Metro en ANP
Metro en ANP Nieuws 12 dec 2019
Leestijd: 1 minuut

Britten naar de stembus voor Brexitverkiezing

Britse kiezers gaan donderdag naar de stembus voor landelijke verkiezingen. Die moeten een einde maken aan de politieke patstelling rond de Brexit.

Geen absolute meerderheid

De partij van premier Boris Johnson staat in recente prognoses op 337 en 339 van de 650 Lagerhuiszetels. Toch kan niet worden uitgesloten dat geen enkele partij straks aan een absolute meerderheid komt in het Lagerhuis.

Zo’n uitkomst zou een grote nederlaag zijn voor Johnson. Die wilde juist vervroegde verkiezingen om de parlementaire meerderheid terug te krijgen, die zijn partij verloor in 2017. Hij wil die gebruiken om zijn Brexitdeal met de EU snel goedgekeurd te krijgen door het parlement. Dan zou de Brexit eind januari kunnen plaatsvinden.

Als geen enkele partij een meerderheid haalt, liggen daar mogelijk kansen voor de grootste oppositiepartij Labour. Die ligt in de peilingen ver achter op de Conservatieven, maar heeft volgens waarnemers wel meer kans om steun te krijgen van andere partijen. Zowel de derde en vierde partij van het land, de Schotse SNP en de Liberaal-Democraten, zijn tegen de Brexit.

Privatisering terugdraaien

Labour wil een nieuwe Brexitdeal sluiten met de EU en daar dan een referendum over uitschrijven. De partij heeft ook ambitieuze plannen voor de economie en wil onder meer de privatisering van staatsbedrijven terugdraaien.

De laatste keer dat Britse kiezers in december een parlement kozen was in 1923. Dat liep niet goed af voor de regerende Conservatieven. Zij kregen weliswaar de meeste zetels, maar verloren ook hun parlementaire meerderheid. Dat maakte de weg vrij voor de vorming van de eerste Labour-regering in de Britse geschiedenis.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Britten naar de stembus voor Brexitverkiezing
Sluiten