Showbizz

Vajèn: kansen gepakt, twee dierbaren verloren

Vajèn: kansen gepakt, twee dierbaren verloren

Foto: Levin den Boer / ANP

Foto van 'Erik Jonk'

12 DEC 2019

De mooiste rollen mogen spelen en ondertussen twee grote liefdes verliezen, oma Joke en oma Gerrie. Het jaar van Vajèn van den Bosch.

Eindejaarsinterviews: voor wie was 2019 een bijzonder jaar? In een reeks lees je over bekende en iets minder bekende Nederlanders die dit jaar niet snel zullen vergeten. Metro-verslaggevers moeten op z'n minst iéts met hun te interviewen persoon hebben en leggen dat ook uit. In aflevering 2, Erik Jonk over Vajèn van den Bosch.

Vajèn: kansen gepakt, twee dierbaren verloren

Erik Jonk en Vajèn van den Bosch.

Ontmoeting op IJsland

Erik Jonk: Vajèn van den Bosch leerde ik kennen als brugpieper van 13, tijdens een persreis op IJsland. ‘Wat een onwaarschijnlijk talent’, schreef ik na de eerste première (Droomvlucht) die ik van haar zag. Ik verwachtte alles van Vajèn en was benieuwd hoe het haar zou vergaan. Maar ja, wat zou er van haar worden? In de jaren die volgden waren we ook in Londen, zelfs in Jordanië. En veel van wat Vajèn – altijd met hard werken - aanpakte, veranderde in goud. Een actrice succes wensen is als journalist ongebruikelijk, maar door ons contact doe ik dat soms wel. Boeien. Vajèn is namelijk niet alleen de actrice en zangeres meer, maar in acht jaar tijd ook een prachtig mens geworden. Een mens dat ook kan kampen met tegenslagen, zoals in dit jaar 2019.

Vajèn: kansen gepakt, twee dierbaren verloren

Dan ben je 21 jaar en heb je – een kleine (!) greep – On Your Feet, Grease, The Sound of Music, Shrek en Droomvlucht (musicals), op tv The Voice Kids (tweede plaats), SpangaS en Nieuwe Tijden en in de bioscoop Hartbeat en First Kiss op je cv staan. Dit jaar pakte de Vajèn van den Bosch uit het Brabantse Oijen drie kansen met beide handen aan. Ze speelde de hoofdrol in de allereerste Cirque du Soleil-musical Paramour en werkte daarmee voor het eerst in het buitenland. Vajèn is momenteel te zien in haar eerste echt komische rol in de musical Kinky Boots. En, last but not least, ze kocht haar eerste huis op IJburg in Amsterdam. Tot zover een topjaar 2019 dus, maar de goedlachse actrice en zangeres verging dat lachen ook. Binnen korte tijd verloor zij beide oma’s. Wie de hechte familie Van den Bosch kent, weet dat dat een dreun was en nu een groot gemis.

Vajèn: kansen gepakt, twee dierbaren verloren

Vajèn op Instagram (@vajenvandenbosch, 188.000 volgers): ZO blij!!!! Huis gekocht!!! #amsterdam #newhome

Een blij hoofd

In stadscafé van Mechelen in de hoofdstad is de lach terug. „Mijn huis is casco. Er gebeurt nu van alles, maar ik heb er zin in!” Als ze de vriendelijke koffiedame van het café geantwoord heeft dat haar lange warme trui van de Zara afkomstig is, krijgt Vajèn een foto te zien uit 2011. Haar eerste persreis en start van haar carrière in verband met de Efteling-musical Droomvlucht. Op IJsland ontmoetten zij en de Metro-verslaggever elkaar voor het eerst. „Jeeeeeetje, haha. Wel een blij hoofd hoor. Ik weet zelfs nog dat we in een bus zaten te kletsen.” De verslaggever van toen herinnert zich vooral een meisje dat alleen met ‘ja’ en ‘nee’ antwoordde, in plaats van een kletsgesprek. Vajèn: „Echt?? Wat grappig.” Ze kijkt nog eens naar zichzelf: „Het lijkt en is zó lang geleden, maar dit was zoiets bijzonders. Droomvlucht, The Voice Kids… het gebeurde opeens allemaal en daarom staat het me goed bij. Dit meisje wist wel wat ze wilde. Ik vind mezelf niet echt veranderd trouwens.”

