Rotterdam

Likeability of5

Kombucha: kneitergezonde frisdrank met een bite

Kombucha: kneitergezonde frisdrank met een bite

Foto van 'Tara Lewis'

20 NOV 2018

Wie uitgaat zonder alcohol is vaak aangewezen op spa rood, tomatensap en frisdrank. Gelukkig verovert Wesley Kassels de Rotterdamse horeca met zijn Mister Kombucha, als gezonde keuze in plaats van bier en frisdrank.

Twee jaar geleden ging Wesley Kassels (34) op wereldreis. ,,Ik zat een beetje vast in mijn werk als voedingsadviseur, personal trainer en gymleraar. Toen besloot ik in mijn eentje zestien maanden te gaan reizen, juist omdat ik daar slecht in ben. Het betekende wel dat ik geen werk meer zou hebben als ik terug zou komen. Zo dwong ik mezelf om na te denken over wat ik echt wilde.”

Japan

In Australië raakte hij in gesprek met een jongen die kombucha verkocht. ,,Hij had een stalletje met twee houten vaten. Omdat de sfeer in het land zo ontspannen dat je ergens gerust een dag kunt blijven, had hij de tijd om me alles over het drankje en de Japanse oorsprong te vertellen.” Als de verkoper een dringend telefoontje krijgt draagt hij prompt zijn nering over aan Kassels. ,,Hij vertrouwde me meteen met zijn toko, terwijl we elkaar net hadden ontmoet. De verkoop ging goed en ondertussen kon ik het verhaal over kombucha oefenen.” De oorsprong van de drank ligt bij de Japanse arts Kombu die ontdekte dat gefermenteerde thee een gezond en smaakvol drankje oplevert. ,,Ik vond het zo tof dat ik het drankje naar Nederland wilde halen. Hier ontbrak nog een lekkere, kneitergezonde frisdrank met dezelfde bite als bier of koffie.”

Detox

Tijdens het laatste deel van zijn reis in Bali kruiste kombucha wederom het pad van Kassels. ,,Ik wist dat ik er iets mee wilde doen, maar nog niet hoe. Mijn geld was bijna op en ik had niet genoeg kennis. Tijdens de laatste dag van een detoxkuur die ik deed werd ik begeleid door een grote, getatoeëerde Ier. Hij vroeg wat ik van plan was om te gaan doen als ik terugkwam. Ik vertelde over mijn ambities, waarop bleek dat hij een vriend in Dublin had die volgens hem de beste kombucha ter wereld maakt.” Na zijn terugkomst volgde Kassels een cursus in Dublin. ,,Daarna had ik nog minder geld, dus ben ik drie dagen in de week als gymleraar gaan werken, terwijl ik de de zolderkamer van een vriendin heb verbouwd tot productieruimte.” Hij begon te experimenteren met vier vaten, op zoek naar het perfecte recept. “De meeste kombucha wordt van zwarte of groene thee gemaakt, maar ik gebruik kruidenthee die ik lang laat trekken op een relatief lage temperatuur. Dat is lekkerder en de voedingswaarde is hoger.”

Mister Kombucha

Daarna bood hij zijn Mister Kombucha aan bij de Rotterdamse horeca. ,,Gelukkig heb ik een groot netwerk dus vanaf toen ging het snel.” Een van de eerste etablissementen die de frisdrank verkocht was Op Het Dak, het paviljoen op het Schieblock. Inmiddels verkopen zo’n vijfentwintig zaken het drankje, waarvan twintig in Rotterdam. ,,In deze stad gunnen mensen elkaar iets en ze vonden het een tof product. Uit de verkoop bleek gelukkig dat hier ook behoefte naar was.”

Mijlpaal

In januari volgt een nieuwe mijlpaal: vanaf dan is Mister Kombucha verkrijgbaar in de Jumbo in Dordrecht. Edu van der Werf, oud-teamgenoot van voetbalclub De Zwerver uit Kinderdijk, waar Kassels jarenlang voetbalde, heeft zich inmiddels aangesloten bij het team van Mister Kombucha. ,,Zelf drink ik geen alcohol, dus ik was meteen geïntrigeerd toen ik zag dat Wesley hier mee bezig was. Het is altijd maar weer de vraag wat je moet drinken als je uitgaat en dit drankje heeft dezelfde zwaarte als wijn of bier. Je merkt dat mensen steeds alerter zijn op gezonde voeding en drank, dit past perfect in die trend.”

