

Sophia is ’s werelds eerste robot die een staatsburgerschap van een land kreeg uitgereikt. Saillant detail: ze mag zich dus officieel inwoner van Saudi Arabië noemen. Ze hoeft echter geen hoofddoek te dragen, zoals alle vrouwen in dat land. Ik heb me zelfs laten vertellen dat zij zich zonder mannelijk gezelschap in het openbaar begeven, waar de vrouwen in Saudi Arabië dan weer geen recht op hebben. Goed, waarom zeg ik dit? Sophia lijkt meer rechten te hebben dan de gemiddelde vrouw in Saudi Arabië. Ook al zei ze ooit de mensheid te willen vernietigen…

Volgende week deel 2 over dit onderwerp en over Sophia de humanoïd.

Over TechGirl.nl

Techgirl.nl is dé technologiewebsite voor vrouwen, gemaakt door Anke Horstman. TechGirl ontstond in 2012 als tegenreactie op de vele tech-websites die vooral op mannen zijn gericht, en is het bewijs dat een tech-website voor vrouwen echt niet hoeft te betekenen dat elke smartphone roze moet zijn, maar dat er zeker aandacht is voor style. Hier vind je alles over technologie, media en lifestyle. #techgirl: het nieuwe #fitgirl


love
user_bb7eca804598a35db9118cc282c6ffd6cf1c3eb7_avatar

Log in om een reactie te plaatsen

Views

300+

Franse scholen verbannen mobieltjes compleet

Met zijn allen op de smartphone in de pauze kan in Frankrijk straks niet meer/Colourbox

Foto van 'Kasper Hermans'

Kasper Hermans

1 UUR

Op Franse scholen zijn de mobiele telefoons al verbannen uit de klaslokalen, maar vanaf het komende schooljaar worden de maatregelen verder opgeschroefd, zo laat de onderwijsminister van Frankrijk weten.

In een gesprek met The Local vertelt Jean-Michel Blanquer over het plan om de smartphones en andere toestellen ook tijdens de tussenuren en de pauzes niet meer in en om het schoolgebouw te willen zien.

Nep-iPhoneoplader kopen? Dat kan erg gevaarlijk zijn

Nep-iPhoneoplader kopen? Dat kan erg gevaarlijk zijn

Pas goed op waar je je iPhone mee oplaadt. Je loopt veel risico op een elektrische schok als je een namaakoplader gebruikt. / Colourbox

Foto van 'Imre Himmelbauer'

Imre Himmelbauer

VANDAAG, 12:33

Apple-opladers zijn relatief duur. Niet alleen de kabel kost je minstens 25 euro, ook voor de adapter ben je minstens 25 euro kwijt. Daarom kiezen veel mensen ervoor om een adapter van een andere uitgever te kopen. Dat kan echter behoorlijk gevaarlijk zijn.

Dat blijkt uit een gezamenlijk onderzoek van Apple en het Britse Electrical Safety First. Zij onderzochten de veiligheid van namaakopladers voor Apple-producten, zoals iPhones en iPads.

Reis plannen? Routeplanner 9292 kampt met problemen

Reis plannen? Routeplanner 9292 kampt met problemen

De dienstregeling is aangepast wegens het winterse weer Foto: ANP

Foto van 'Metro'

Metro

VANDAAG, 09:28

Misschien merkte je zondagavond al dat routeplanner 9292 het moeilijk had, maandagochtend liggen de app en de site helemaal op hun gat.

Veel mensen hebben last van de storing, getuige het aantal meldingen op allestoringen.nl. Als je je reis via de app probeert te plannen, blijft deze maar laden. Ga je naar de site, dan krijg je direct een foutmelding te zien. Ze zijn bij 9292 zelf ook op de hoogte van de storing en doen er alles aan om het zo snel mogelijk op te lossen.

Wondermiddel grafeen laadt mobiel in 12 minuten op

12 minuten geduld. Meer is er straks niet nodig. / Colourbox

Foto van 'Kasper Hermans'

Kasper Hermans

9 DEC 2017

​Je telefoon opladen duurt soms wel erg lang, maar bij Samsung zijn ze nu bezig om een wel heel snel vollopende batterij te ontwikkelen. Dat meldt de electronicagigant. Slechts twaalf minuten zouden er nodig zijn om je mobiel op honderd procent te krijgen.

Nieuw materiaal

Dit zijn de meest gedownloade apps van 2017

Een fotobewerkingsapp gaat er dit jaar vandoor met de prijs van 'App van het jaar voor de iPad'. / SHTTEFAN, Unsplash

Foto van 'Daisy Heyer'

Daisy Heyer

7 DEC 2017

Met het einde van het jaar in zicht komen ook de lijstjes steeds meer aan bod. Donderdag werd dan ook bekend welke apps er via Apple het meest gedownload zijn dit jaar. En daar staat nog best een verrassende app op de eerste plaats...

De eerste plaats is wereldwijd namelijk weggelegd voor Bitmoji, een app waarmee je speciaal voor Snapchat een figuurtje kan maken die op jou (of op totaal iemand anders) lijkt, en die je kunt meezenden in je snaps. Het is de meest gedownloade gratis app van 2017, gevolgd door Snapchat.

Binnenkort ziet je baas alles wat jij ziet

Straks kan alles wat je ziet gevolgd worden/ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

Kasper Hermans

7 DEC 2017

Dat werkgevers op computers van het kantoor je zoekgeschiedenis kunnen monitoren, zal niemand onbekend in de oren klinken. Het lijkt echter niet lang te duren voor ze daar een stap verder in gaan. Sterker nog, sommige bedrijven werken al met de zogenaamde eye-tracking glasses.

De technologie die bij eye-tracking komt kijken bestaat al jaren. Tot dusver wordt deze vooral gebruikt in laboratoria bij bijvoorbeeld psychologische studies en marketinganalyses.

Websites zorginstellingen en scholen amper beveiligd

Heeft jouw school wel zijn zaakjes op orde? /ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

Kasper Hermans

6 DEC 2017

Het overgrote deel van de scholen en zorginstellingen beveiligt haar websites nauwelijks, zo blijkt uit een onderzoek van Open State. In de zorg is slechts 39 procent van de websites voorzien van een HTTPS-verbinding en bij de scholen ligt dat percentage nog lager: op 32 procent.

Patiëntgegevens