Vajèn: kansen gepakt, twee dierbaren verloren

Vajèn in 2011 op Metronieuws.nl.

Lieve oma kwam nog kijken

Bij het meisje van toen lukte acht jaar lang veel, heel veel. En nu, in 2019, was er opeens de tegenslag.  Vajèn wil graag iets over haar beide oma’s die haar ontvielen vertellen, omdat ze haar zo dierbaar waren. „Het gebeurde allemaal in de tijd dat ik in Duitsland zat. Oma Joke was al langere tijd dementerend, terwijl zij een echt madammetje was. Bij haar voelden we het wel aan komen. Maar oma Gerrie heeft twee weken voor haar overlijden Paramour nog gezien. Ze had last van haar rug, maar de lieverd kwam met mama toch helemaal naar Duitsland. Ze bleek echt heel veel pijn te hebben, maar het was een bikkel van een vrouw. Een paar dagen later bleek dat ze longkanker had en stierf heel snel. Mijn eerste omaatje was net geen 90 jaar, oma Gerrie werd 82.”

Een show voor oma

Vajèn is een familiemens. „Ik vond het door ons hechte gezin toen moeilijk om in Hamburg te zitten. Pap en mam hebben altijd alles voor me gedaan en hebben me als kind overal naartoe gereden. Ik wilde er nu voor hen zijn. Bij oma Joke zat ik in de repetitieperiode. Ik was in paniek en wilde naar huis. De producent zei ‘ga maar’. Dat was superlief, maar je kunt niet de auto pakken en binnen een uurtje bij de familie zijn. Dan zit je daar alleen, te wachten tot je de volgende dag kunt vliegen. Heel lastig. Bij oma Gerrie speelde de voorstelling al. Ik kreeg een telefoontje van mama en zij zei ‘ga maar even zitten’. Toen wist ik het al. Op dat moment wilde ik wel in de auto springen, maar mijn moeder zei ‘Vajèn, dat heeft geen zin. Blijf maar daar. Doe nog een show en kom dan rustig deze kant op’.” Het optreden ging okay. „Het moest van diep komen, maar mijn lieve collega’s hadden gezegd dat deze show voor oma was. Dat gaf kracht en ik dacht ‘ik ga het gewoon doen’. Oma zou het fijn hebben gevonden en het was ook een soort van afleiding. Gewoon iets aangaan kan je helpen.” Ze denkt even na. „Ik heb nu nog één opa. Tja, het was bizar om twee oma’s te verliezen binnen vier maanden en dan precies de vier maanden dat ik in Hamburg woonde en werkte.”

Vajèn: kansen gepakt, twee dierbaren verloren

De première van Paramour in Hamburg.

‘Gewoon iets aanpakken’ heeft haar sinds IJsland in 2011 dus veel gebracht. Want als Vajèn iets aanpakt, dan doet zij dat voor 100 procent en als het nodig is iets meer. „Maar ik ben vooral blij dat ik het allemaal heb mógen doen. Het meisje van de foto dacht in de verste verte niet aan dat zij ooit in Duitsland op het podium zou staan. Twee jaar geleden ook nog niet trouwens, haha. Maar dit meisje wilde simpelweg zingen, acteren en in het theater zijn. Ik ben blij met wat ik allemaal meemaak en realiseer me altijd dat het zomaar afgelopen kan zijn. Dat vind ik ook moeilijk, eerlijk gezegd.”

Fan van Cirque du Soleil

In het jaar van haar eerste koophuis, was een tijdelijke verhuizing naar Hamburg een grote stap. Vajèn: „Ik ben een groot fan van Cirque du Soleil, dus ik wilde maar wat graag. Ik mocht in Paramour zoveel verschillende dingen doen, dat paste me helemaal. Toen het telefoontje kwam dat ik de rol had, was ik blij en kwamen ook de zenuwen. Zelfs angst. Het ging toch om zeven maanden buitenland. Kan ik het wel in zo’n cast van 53 mensen? Durf ik het wel? Mis ik mijn familie en vrienden? Hoe gaat het met mijn Duits, de taal die ik niet beheerste? Ik vroeg het me allemaal af. Er kwamen gelukkig veel lieve mensen langs, maar eenmaal alleen op de bank zat ik heus wel eens zielig te zijn hoor. Het kwam goed en waar ik nooit aan gedacht had: ik was overdag vrij. In Nederland spreek ik dan een film in of doe ik nog ander werk. Ik had tijd om na te denken! Het uit mijn omgeving gehaald worden, maakte me uiteindelijk sterker. En dat naast de ervaringen uit de show. Ik zong, ik danste, ik moest zelfs over het podium vliegen, geweldig.”