Ron Blaauw

Zelfs sterrenchef Ron Blaauw serveert het drankje bij een specifiek gerecht, als alcoholvrij alternatief. Kassels: ,,Nu is het de vraag welke kant we op willen groeien. Zo zullen we op den duur op zoek gaan naar een eigen productieruimte.” Zijn droom is om een bewustzijnsverandering te creëren met Mister Kombucha. ,,Het is makkelijk om een lekker drankje met veel suiker en smaakstof te maken, maar daar zou ik niet gelukkig van worden. Hoe tof is het als iemand straks aan de bar een kombu bestelt in plaats van een biertje?”


like
user_5478eb94631ee8383b95bae14988131d1b7cff0c_avatar

Likeability of6

Op zoek naar De Nieuwspeper?

Foto van 'Metro'

14 MRT 2018

Op zoek naar De Nieuwspeper? Hier vind je de laatste editie van de krant, met pittig en inspirerend nieuws voor en door Rotterdammers. Positief waar het kan, kritisch waar het moet. De Nieuwspeper helpt Rotterdammers door het beste uit hun stad te halen door het brengen van nieuws en achtergrondverhalen. Klik snel door!


like
user_5af32877d2d80c27b0516d4183b0065549bd2dc7_avataruser_338cfda49564b023f573ae21526b7587cfe2066a_avatar

Verlengde A16 moet Rotterdam beter bereikbaar maken

Minister Cora van Nieuwenhuis en wethouder Kurvers bij de start van de aanleg van de A16 Rotterdam. Foto: Linda de Rooij

Foto van ''

22 MRT 2019

Tussen de A13 en de A16 legt Rijkswaterstaat de komende jaren een nieuw stuk snelweg aan: de A16 Rotterdam. Het nieuwe deel van de A16 moet in 2024 klaar zijn en zorgen voor minder files aan de noordkant van de stad.

Beter doorrijden


Op naar een CO2-neutraal Rotterdam

Foto van ''

22 MRT 2019

Nog 31 jaar, dan moet Rotterdam CO2-neutraal zijn. Dat lijkt ver weg, maar zowel voor als achter de schermen werken gemeente, bedrijven en bewoners al hard aan plannen om die doelstelling te realiseren. Voor Rotterdam schuilt een deel van de oplossing in overtollige warmte uit de haven.

Betaalbaar voor iedereen


Rotterdamse zelfbouwers schitteren op tv

Foto: Maartje Brockbernd

Foto van ''

22 MRT 2019

In het nieuwe klusprogramma van RTL 4 ‘Zelfbouwers Rotterdam’ volgt de camera zes koppels bij het bouwen van hun droomhuis in een voormalig schoolgebouw in de

Rotterdamse Afrikaanderwijk.


Pannenkoeken bakken voor eenzame ouderen

Foto van ''

22 MRT 2019

Deze vrijdag is misschien wel de lekkerste dag van het jaar: Nationale Pannenkoekdag. Verspreid over acht Rotterdamse kinderboerderijen bakken kinderen dan massaal pannenkoeken voor ouderen uit de wijk.

Pannenkoekles


Bijna 9.000 bezoekers voor Woonbeurs Rotterdam

Foto: Tom Croes

Foto van ''

19 MRT 2019

Ondanks het regenachtige weer bezochten afgelopen weekend alsnog zo’n 9.000 bezoekers de Woonbeurs Rotterdam. Wat meehielp, was het actuele woningaanbod. En dat Rotterdam de afgelopen jaren steeds populairder is geworden.

Veel online belangstelling


Leger des Heils zoekt mooie stappers

Foto van ''

19 MRT 2019

Vanaf vandaag kun je in de tweedehands kledingwinkels van het Leger des Heils, de ReShare Stores, je herdraagbare schoenen doneren. Door de inzamelactie hoopt het Leger des Heils meer mensen te voorzien van betaalbare ‘nieuwe’ schoenen. De ReShare Store in Rotterdam is te vinden aan de Zwart Janstraat 33.

Kleine prijs


SportFilmFestival Rotterdam viert feest

Foto van ''

18 MRT 2019

SportFilmFestival Rotterdam viert feest. Van woensdag 10 april tot en met zondag 14 april viert de organisatie haar 5-jarig jubileum met de opening op het ss Rotterdam, talkshows met Wilfried de Jong en een uitgebreid filmprogramma met maar liefst 17 premières.

Giro d’Italia


Langer thuis wonen dankzij robotkat of -beer

Dankzij technische hulpmiddelen als een robotstofzuiger of robothond kunnen ouderen langer zelfstandig thuis wonen.

