Rotterdam

The Dawn Brothers, twintigers met een sixties soul

Foto van 'Ilja Post'

28 SEP 2018

De Rotterdamse band The Dawn Brothers zit in de lift. Nog maar twee jaar oud gooien de twintigers hoge ogen met hun blues, gospel en sixties rock. Hun nieuwe, ouderwets goed klinkende album ‘Classic’ onthullen ze donderdag 11 oktober in een reeds uitverkocht Rotown.

Wisseloord Studios

Als we hem spreken, zit hij net tussen opnames in de Wisseloord Studios. Pal onder de poster van Mick Jagger, die hier met de Stones ooit ook een album opnam. Bijna heilige grond dus. Althans, zo voelt het voor Rafael Schwiddessen, drummer van The Dawn Brothers.

‘Song-smeders’

De Rolling Stones zijn voor hem en de andere bandleden, Bas, Levi en Rowan, een enorme inspiratiebron geweest. Evenals andere bekende ‘song-smeders’ uit de sixties en seventies, waaronder ook Bob Dylan’s begeleidingsgroep The Band, CCR, Otis Redding en Led Zeppelin.

Geen knip- en plakwerk

Vanwaar die voorliefde voor oude rock? ,,Vooral vanwege de manier waarop ze destijds muziek maakten. Alles live ingespeeld op tape, zonder al te veel knip- en plakwerk. Oftewel: what you see, is what you get. Eigenlijk precies hoe ook wij erin staan als muzikanten. Met beperkte, analoge middelen verschillende sounds uitproberen, geen trucjes uit de computer.”

Live nooit hetzelfde

Overigens heeft dat zo zijn voor- en zijn nadelen, vervolgt hij. ,,Omdat we live nooit precies hetzelfde spelen, evolueren onze liedjes constant. Dat was zo bij de songs op ons debuutalbum ‘Stayin’ Out Late’, en is nu ook weer het geval met de liedjes op het nieuwe album ‘Classic’.”

150 optredens

,,Daar komt nog eens extra bij dat de opnames van dat laatste album in vier delen zijn opgeknipt. Juli 2017 namen we de eerste liedjes op, april 2018 de laatste. Ergens niet ideaal, maar we waren zo druk met touren – met afgelopen jaar zo’n 150 optredens - dat we wel moesten. Desondanks klinkt het album, dat 11 oktober officieel wordt gelanceerd in Rotown, wonderwel als een eenheid.”

Nog maar twee jaar samen

Best een prestatie wanneer je nagaat dat The Dawn Brothers nog maar twee jaar bestaan, waarvan slechts een half jaar doorgebracht in oefenruimtes. Oké, muziek maken ‘de broers’ al sinds hun tienerjaren. En zowel Rowan en Rafael studeerden zelfs jazz aan het conservatorium. Genoeg ervaring dus. Maar hun kwaliteiten begonnen pas écht te schitteren toen ze hun afzonderlijke projectjes vaarwel zeiden en samenkwamen.

Op elkaar ingespeeld

Rafael: ,,In die andere bands konden we nooit echt volledig ons ei kwijt. Nu wel. Waar dat aan ligt? Geen idee, het klikt gewoon. Na een paar keer samen oefenen, wisten we: dit is de perfecte combi. Vervolgens zijn we er als ras-Rotterdammers keihard tegenaan gegaan. Het doel: binnen een half jaar minstens 30 optredens regelen. Ongeacht waar, voor weinig geld of geen geld. Slechts één ding telde: zo snel mogelijk op elkaar ingespeeld raken.”

Nieuw album

Of ze daarin geslaagd zijn? Check het zelf: op Spotify of tijdens één van de vele nieuwe liveshows door het land. De album release show in Rotown is – we zeiden het al - helaas uitverkocht. Goedmakertje voor de fans: vandaag verschijnt hun nieuwe single ‘How Come’.


Likeability of6

Op zoek naar De Nieuwspeper?