Vajèn: kansen gepakt, twee dierbaren verloren

#Repost @kinkybootsnl. Nog 4 weken voor de grote presentatie en start kaartverkoop van dé feelgood Broadwayhit!

Wat ben ik aan het doen?

Onzeker zijn over de dingen die gaan komen, is voor Vajèn niets vreemds. Ze heeft het nu eenmaal, maar laat zich niet weerhouden. „Ik herken de momenten. Dan spookt er steeds ‘dit is slecht, wat ben ik aan het doen?’ door mijn hoofd, maar dat verdwijnt langzaam. Het is voor mij niet meer iets raars.” Na de geweldige Duitse periode en de zware tijden door beide oma’s, gebeurde het Vajèn weer richting de feelgood-musical Kinky Boots. Ze speelt daarin een fabrieksmeisje en haar personage valt of staat met humor en timing, iets wat we van het ‘ervaren talent’ niet eerder hadden gezien. „Daar kwam de vraag weer: kan ik dit eigenlijk wel? Goh wat vond ik het spannend. Nu zijn de reacties positief, maar ik geniet er zelf het meeste van. Wat een heerlijke rol om te spelen, te zingen en te dansen. De zalen zijn bovendien goed gevuld, dat is fijn. Door de rol was ik niet eerder zo benieuwd naar de reacties van het publiek.” Tijdens de Kinky Boots-première wist ze het snel. Haar komische solonummer waarin Vajèn helemaal losgaat, leverde haar een klaterend open doekje op (applaus middenin een voorstelling).

Vajèn: kansen gepakt, twee dierbaren verloren

Vajèn met zusje Venna bij de première van Lazarus.

Zo aan het einde van het jaar is het niet alleen Vajèn meer die in de belangstelling staat. Er is een ‘Van den Boschje’ bijgekomen. Zusje Venna (18) is dit jaar te zien in De Slet van 6VWO, een internetserie van AVROTROS. Nu geniet ze net als haar grote zus echter ook van live-applaus, omdat ze regelmatig de bühne betreedt in de David Bowie-musical Lazarus. De verdeelde aandacht had gemakkelijk kunnen leiden tot zussen-jaloezie (‘het draaide toch om mij???’). Maar nee, dat past bepaald niet bij Vajèn en Venna.

Trots op Venna

„We gaan het nooit zo voelen ook. Venna en ik zijn totaal andere personen. Ze is daardoor niet echt mijn zus, maar veel meer mijn allerbeste vriendin. Ven volgt een opleiding tot filmacteur en is daardoor regelmatig bij mij in Amsterdam. Ik ben zo trots op haar dat ze in Lazarus staat. De dag dat ze het nieuws te horen kreeg, zouden we samen op verjaardag gaan naar opa in Brabant. Ik belde haar om te vragen waar ze was en toen zei ze ‘ik ben het’. Ik snapte er niks van. Wat ben je dan? ‘Ik ben het geworden’, zei Venna toen heel zacht. Toen het kwartje viel heb ik zo hard gejankt van blijheid voor haar. Ik weet hoe graag ze dit wil doen. Ze covert vier rollen, wat knap. Daar heb ik respect voor en deze ervaring kan ze mooi in haar zak steken.”

„Wat een jaar”, sluit Vajèn af. „Maar zo’n jaar vliegt ook zomaar weer voorbij hè? Het is een jaar van rare contrasten geworden door oma Gerrie en oma Joke. Applaus ontvangen en de volgende dag afscheid moeten nemen, ja dat was heel gek.”


Volop complimenten tijdens laatste aflevering DWDD

Volop complimenten tijdens laatste aflevering DWDD

In een haast lege studio besprak host Matthijs van Nieuwkerk met Marc-Marie Huijbregts de voorbije seizoenen. | Foto: ANP

Foto van 'Kasper Hermans'

GISTEREN

Na vijftien jaar heeft De Wereld Draait Door zijn laatste uitzending erop zitten. In een haast lege studio besprak host Matthijs van Nieuwkerk met Marc-Marie Huijbregts de voorbije seizoenen.