Foto van ''

18 MRT 2019

In Overschie is afgelopen vrijdag een woning geopend met meer dan 70 technische snufjes, waarmee ouderen langer zelfstandig kunnen wonen. Bezoekers kunnen producten van de modelwoning lenen om thuis te testen.

Technische hulpmiddelen


Maastunnel na zomer dicht voor lopers en fietsers

Foto van ''

15 MRT 2019

Na de autotunnel gaan vanaf september ook de fiets- en voetgangerstunnel van de Maastunnel dicht voor renovatie. Fietsers en voetgangers kunnen dan gebruikmaken van een speciale fietsbus die hen naar de overkant brengt.

7 tot 11 maanden dicht


Dordrecht verkozen tot Evenemenentstad van het Jaar

Foto van ''

15 MRT 2019

Dordrecht is verkozen tot Evenementenstad van het Jaar 2019. Daarmee hield de stad medegenomineerden Den Haag en Nijmegen en alle andere Nederlandse evenementensteden achter zich.

Dordrecht Marketing


Hulp bewoners gevraagd bij bestrijden criminaliteit

Foto van ''

15 MRT 2019

De hulp van Rotterdammers is onmisbaar bij de bestrijding van ondermijnende criminaliteit als witwassen en mensenhandel. Dat stelt burgemeester Ahmed Aboutaleb bij de presentatie van de resultaten van de aanpak van Ondermijning 2018.

Hennepkwekerij


Herdenking raketinslag Bergpolder

Foto van ''

15 MRT 2019

Op zondag 18 maart 1945 sloeg er ’s ochtends in de wijk Bergpolder een Duitse raketbom in. Daarbij vielen 42 doden en 48 gewonden. Deze tragische gebeurtenis wordt aanstaande zondag 17 maart herdacht.

Verwoesting


Nieuwe start Rotterdamse schuldenaanpak

Foto van ''

14 MRT 2019

De schuldhulp aan Rotterdammers gaat op de schop. Met onder meer een perspectieffonds en vroegsignalering wil de gemeente voor eind 2021 15.000 Rotterdammers op een laagdrempelige manier helpen bij het aanpakken van hun schulden. Deze vernieuwde aanpak staat in het uitvoeringsplan Reset Rotterdam.

Problematische schulden


Organisatie Noord4Daagse zoekt vrijwilligers

Vrijwilligers tijdens een eerdere Noord4Daagse. Foto: Joop Bastinck

Foto van ''

14 MRT 2019

De organisatie van de Noord4Daagse is op zoek naar vrijwilligers die mee kunnen helpen en daarmee zo’n duizend kinderen een mooi wandelfeest willen bezorgen.

Avondvierdaagse


Rotterdam Rave Festival verhuist naar RDM-terrein

Foto: Jordy Brada

Foto van ''

14 MRT 2019

Maas, haven en loodsen vormen het nieuwe decor voor het Rotterdam Rave Outdoor Festival dat dit jaar verhuist van het Lloyd Multiplein naar de rauwe randjes van het RDM-terrein.

Typisch Rotterdams


Rotterdam weer stukje groener dankzij Boomfeestdag

Foto van ''

14 MRT 2019

Tijdens de traditionele Boomfeestdag hebben gisteren leerlingen van vijf Rotterdamse basisscholen in totaal 84 bomen geplant. Ze deden dit vol enthousiasme tussen de buien door.

Wormen


Huurders moeten plaats maken voor renovatie woningen

Foto van ''

14 MRT 2019

Vestia-huurders aan de Heemskerk-, De Kempenaer-, en Talmastraat in de wijk Bergpolder zijn gisteren geïnformeerd over het renovatieplan van hun woning. Het is een ingrijpend plan waardoor bewoners niet in hun woning kunnen blijven wonen. Bewoners ontvangen een urgentieverklaring, waarmee zij met voorrang een andere woning kunnen zoeken in de regio Rijnmond.

Renoveren en verduurzamen


Zoek je perfecte woonwijk op de Woonbeurs

Foto van ''

11 MRT 2019

Ben je op zoek naar een huis in Rotterdam? Maar weet je niet zo goed waar je moet beginnen met zoeken? Kom dan tijdens de Woonbeurs naar de stand van de gemeente Rotterdam. Woonexperts helpen je daar bij het vinden van jouw ideale wijk en beantwoorden alle woonvragen.

Toekomstig woongeluk