Foto van 'Metro'

14 MRT 2018

Op zoek naar De Nieuwspeper? Hier vind je de laatste editie van de krant, met pittig en inspirerend nieuws voor en door Rotterdammers. Positief waar het kan, kritisch waar het moet. De Nieuwspeper helpt Rotterdammers door het beste uit hun stad te halen door het brengen van nieuws en achtergrondverhalen. Klik snel door!


like
user_5af32877d2d80c27b0516d4183b0065549bd2dc7_avataruser_338cfda49564b023f573ae21526b7587cfe2066a_avatar

Ard loopt hard voor Sunday Foundation

Foto van ''

VANDAAG, 14:07

Profvoetballer Ard van Peppen neemt zondag 7 april deel aan de Rotterdam Marathon. Met het uitlopen van de prestigieuze hardloopwedstrijd neemt hij officieel afscheid van het betaalde voetbal. Van Peppen speelde onder andere voor Excelsior, RKC Waalwijk, De Graafschap en Roda JC.

Sponsorloop


Bevrijdingsfestival pakt uit met nieuw podium

Foto van ''

VANDAAG, 13:07

Het Bevrijdingsfestival Zuid-Holland krijgt er dit jaar een podium bij. Naast hoofdpodium Erasmus Stage en de SENA Stage kunnen bezoekers dit jaar ook terecht bij de ‘Schuren bij de Buren Stage’.


Vuurwerkverbod voor overlast veroorzakende wijken

Foto van ''

VANDAAG, 12:56

In wijken waar afgelopen jaarwisselingen grote incidenten of ongeregeldheden plaatsvonden, geldt voortaan een vuurwerkverbod. In het overgrote deel van de stad blijft het mogelijk om vuurwerk af te steken, tenzij bewoners anders besluiten.

Feestelijke traditie versus overlast


Fietsenbank opent aan Pretorialaan op Zuid

Foto van ''

VANDAAG, 12:44

Een fiets voor alle Rotterdammers. Om dat doel te bereiken, is vorige week bij het Gemaal op Zuid de eerste Fietsenbank van Rotterdam geopend. Daar kunnen mensen met een laag inkomen een fiets lenen of met korting kopen.

Lenen of kopen


Brandnetelworkshop bij Rotterdamse Munt

Foto van ''

VANDAAG, 12:41

De tuingidsen van Rotterdamse Munt organiseren ook dit groeiseizoen verrassende, boeiende, leuke en interessante workshops en tuintours. Op zaterdag 6 april is de eerste: een workshop over de brandnetel.

Meer dan stekelig alleen

In het voorjaar steekt de brandnetel als een van de eerste plantjes de kop op en maakt kale grond snel groen. In deze workshop hoor je alle ins & outs over de brandnetel. Zoals de functie die de plant vervult in een ecosysteem en welke dieren er graag tussen vertoeven. Maar ook: hoe is de brandnetel goed voor ons als mens en hoe je de groene bladeren verwerkt in gerechten?


Haute Cuisine Voor Maximaal 10: Woodz

NIEUWSPEPER

GISTEREN

De rijkgevulde pita kip van Brasserie Woodz is voor Sjoerd de perfecte manier om bij te komen van een uit de hand gelopen date.

Door Tara Lewis

Met zijn rood geruite pak is Sjoerd van Oortmerssen een kleurrijke verschijning als hij op een druilerige ochtend Brasserie Woodz binnenkomt. ,,Sorry ik heb gisteren iets te diep in het glaasje gekeken. Ik had een date die nogal is geëscaleerd. Er vielen mij een hoop alcoholische versnaperingen ten deel, die moet ik nu even verwerken.”


Verlengde A16 moet Rotterdam beter bereikbaar maken

Minister Cora van Nieuwenhuis en wethouder Kurvers bij de start van de aanleg van de A16 Rotterdam. Foto: Linda de Rooij

Foto van ''

22 MRT 2019

Tussen de A13 en de A16 legt Rijkswaterstaat de komende jaren een nieuw stuk snelweg aan: de A16 Rotterdam. Het nieuwe deel van de A16 moet in 2024 klaar zijn en zorgen voor minder files aan de noordkant van de stad.

Beter doorrijden


Op naar een CO2-neutraal Rotterdam

Foto van ''

22 MRT 2019

Nog 31 jaar, dan moet Rotterdam CO2-neutraal zijn. Dat lijkt ver weg, maar zowel voor als achter de schermen werken gemeente, bedrijven en bewoners al hard aan plannen om die doelstelling te realiseren. Voor Rotterdam schuilt een deel van de oplossing in overtollige warmte uit de haven.