Er kwamen tal van fragmenten voorbij, waarbij Van Nieuwkerk niet moeilijkere momenten uit de weg ging. Zo kwam er onder andere een fragment met Andre Agassi voorbij, waar de presentator zich wat minder makkelijk bij voelde, omdat hij met zijn Engels niet helemaal uitkwam. Ook de kritiek van Queens of the Stoneage-frontman Josh Homme op de beperkte speeltijd die ze kregen, kwam voorbij.

Ilse en Henny


Boer Geert Jan shockeert tv-kijkend Nederland

Boer Geert Jan shockeert tv-kijkend Nederland

Boer Geert Jan shockeert tv-kijkend Nederland | Foto: Boer zoekt Vrouw.

Foto van 'Nina Juffermans'

23 MRT 2020

Boer zoekt Vrouw is normaal een programma zonder heftige uitspattingen en gekkigheid, maar daar heeft boer Geert Jan zondagavond eigenhandig verandering in gebracht.

Ruim 3,5 miljoen kijkers zaten zondagavond weer aan de buis gekluisterd om te zien hoe het de datende boeren vergaat. Inmiddels is het programma in de logeerweek beland, wat inhoudt dat elke boer drie potentiële liefdeskandidaten in huis te logeren heeft. Lekker samen een prakkie eten, een beetje televisie kijken, ongemakkelijk voor je uit staren en de koeien melken. Veel romantiek en wilde uitspattingen zal je in de boerderijen niet snel zien.

Konijnenpak


Dit zijn de eerste beelden van Ex on the Beach

Camera videoDit zijn de eerste beelden van Ex on the Beach

De acht vrijgezellen van Ex on the Beach. | Foto: MTV

Foto van 'Erik Jonk'

23 MRT 2020

De deelnemers werden vorige week door Metro voorgesteld, nu zijn de eerste beelden van Ex on the Beach: Double Dutch vrijgegeven.

Je hebt deze dagen vast veel andere dingen aan het hoofd, maar fans van het MTV-programma Ex on the Beach zijn er genoeg. Dan is het toch iets om naar uit te kijken tijdens deze veel-thuis-zit-periode: seizoen 6.

Ex-lovers spoelen aan


Davina Michelle brengt 17 Miljoen Mensen met Snelle uit

Davina Michelle brengt 17 Miljoen Mensen met Snelle uit

Davina Michelle doet vier concerten voor een leeg Ahoy | Foto: ANP

Foto van 'Metro en ANP'

23 MRT 2020

Het zijn gekke tijden waarin het niet altijd makkelijk is voor veel mensen. Gelukkig komen er ook een hoop mooie initiatieven naar boven. Bijvoorbeeld de concertreeks van Davina Michelle in een leeg Ahoy.

Natuurlijk staat ze daar zonder publiek, maar met andere artiesten. Eén van die artiesten is Snelle, met wie ze het nummer 17 Miljoen Mensen zong. Het nummer is een cover van 15 Miljoen Mensen van Fluitsma & Van Tijn uit 1996, maar werd herschrijven voor de concertreeks.

De nieuwe versie is een eerbetoon aan onder anderen hulpverleners, leraren en vakkenvullers in deze tijd van crisis. Bij heel wat luisteraars en kijkers van het concert viel het nummer in goede aarde.


Gijs Blom, ‘onze’ prins van Netflix

Gijs Blom, ‘onze’ prins van Netflix

Gijs Blom als prins Viridian te paard. | Foto: Netflix

Foto van 'Erik Jonk'

20 MRT 2020

Gijs Blom genoot van het succesboek De Brief voor de Koning. Nu acteert hij in de groots opgezette Netflixserie.

Natuurlijk heeft Gijs Blom (23) het boek De Brief voor de Koning van Tonke Dragt in de kast staan. „Twee zelfs. Een wat modernere uitgave en een oorspronkelijke uitgave van mijn vader. Zijn vader las hem voor, mijn vader mij. Ik ben hem tijdens de draaiperiode weer gaan lezen.” Blom heeft het dan over het filmen van de Netflix-serie The Letter for the King, het wereldberoemde verhaal (zie onderaan) dat vrijdag op de streamingdienst verschijnt.

Grote première


Zij doen mee aan Ex On The Beach

Zij doen mee aan Ex On The Beach

Foto's: MTV

Foto van 'Erik Jonk'

19 MRT 2020

Omdat we in een tijd leven waarin we op zoek zijn naar vermaak: vanaf 5 april kun je deze acht Nederlanders zien in Ex On The Beach: Double Dutch.

