Binnenland 18 jan 2019
Leestijd: 2 minuten

Adopteer jouw eigen zwerfvuilvrije stukje Noord

De aanpak waarbij ondernemers, (sport)verenigingen, scholen en burgers elkaar helpen hun omgeving zwerfafvalvrij te houden, slaat aan. In Rotterdam-Noord hebben via Schoonopdekaart.nl al meer dan 100 deelnemers een stukje wijk geadopteerd om schoon te houden.

’25 meter-regel’

Sommige organisaties hebben zelfs de wettelijk verplichte 25 meter rondom hun vestiging opgerekt tot wel 100 meter. Deze regel stelt ondernemers verplicht etenswaren, verpakkingen of andere rommel op te ruimen binnen een straal van 25 meter van hun onderneming.

Schone woon- of werkomgeving

Helene van Zutphen, directeur van initiatiefnemer NederlandSchoon: ,,Als je woon- of werkomgeving schoon is, voelt dat een stuk prettiger en veiliger. Bovendien doe je het milieu er een groot plezier mee. Als iedereen een stukje aanpakt, dan staat Rotterdam-Noord snel schoon op de kaart.”

,,Speciaal hiervoor is de website schoonopdekaart.nl/rotterdam opgezet”, vervolgt ze. ,,Zo hopen we dat deze actie zoveel mogelijk mensen mobiliseert en inspireert, en zorgt voor een zwerfafvalvrij Rotterdam-Noord.”

Landelijke Opschoondag

Op 23 maart vindt de Landelijke Opschoondag plaats in Rotterdam-Noord. Aan alle ondernemers, scholen, verenigingen en ook buurtbewoners wordt gevraagd om voor die tijd een stukje Noord te adopteren en zwerfafvalvrij te houden. Direct na de Landelijke Opschoondag wordt gemeten of het is gelukt om heel Rotterdam-Noord schoon op de kaart te zetten.

Flesjes in de bak

De aanpak in Rotterdam-Noord is onderdeel van de brede zwerfafvalaanpak ‘Flesjes in de bak – zo doen we dat’. Het doel is om in 2020 de hoeveelheid kleine plastic flesjes in het zwerfafval met 70% tot 90% te reduceren en zwerfafval te verminderen.

Lokale campagnes

De aanpak bestaat uit tal van maatregelen. Zo komen er onder andere extra afvalbakken en opschoonacties. Supermarkten en andere retailers houden de omgeving rondom hun vestiging extra schoon en zamelen plastic flesjes in. Lokale campagnes ondersteunen de acties. Elke locatie kent een eigen, passende zwerfafvalaanpak.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.