Betaalbaar voor iedereen


Rotterdamse zelfbouwers schitteren op tv

Foto: Maartje Brockbernd

Foto van ''

22 MRT 2019

In het nieuwe klusprogramma van RTL 4 ‘Zelfbouwers Rotterdam’ volgt de camera zes koppels bij het bouwen van hun droomhuis in een voormalig schoolgebouw in de

Rotterdamse Afrikaanderwijk.


Pannenkoeken bakken voor eenzame ouderen

Foto van ''

22 MRT 2019

Deze vrijdag is misschien wel de lekkerste dag van het jaar: Nationale Pannenkoekdag. Verspreid over acht Rotterdamse kinderboerderijen bakken kinderen dan massaal pannenkoeken voor ouderen uit de wijk.

Pannenkoekles


Bijna 9.000 bezoekers voor Woonbeurs Rotterdam

Foto: Tom Croes

Foto van ''

19 MRT 2019

Ondanks het regenachtige weer bezochten afgelopen weekend alsnog zo’n 9.000 bezoekers de Woonbeurs Rotterdam. Wat meehielp, was het actuele woningaanbod. En dat Rotterdam de afgelopen jaren steeds populairder is geworden.

Veel online belangstelling


Leger des Heils zoekt mooie stappers

Foto van ''

19 MRT 2019

Vanaf vandaag kun je in de tweedehands kledingwinkels van het Leger des Heils, de ReShare Stores, je herdraagbare schoenen doneren. Door de inzamelactie hoopt het Leger des Heils meer mensen te voorzien van betaalbare ‘nieuwe’ schoenen. De ReShare Store in Rotterdam is te vinden aan de Zwart Janstraat 33.

Kleine prijs


SportFilmFestival Rotterdam viert feest

Foto van ''

18 MRT 2019

SportFilmFestival Rotterdam viert feest. Van woensdag 10 april tot en met zondag 14 april viert de organisatie haar 5-jarig jubileum met de opening op het ss Rotterdam, talkshows met Wilfried de Jong en een uitgebreid filmprogramma met maar liefst 17 premières.

Giro d’Italia


Langer thuis wonen dankzij robotkat of -beer

Dankzij technische hulpmiddelen als een robotstofzuiger of robothond kunnen ouderen langer zelfstandig thuis wonen.

Foto van ''

18 MRT 2019

In Overschie is afgelopen vrijdag een woning geopend met meer dan 70 technische snufjes, waarmee ouderen langer zelfstandig kunnen wonen. Bezoekers kunnen producten van de modelwoning lenen om thuis te testen.

Technische hulpmiddelen


Maastunnel na zomer dicht voor lopers en fietsers

Foto van ''

15 MRT 2019

Na de autotunnel gaan vanaf september ook de fiets- en voetgangerstunnel van de Maastunnel dicht voor renovatie. Fietsers en voetgangers kunnen dan gebruikmaken van een speciale fietsbus die hen naar de overkant brengt.

7 tot 11 maanden dicht


Dordrecht verkozen tot Evenemenentstad van het Jaar

Foto van ''

15 MRT 2019

Dordrecht is verkozen tot Evenementenstad van het Jaar 2019. Daarmee hield de stad medegenomineerden Den Haag en Nijmegen en alle andere Nederlandse evenementensteden achter zich.

Dordrecht Marketing


Hulp bewoners gevraagd bij bestrijden criminaliteit

Foto van ''

15 MRT 2019

De hulp van Rotterdammers is onmisbaar bij de bestrijding van ondermijnende criminaliteit als witwassen en mensenhandel. Dat stelt burgemeester Ahmed Aboutaleb bij de presentatie van de resultaten van de aanpak van Ondermijning 2018.

Hennepkwekerij


Herdenking raketinslag Bergpolder

Foto van ''

15 MRT 2019

Op zondag 18 maart 1945 sloeg er ’s ochtends in de wijk Bergpolder een Duitse raketbom in. Daarbij vielen 42 doden en 48 gewonden. Deze tragische gebeurtenis wordt aanstaande zondag 17 maart herdacht.

Verwoesting