‘Een gloednieuw tropisch avontuur.’ Zo kondigt MTV het zesde seizoen aan dat elke zondag vanaf 21.30 uur te zien is. Wekelijks spoelen nieuwe exen aan op de stranden van Thailand. Acht sexy singles bevinden zich al in een riante villa en krijgen te maken met de Tablet Of Terror. We stellen de Nederlanders en Belgen voor. Je gaat van ze houden of…

Zij doen mee aan Ex On The Beach

Alessio.


Seth Rogen recenseert stonded de film Cats
Likeability of3

Seth Rogen recenseert stoned de film Cats

Seth Rogen / ANP

Foto van 'Metro'

18 MRT 2020

Acteur, schrijver en wietactivist Seth Rogen rookt zelf graag ook af en toe een jointje. Zeker nu hij vanwege het COVID-19 virus zelf ook in quarantaine zit.

De Canadees besloot dat hij zijn weken goed door moest komen en steekt daarom regelmatig een joint op. Net als anders. Dit keer liet hij zijn volgers op Twitter echter ook deelgenoot worden van zijn high. Hij zette de film Cats op en recenseerde deze.

Musical


dislike
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

65e editie Songfestival gaat naar 2021
Likeability of5

65e editie Songfestival gaat naar 2021

Rotterdam krijgt dit jaar geen Eurovisie Songfestival / ANP

Foto van 'Pierre Oitmann'

18 MRT 2020

Steeds meer grote evenementen worden afgelast vanwege de uitbraak van het COVID-19 virus en nu moet ook het Eurovisie Songfestival eraan geloven. De 65e editie wordt verplaatst naar volgend jaar.

De organiserende partijen van het Songfestival, te weten de European Broadcasting Union (EBU), de Nederlandse Publiek Omroep (NPO), de omroepen NOS en AVROTROS en de Gemeente Rotterdam, kondigden woensdagmiddag aan dat ze geen andere kans zagen dan het jaarlijkse liedjesconcours niet door te laten gaan. Het is daarmee voor het eerst in de geschiedenis dat het Eurovisie Songfestival een jaartje overslaat.

Nieuwe datum onduidelijk


like
user_ea54b30544394f14d8c1bd9b380c7cf0ff182d02_avatar

Katy Perry wint copyright-zaak alsnog

Katy Perry wint copyrightzaak alsnog

Katy Perry tijdens een concert in Australië / ANP

Foto van 'Metro'

18 MRT 2020

Goed nieuws voor Katy Perry: zij heeft alsnog de copyrightzaak rondom haar nummer Dark Horse gewonnen. De zangeres werd voor de rechter gesleept voor plagiaat.

Deze week oordeelde rechter Christina A. Snyder dat het korte fragment dat plagiaat zou zijn, geen inbreuk maakt op het auteursrecht. Daarmee doet de rechter het oordeel van de jury van de hand, in juli besloten zij dat het inderdaad plagiaat was.

Daarop moest Perry 2,8 miljoen euro betalen aan Flame, de maker van het nummer Joyful Noise, waar de acht noten uit zouden zijn gestolen. De rechter besloot echter dat er niet genoeg bewijs is voor dit oordeel, meldt Variety.


Plan: docu Bridget Maasland over haatreacties

Plan: docu Bridget over haatreacties

Bridget Maasland. | Foto: ANP / Jeroen Jumelet

Foto van 'Metro en ANP'

18 MRT 2020

Bridget Maasland is van plan om, na alle verwensingen die zij naar haar hoofd geslingerd kreeg, een documentaire te maken over haatreacties.

Het liefdesleven van Bridget Maasland (45) is de laatste maanden veel besproken in de media. In een interview met Veronica Magazine vertelt de presentatrice deze week over de vervelende reacties die ze kreeg na het uitgaan van haar relatie met André Hazes, waar ze later een documentaire over wil gaan maken.

Dood wensen


Mocro Maffia eerder te zien voor de thuiszitters

Mocro Maffia eerder te zien voor de thuiszitters

Still uit Mocro Maffia. | Foto: Videoland

Foto van 'Erik Jonk'

17 MRT 2020

Het tweede seizoen van Mocro Maffia is vanaf vrijdag al te zien bij Videoland. Dit speciaal voor alle mensen die door het coronavirus noodgedwongen thuiszitten. 

Vanaf vrijdag verschijnt er dagelijks een aflevering van het nieuwe seizoen, dat uit zeven afleveringen bestaat. De oorspronkelijke releasedatum was 2 april. Seizoen 1 van de keiharde serie werd in 2018 uitstekend bekeken.

Veel vraag


Tattoo Disasters: hulp na ‘de inktzonde’

Tattoo Disasters: hulp na ‘de inktzonde’

Het nieuwe presentatieduo Bella Hay en Dennis Weening. | Foto’s: Spike

Foto van 'Erik Jonk'

16 MRT 2020

Om Eerste Hulp bij Tattoo Disasters kun je maandagavond thuis op de bank natuurlijk lekker gniffelen, maar het tv-programma heeft ook een boodschap.

‘Meer mensen hebben spijt van hun tattoo’, viel er dit begin dit jaar in Metro te lezen. Vooral de kleintjes - over grote tatoeages wordt langer nagedacht - en soms al op dezelfde dag. Een korte verliefdheid, rebellie en impulsiviteit spelen daar bij een rol.

Voor een prikkie


Eerste Songfestivalevent van de baan: ‘Opties in kaart brengen’

Eerste Songfestivalevent van de baan: ‘Opties in kaart brengen’

De Nederlandse inzending Jeangu Macrooy kan zijn kunsten niet in AFAS Live vertonen. | Foto: ANP / Marco de Swart

Foto van 'Erik Jonk'

16 MRT 2020

Het eerste grote Songfestivalfestijn dat Nederland te wachten stond, is ‘eraan’. Doordat de overheid maatregelen om het coronavirus in te dammen (geen evenementen met meer dan honderd bezoekers) tot en met 6 april verlengde, mag Eurovision in Concert op 4 april niet doorgaan.

Het gaat uiteraard om een van de talloze events die pas op de plaats moeten maken, maar Eurovision in Concert betekende de start van een van de twee grootste evenementen van het jaar: het Eurovisie Songfestival en de Grand Prix in Zandvoort. Over die laatste twee was tot en met gisteren nog geen duidelijkheid.

Bezoek uit heel Europa


The Big Escape: ‘XXL-versie van een escape room’

The Big Escape: ‘Escape room in XXL-versie’

Alle deelnemers en Lauren Verster (midden, vooraan). | Foto's: Elvin Boer

Foto van 'Erik Jonk'

16 MRT 2020

Anouk Maas en Nick Golterman over het derde tv-seizoen van ontsnappingsspel The Big Escape. „Het gaat er hard aan toe.”

Veel Nederlandse spelliefhebbers proberen al enkele jaren met veel plezier uit escape rooms te ontsnappen. Zo ook op de buis waar BN’ers bij AVROTROS ‘in het groot’ zich een weg naar buiten mogen spelen. Maandagavond (20.25 uur, NPO 3) start het derde seizoen van The Big Escape in een gigantisch Duits industriecomplex en met presentatrice Lauren Verster.

Zenuwslopend


Wie Is De Mol?: ‘Nathan leukste kandidaat in jaren’

Wie Is De Mol?: ‘Nathan leukste kandidaat in jaren’

Alle deelnemers en presentator Rik van de Westelaken (midden). | Foto's: AVROTROS

Foto van 'Erik Jonk'

13 MRT 2020

De twintigste Wie Is De Mol? kent zaterdag (in stilte) z’n apotheose. Wat vindt molloot Tom van het jubileumseizoen? En: Wie. Is. De. Mol?

Ruim 2,4 miljoen kijkers zagen zaterdag – al dan niet morrend – dat er voor de tweede keer dit jaar geen enkele deelnemer aan Wie Is De Mol? het Chinese strijdperk moest verlaten. Daarmee gaan zaterdag voor het eerst vier kandidaten de finaleavond op NPO 1 in. ‘Misschien zijn er wel twee Mollen’, wordt er rond het best bekend programma van de belangrijke tv-avond voorzichtig gespeculeerd. Hoe dan ook, wie is het? Singer-songwriter Rob Dekay? Presentatrice en tv-kok Miljuschka Witzenhausen? Acteur / presentator Buddy Vedder? Of de geliefde kandidaat Nathan Rutjes, ex-voetballer en zelfverklaard ‘positiviteitsgoeroe’? En welke deelnemer die de Mol raadt, gaat naar huis met ongeveer 11.000 bij elkaar gespeelde euro’s?

Wie Is De Mol?: ‘Nathan leukste kandidaat in jaren’

Buddy Vedder.


Tame Impala gaat milieuvriendelijk op tour

Tame Impala gaat milieuvriendelijk op tour

Tame Impala-frontman Kevin Parker tijdens Lowlands 2019 / ANP

Foto van 'Metro'

11 MRT 2020

De muziekindustrie is voor heel veel mensen fantastisch. Helaas is het niet één van de meest groene industrieën. Daarom besloot de Australische band Tame Impala maatregelen te nemen.

Een vliegtuig voor de band, crew en heel wat apparatuur, flink wat stroomvoorzieningen die nodig zijn, veel teveel catering, is heel wat nodig om een concert op te tuigen. Waar het voor het publiek lijkt op een avondje vertier, komt er veel meer bij kijken. En dat is niet altijd even duurzaam.

Recyclen en niet weggooien


In gewelddadig Colombia op zoek naar ‘het pakje plezier’

In gewelddadig Colombia op zoek naar ‘het pakje plezier’

De zes millennials die de bijzondere ‘cokereis’ naar Colombia maakten. | Foto’s: Simpel Media

Foto van 'Erik Jonk'

11 MRT 2020

Zes recreatieve coke-gebruikers gaan op tv vanaf woensdagavond in The Cocaine Trail op zoek naar de oorsprong van hun lijntje cocaïne.

Hoogopgeleid, millennial (20-35 jaar), in bezit van ‘flitsende’ baan, leeft bewust, eet minder vlees en is dol op yoga en meditatie. Dat is tegenwoordig de gemiddelde Nederlandse cocaïnegebruiker, niet meer de yup van weleer. Millennials gebruiken het witte goedje dat dokters ooit voorschreven als het wondermiddel tegen hysterie, astma en overgewicht.

Cijfers liegen er in ons land niet om. Vorige week nog meldde het Trimbos Instituut in Metro een toename van cocaïnegebruik. 175.000 landgenoten gebruiken naar schatting maandelijks en alleen in Amsterdam al verdwijnen 30.000 lijntjes per dag in de neusgaten. Je coke wordt sneller bezorgd dan een pizza, wordt gezegd. De landelijke recherche en politiek luiden ondertussen de noodklok. De toestroom van coke is groter dan kan worden bestreden en geweld in zowel Nederland als Zuid-Amerika neemt toe.


Musical over de Elfstedentocht: Altijd die hunkering

Musical over de Elfstedentocht: Altijd die hunkering

De winnaars van de laatste Elfstedentocht in 1997, Klasina Seinstra en Henk Angenent. | Foto’s: Guido Hibma Photography

Foto van 'Erik Jonk'

10 MRT 2020

Het voorjaar staat voor de deur, maar in Friesland is het startsein gegeven voor de Elfstedentocht. In musicalvorm deze keer.

Het is koud in de Elfstedenhal in Leeuwarden. Een fotograaf heeft z’n jas netjes aan de kapstok gehangen: „Had ik beter niet kunnen doen.” Het is voor Friesland een grote dag, want een enorm theaterspektakel over de Elfstedentocht wordt - op een ijsvloer – gepresenteerd aan de pers. De Tocht gaat ie heten.

Tribunes schuiven over het ijs


Jawoord bij Tino Martin in volle Ziggo Dome

Jawoord bij Tino Martin in volle Ziggo Dome

Tino Martin tijdens een eerder concert in de Ziggo Dome. | Foto: ANP / Paul Bergen

Foto van 'Erik Jonk'

9 MRT 2020

Het beroemde ‘ja’ uitspreken voor 17.000 getuigen? Dat kan op vrijdag 1 mei tijdens een concert van Tino Martin in de Ziggo Dome.

‘De grootste bruiloft van Nederland’, dat moet de trouwpartij bij de Amsterdamse volkszanger worden. Maandagmorgen maakte hij zijn idee bij Barry Paf op radiostation 100% NL bekend. Het gaat daarbij niet alleen maar om het belangrijke jawoord uitspreken. Martin: „Nee, jurk en pak, de ringen en een registratie van de trouwerij worden geregeld. Je mag zestig vrienden en familieleden meenemen en krijgt er ook nog eens een huwelijksreis naar Las Vegas bij. Ik zou zeggen: als je toch al op het punt stond je vriend of vriendin ten huwelijk te vragen… dit is het moment.”

Witte trouwkapelletjes